Λίγα χρόνια πριν, όντας απόφοιτος ηχοληψίας , έψαχνα ένα studio για να κάνω κι εγώ την πρακτική μου . Για όσους δεν είναι του επαγγέλματος , να σας ενημερώσω πως για πολλούς ( αν όχι τους περισσότερους ) της νέας γενιάς η πρακτική σε studio ισοδυναμεί με delivery cafe στον μάστορα που κάθεται στην κονσόλα , μάζεμα καλωδίων , γυάλισμα των μικροφώνων και τοποθέτηση σε θήκες / βάσεις , σκούπισμα του studio και άλλα αντίστοιχα που δίνουν μία” well spent ” αίσθηση στα χρήματα και τον χρόνο που αφιέρωσε ένας άνθρωπος να μάθει τί είναι ήχος ! Όπως και να ‘χει το πράγμα , καθότι οπαδός και όψιμος παραγωγός της Ηλεκτρονικής Μουσικής , αποφάσισα πως αν υπάρχει ένας επαγγελαμτικός χώρος για να αποκτήσω εμπειρία αυτός θα ήταν τα Grey Studios . Πολύ ωραία studios , άρτια εξοπλισμένα , γιατί όχι ;

9K4A8210

Έκλεισα ένα ραντεβού με τον Χρήστο τον Μάτη , βρεθήκαμε στα γραφεία της εταιρίας και είδα κάτι τελείως έξω από αυτό που περιέγραψα στην πρώτη παράγραφο . Έναν άνθρωπο πολύ πρόθυμο να ακούσει τί έχει να του πει ένας 22χρονος wanna – be παραγωγός , να τον συμβουλέψει και να ανταλλάξουν απόψεις περί ηχοληψίας , μουσικής κτλ. Επιπλέον , είδα ένα περιβάλλον που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή . Χώροι οργανωμένοι ανά κατηγορία ( παραγωγή , djing κ.α. ) , ο καθένας μελετημένος πολύ προσεκτικά για να προσφέρει στον παρευρισκόμενο ακριβώς αυτό που επιθυμεί . Η επικείμενη συνεργασία μου άρχισε να μοιάζει πολλά υποσχόμενη .

Σε αυτό το σημείο να δηλώσω ξεκάθαρα πως εν τέλει για λόγους ανωτέρας βίας δεν έκανα πρακτική στα Grey Studios και πως η δική μου επιχείρηση βρίσκεται από χιλιομετρικής απόψεως εντός αυτού που θα λέγαμε ” ζώνη ανταγωνισμού ” . Συνεπώς όχι μόνο δεν έχω πρόθεση να ” γλείψω ” κανέναν , αλλά θα ήταν και έγκλημα κατά του ίδιου μου του επιχειρηματικού στόχου να μπω στην διαδικασία να κάνω διαφήμιση . Από την άλλη , επειδή πιστεύω πολύ στην έννοια του θεμιτού ανταγωνισμού και γενικά μου αρέσει να δίνω το respect μου σε ανθρώπους που έχουμε τις ίδιες ασχολίες και κάνουν κάτι καλά , θα ήμουν ψεύτης αν δεν έπαιρνα θέση για την δουλειά που έχουν ρίξει οι συνάδελφοί μου τα τελευταία χρόνια στην εν λόγω επιχείρηση και δη στον τομέα των μαθημάτων και των σεμιναρίων .

13

Επειδή εκτός από τον παραγωγό , παραμυθιάζω και πολύ κόσμο πως είμαι dj , θα ξεκινήσω με τα μαθήματα που γίνονται γύρω από το djing . Βασικά δεν χρειάζεται να πω πολλά , απλά το ποιοι διδάσκουν . Anastasio ( εγώ αυτόν κάπου τον ξέρω , αλλά δεν θυμαμαί από που ) , Sparky TStauros De La Cruz . Νομίζω τα ονόματα μιλάνε από μόνα τους και ό,τι και να πω εγώ θα είναι λίγο . Το μόνο συν που αξίζει να σημειωθεί είναι ο εξαιρετικός χώρος με ένα dj booth που καλύπτει όλες τις δυνατότητες και τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας dj του σήμερα .

Photo. Johnny Panopoulos

Ερχόμενοι τώρα στο κομμάτι της παραγωγής , πέραν των ανθρώπων που διδάσκουν ( Hit The Bass , Ανδρέας Αγιαννιτόπουλος , James Παπαγεωργίου , Κωνσταντίνος Μπόρεκ , Χρήστος Μάτης ) τους οποίους σέβομαι σαν παραγωγούς , αξίζει να δωθεί βάση στην δομή των μαθημάτων , που ξεφεύγει από την αυστηρή λογική της ” τάξης ” και της γενικευμένης γνώσης και επικεντρώνεται στις ατομικές ανάγκες του καθενός ξεχωριστά μέσα στο studio . Ιδιαίτερα για έναν άνθρωπο που δεν έχει μεγάλη τριβή με το αντικείμενο και θέλει να μπει στην φιλοσοφία του τί είναι παραγωγή μουσικής , το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον σαν προσέγγιση . Πέραν της εκμάθησης δημοφιλών software μουσικής παραγωγής ( Ableton , Cubase , Logic , Fl Studio ) , θεωρώ πως είτε είναι κανείς ερασιτέχνης είτε πιο προχωρημένος στο producing έχει να μάθει πράγματα και να βοηθηθεί στο να θέσει τις βάσεις για να χτίσει την δική του φιλοσοφία μέσα στο studio . Επίσης , εντός των κύκλων των μαθημάτων γίνονται και μαθήματα βασικής μουσικής θεωρίας , κάτι που είναι εξίσου πολύ σημαντικό για όποιον θέλει να ”λύσει” κάποιες βασικές δυσκολίες που θα συναντήσει στην σύνθεση μουσικής .

9K4A8165

Εάν στο μεταξύ κάποιος επιθυμεί πιο εξειδικευμένες καταστάσεις , αφενός αυτό του προσφέρεται μέσα από το πρόγραμμα Music Production II και αφετέρου ” τρέχουν ” διάφοροι κύκλοι σεμιναρίων εντός των Grey Studios ( Ηχοληψία , Artistry by Inspiro , Remix Master , Musescore ) , όπου καλύπτονται ειδικά πεδία που αφορούν έναν σύγχρονο παραγωγό .

Photo. Johnny Panopoulos

Photo. Johnny Panopoulos

Ανεξάρτητα όμως από τα μαθήματα που λαμβάνουν χώρα μέσα στα Grey Studios , την ποιότητα των μηχανημάτων και της ακουστικής μελέτης που έχει γίνει ξεχωριστά σε κάθε χώρο και το επίπεδο των ανθρώπων που διδάσκουν , σαν παρατηρητής και μόνο του τί δουλειά γίνεται εκεί , θα ήθελα να σταθώ σε έναν που κάνουν αυτή την εταιρία να ξεχωρίζει . Το γεγονός πως εντός των Grey δεν υπάρχει αυτή η μεγαλομανία του Έλληνα παραγωγού και dj . Δεν υπάρχουν ταμπέλες , απλώς άνθρωποι που συνυπάρχουν μέσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον χωρίς ανάγκη να σε κάνουν να νιώσεις ” λίγος ” για να φανούν αυτοί ” μεγάλοι ” . Και αυτό είναι κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικότερο από τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μπορεί να προσκομίσει κανείς . Τα Grey Studios είναι μία επιχείρηση μεν , με αρχή μέση και τέλος στην οργάνωσή της , είναι όμως και ένα μέρος που δεν υπάρχει ο ” ένας και μοναδικός ” , ο ” μαγικός τρόπος ” για να κάνεις κάτι δημιουργικό . Είναι το μέρος όπου μπορείς να βρεις τον δικό σου , τον προσωπικό σου τρόπο να εκφράζεσαι μέσα από την μουσική . Και αυτό είναι κάτι που αξίζει τον σεβασμό ακόμα και ενός , φαινομενικά , ανταγωνιστή τους .

Photo. Johnny Panopoulos

Photos by Johnny Panopoulos

 

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Γνωστός ως Dimi Badger , A & R της 1db Records και μέλος των Medusa ... Τί εννοείτε δεν τον ξέρετε; Κάνει πολλά και τα κάνει όλα εξίσου χάλια. Ηχολήπτης, dj , παραγωγός και τώρα την έχει δει και αρθρογράφος. Σκορπιός με ωροσκόπο Σκορπιό (φυλάχτε τις κόρες σας) και μονίμως έτοιμος να ευτελήσει το οποιοδήποτε σοβαρό θέμα πέσει στο τραπέζι.

Related Posts