Στον χώρο του DJing και της παραγωγής στην Ελλάδα, είναι κάποια πρόσωπα που πραγματικά σε εντυπωσιάζουν με την επιβλητικότητα της χαρισματικού τους προσωπικότητας και επιπέδου! Μια από αυτές είναι η DJ FO που την γνωρίζαμε χρόνια, αλλά πολύ πρόσφατα και με αφορμή την συμμετοχή της στην κριτική επιτροπή του Be The One (DJ contest) είχαμε την τιμή πραγματικά να συζητήσουμε αρκετά μαζί της και να βρούμε αρκετούς κοινούς παρονομαστές στην γενική έννοια του … I LOVE MUSIC!

Πρόσφατα ανάμεσα σε καφέ και επαγγελματικό ραντεβού, είχαμε μια πολύ ωραία συνέντευξη μαζί της, πριν όμως ένα αναλυτικό DJ bio της καλλιτέχνιδας:

Who is DJ Fo?

Η Dj Fo, κατά κόσμον Φώφη Τσεσμελή, είναι Ελληνίδα dj και ραδιοφωνική παραγωγός με πολυετή πορεία στην ηλεκτρονική σκηνή της Αθήνας. Δραστήρια κι ανήσυχη, η Dj Fo, επί σειρά ετών resident του καλύτερου gay club της Αθήνας, Sodade2, αποτελεί προσωπικότητα που δύσκολα αγνοεί κανείς.

Έχοντας κάνει το πέρασμά της από μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα clubs και bars της Ελλάδας (βλέπε Cavo Paradiso, +Soda, Astron, Net, Berlin, Gaz κ.ά.!), η Dj Fo έχει για τους “μυημένους” στο χώρο, το δικό της κεφάλαιο στο βιβλίο της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής της χώρας, ασχολούμενη, παράλληλα και μάλιστα, το ίδιο καλά (κρίνοντας από τη διάρκεια όσων κάνει και την αποδοχή που απολαμβάνουν) με πληθώρα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν ραδιοφωνική παραγωγή σε NRG 105,5 και Κiss FM, παρουσίαση dance εκπομπής στο MAD TV, αρχισυνταξία στο περιοδικό Freeze αλλά και δημοσιογραφία, με συνεργασίες με τα περιοδικά Elle, KLIK, Diva, ΒΗΜΑDonna, Freeze,Lemon, People και Γκρέκα!

Σήμερα, βρίσκεται στον 88,6 Up Radio ενώ αποτελεί και local A&R στην D-Version Music Publishing, τη Νο1 ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Επίσης, γράφει στη Lifo, είναι curator στο radiodoc.gr και κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα τη βρείτε στα decks του Sodade2 BackStage.

interview-bar.jpg

Τι ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή σου και από πόσα διαφορετικά μέσα την έχεις υπηρετήσει;

Η μουσική είναι η ζωή μου. Ζω, σκέφτομαι, ονειρεύομαι, φαντάζομαι και μεγαλώνω μαζί της. Την υπηρετώ με όποιον τρόπο μπορώ όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά επειδή με ρωτάς για τις πιο ‘συμβατικές’ διόδους υπηρέτησης της, είμαι DJ, ραδιοφωνική παραγωγός, δημοσιογράφος, A&R στην D-Version Music Publishing κι έχω ‘εκτονώσει’ το πάθος μου για τη μουσική σε διάφορα περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Το DJing είναι σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας σου! Το γεγονός ότι βρίσκεσαι πίσω από τα decks ενός bar για κάτι παραπάνω από μια δεκαετία ως resident, πως το εξηγείς; Είναι καλή χημεία, mood ή κάτι παραπάνω;

Το DJing είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην καριέρα μου κι αυτό που με οδήγησε σταδιακά στις υπόλοιπες (μουσικές) επαγγελματικές μου ασχολίες. Ναι, τα τελευταία 16 χρόνια είμαι resident DJ στο Sodade2 BackStage. Πίσω από αυτή τη μακροβιότερη συνύπαρξη κρύβεται πάρα πολλή δουλειά, συνεχής ενημέρωση, πείσμα για το καλύτερο αποτέλεσμα, επιμονή στην ποιότητα, μηδενικές εκπτώσεις στο επίπεδο και συνεχής επαφή με το μουσικό γίγνεσθαι. Λίγο πιο πίσω απ’ αυτά υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία, σεβασμός και εμπιστοσύνη από την πλευρά μου και από την πλευρά της ιδιοκτησίας και πάνω απ’ όλα αυτά, το μαγικό συστατικό είναι η αγάπη του κόσμου. Αυτή η μοναδική χημεία, η αλληλεπίδραση και η ενέργεια που μου δίνεται από όλους κι από τον καθένα ξεχωριστά αμείωτα όλα αυτά τα χρόνια εκεί μέσα, την οποία δύσκολα ‘χτίζεις’ και συναντάς στη ζωή σου.

DJ-Fo2.png

Η μουσική τάση που υπηρετείς περισσότερο είναι η techno. Γιατί; Τι έχει περισσότερο ή λιγότερο από άλλα genres που την κάνουν επιλογή σου;

Ναι, παίζω tech house και techno. Δε θεωρώ πως έχει κάτι λιγότερο, ή περισσότερο από τα άλλα genres. Είναι η μουσική που με εκφράζει και που συντονίζεται με τις συχνότητες που έχω μέσα μου και τις οποίες θέλω να εξωτερικεύσω. Άλλωστε, πάντα μου άρεσαν τα phat basslines! J

Είναι γεγονός πως το DJing και ειδικά στην Ελλάδα, έχει βαρύτητα προς το ανδρικό φύλο σε ότι έχει να κάνει με τη φιγούρα πίσω από ένα booth! Είναι επίσης γνωστό πως δεν έχει ανανεωθεί με νέα και ικανά πρόσωπα η γυναικεία εκπροσώπηση στα decks. Τι πιστεύεις ότι φταίει;

Το DJing έχει βαρύτητα προς το ανδρικό φύλο σε ό,τι έχει να κάνει με τη φιγούρα πίσω από ένα booth παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλούστατος, λίγα κορίτσια ονειρεύονται τα πικάπ/cdjs/whatever και τους μείκτες και θέλουν να βρεθούν σε αυτή τη θέση. Πάραυτα, τα τελευταία χρόνια εγώ βλέπω με μεγάλη χαρά (κάποια) κορίτσια που αποφασίζουν να μπουν στη σκηνή και να δοκιμάσουν την τύχη τους εδώ στην Ελλάδα. Οι καλύτερες από αυτές θα καταφέρουν να επιβληθούν και να κάνουν την καριέρα που τους αξίζει. Σίγουρα, όπως συμβαίνει σε όλα τα ανδροκρατούμενα και πολύ ανταγωνιστικά επαγγέλματα, όπως είναι και το DJing, οι γυναίκες πρέπει να αποδείξουν διπλά και τριπλά την αξία τους, ώστε να γίνουν αποδεκτές από τους συναδέλφους τους και να πετύχουν.

fo.jpg

Πως κρίνεις τον Έλληνα clubber? Βγαίνει από συνήθεια, πάσχει από μουσική παιδεία ή είναι ικανότερος «συναδέλφων» του στο εξωτερικό;

Ο Έλληνας clubber είναι μοναδικό ‘κομμάτι’. Και υπόκειται στις εξής υποκατηγορίες : τον πραγματικά ψαγμένο, τον δήθεν ψαγμένο, τον κλαρινογαμπρό που την επόμενη μέρα παίζει να τον δεις και στα μπουζούκια, τον ‘πάω-όπου-πάει-η-hip-παρέα-και-έχει-ωραίο-κόσμο’, τον περιστασιακό ακροατή (που ακούει αυτή τη μουσική επειδή είναι της μόδας) και τον ‘είδα φως και μπήκα’. Όλοι συντελούν ισότιμα σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι μια εξαιρετική βραδιά, όταν η μουσική είναι καλή κι ο DJ τα σπάει. Κι αυτό είναι το όμορφο με την dance, ο ρυθμός είναι καταιγιστικός και ‘χτυπάει’ στα πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου για έκφραση και χορό. Νομίζω πως η οικονομική κρίση έχει περιορίσει στο ελάχιστο αυτούς που βγαίνουν από συνήθεια, οι οποίοι λίγοι που υπάρχουν ακόμη θα επιλέξουν για την έξοδό τους ένα μπαρ και όχι ένα club. Αυτοί που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη μουσική δεν πάσχουν από παιδεία, συγκρινόμενοι με τους ‘συναδέλφους’ του εξωτερικού, απλά έχουν την ατυχία να ζουν σε μια χώρα στην οποία η σκηνή δεν είναι τόσο αναπτυγμένη και ενταγμένη στην κουλτούρα τους, όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ζούμε, όμως, στο 2016, υπάρχει το internet, γίνονται εξαιρετικά πράγματα στην Αθήνα με εγχώριους και εισαγόμενους DJs και έχουμε μπει σε μια πολύ όμορφη τροχιά προς το καλύτερο.

Το DJing έχει περάσει σε ένα μεγάλο στάδιο προσαρμογής προς την παραγωγή, που είναι αναγκαία για την αναγνωρισιμότητα και την παρουσία του σε events. Σου μπήκε ποτέ το μικρόβιο να ασχοληθείς ενεργά – ή είναι κάτι, προσωπικά σε βρίσκει απέναντι;

Αυτό γίνεται τα τελευταία αρκετά χρόνια στο χώρο, λόγω της αύξησης προσφοράς και της περιορισμένης ζήτησης. Υπάρχει η ανάγκη να έχεις αυτό το ‘κάτι παραπάνω’ για να ξεχωρίσεις, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι placebo για τη μάζα, αφού ένας καλός DJ δεν είναι απαραίτητα και καλός παραγωγός και vice versa. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν και τα δύο και λίγοι είναι αυτοί που αξίζουν πραγματικά και θα ξεχωρίσουν. Ναι, το μικρόβιο υπάρχει μέσα μου και βρίσκομαι στη διαδικασία ενεργούς ενασχόλησης με την παραγωγή, με κίνητρο το ότι έχω πολλή μουσική μέσα μου η οποία πρέπει να βγει, όπως μου είπε πολύ αφοπλιστικά ένας καλός μου φίλος.

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που μπαίνουν στον χώρο να κάνουν; Από πού να ξεκινήσουν;

Να ψάξουν μέσα τους και να δουν με ειλικρίνεια το κίνητρο το οποίο τους οδηγεί να μπουν σε αυτόν τον χώρο. Κι αν το κίνητρό τους είναι η αγάπη για τη μουσική και η βαθιά ανάγκη τους να την εκφράσουν και να τη μοιραστούν με τον κόσμο, να δουλέψουν σκληρά ώστε να έχουν την απαραίτητη γνώση και τα εφόδια που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία, στοχεύοντας πάντα όσο πιο ψηλά γίνεται με μοναδικό όπλο τις δυνατότητές τους. Με σεβασμό, ακεραιότητα και εκτίμηση στην αξιοκρατία.

fo2.jpg

– Αποτελείς ένα από τα πρόσωπα της κριτικής επιτροπής του τελικού του “Be The One”. Τι θα κοιτάξεις περισσότερο στους 3 φιναλίστ του τελικού και κατά πόσο πιστεύεις ότι σύγχρονοι διαγωνισμοί για νέα παιδιά ενισχύουν το κίνητρο να ασχοληθούν ολοένα και περισσότερα άτομα με τον χώρο;

Το ‘Be The One’ είναι μια εξαιρετική προσπάθεια που δημιουργήθηκε από ανθρώπους με όραμα και που την στελεχώνουν εν γένει άνθρωποι που εκτιμώ και σέβομαι για την πορεία τους, την προσφορά τους και τις γνώσεις τους. Νιώθω τυχερή και με τιμά πολύ το ότι είμαι μέρος αυτού. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο να βλέπω καθημερινά να μπαίνουν νέοι άνθρωποι στο χώρο κι αυτός ο διαγωνισμός όχι μόνο δίνει εξαιρετικό κίνητρο και διέξοδο, αλλά και μοναδικά εφόδια στα παιδιά. Οι τρεις φιναλίστ, για μένα, θα πρέπει να έχουν όλο το ‘πακέτο’: ταλέντο, ικανότητα, δυνατότητα, τεχνική κατάρτιση, καλό γούστο, γνώσεις, σωστό χαρακτήρα, φιλοδοξία και αμείωτη διάθεση για μάθηση και δουλειά. Και φυσικά star quality!

djfo.jpg

Έχεις όνειρα για επιπλέον πράγματα στην τόσο αξιοσέβαστη καριέρα σου; Υπάρχει κάποιο μουσικό απωθημένο;

Όσο κλισέ κι αν ακουστεί, το όνειρο το ζω καθημερινά, αφού κατάφερα να κάνω το πάθος μου επάγγελμα. Όνειρα έχω πάντα, ήταν και είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Βαριέμαι πολύ εύκολα και ψάχνω συνεχώς την νέα πρόκληση που θα με ιντριγκάρει και θα με πάει πιο πέρα, ή που θα μου δώσει περισσότερη γνώση. Απωθημένα δεν έχω, ούτε μουσικά, ούτε προσωπικά, είμαι γεμάτη. Ζω τη ζωή μου στο έπακρο και απορροφώ την κάθε νότα, την κάθε μελωδία, το κάθε beat, ‘εκείνο’ το bassline, ‘εκείνη’ την εξαιρετική ερμηνεία κι ‘εκείνο’ το synth riff λες και είναι η πρώτη φορά που ακούω μουσική στη ζωή μου.

Dj Fo! Lifotape by Lifotape on Mixcloud

DJ Fo Social:

Facebook

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts