Από τον Ευθύμη Ξενιάδη 

Συγγνώμη, περίμενες να μην κάνω αυτό το λογοπαίγνιο από την πρώτη κιόλας στιγμή έχοντας στο μυαλό ότι όλο και πλησιάζει η επιστροφή(;) των Swedish House Mafia. Αν και όχι ξεκάθαρο μέχρι να ξεκινήσει το φετινό Ultra Music Festival στο Μαϊάμι, δεν πιστεύω ότι θα διάβασες τα εν λόγω άρθρα κάπου στο ίντερνετ και δεν θα ευχήθηκες να αληθεύουν. Περιμένοντας να έρθει το περιβόητο «new era», όπως δημοσίευσε σε παλαιότερο tweet -το οποίο έπειτα διέγραψε- ο Axwell, θα ήταν καλή στιγμή να αναλύσουμε λίγο παραπάνω το τι ακριβώς θα πρέπει να σώσουν οι Σουηδοί Superstar, κάνοντας μια μικρή αναδρομή.

Αν είσαι από αυτούς οι οποίοι από παλιά ακολουθούν την EDM θα έχεις παρατηρήσει ότι από το 2010 και μετά το είδος της Electro House  έχει γίνει ευρέως γνωστό καθώς έχει αγγίξει  τα όρια πλέον του να γίνει mainstream. Σε καμία των περιπτώσεων αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα. Τι καλύτερο άλλωστε από το να μπορείς να μοιραστείς τις απόψεις σου και την αγάπη σου για οποιοδήποτε είδος μουσικής με άλλους και να βρίσκεις έδαφος για συζητήσεις πάνω σε αυτό. Αν από την άλλη πλευρά, έμαθες τι θα πει Ηλεκτρονική Μουσική μέσω της Electro House (και ναι είμαι ένας από αυτούς) τότε πολύ πιθανόν να συγκέντρωσες όλη σου την προσοχή πάνω σε εκείνη αγνοώντας κάθε άλλο είδος είτε αυτό λέγεται Trance είτε Techno κ.ο.κ.

dj-on-stage

Όμως έφτασε ο καιρός που ό,τι νέο κυκλοφορεί σε επίπεδο EDM θα έχεις ίσως ξανακούσει κάτι παρόμοιο σε κάποιο προηγούμενο release παραγωγού. Κοινώς πιστεύω ότι πλέον έχει χαθεί η πρωτοτυπία στα κομμάτια και αυτό οφείλεται στο μεγάλο αριθμό track που δημιουργούνται χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή, πράγμα το οποίο οδήγησε με τον καιρό στον χαρακτηρισμό του είδους τους ως mainstream. Αντίθετα, δεν θεωρώ ότι δεν είναι αξιόλογες οι δημιουργίες των παραγωγών, είτε αυτοί είναι μεγάλα ονόματα είτε νέοι στην βιομηχανία, απλώς δεν ακούγονται τόσο εκρηκτικές όσο ακούγονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Διανύοντας αυτή την περίοδο, οι φήμες για την επιστροφή των SHM και πόσο μάλλον η πιθανότητα να ισχύουν θεωρώ ότι θα ξεκινήσουν μια «νέα εποχή» στο κομμάτι της μουσικής. Συγκεκριμένα, πριν την ανακοίνωση για την διάλυση των SHM και το τελευταίο τους liveset το 2013 στο Ultra του Μαϊάμι, κάθε κομμάτι των Σουηδών παραγωγών ήταν ένας «ύμνος» που αποσπούσε εκατομμύρια προβολές και downloads, φέρνοντας όλο και περισσότερο κόσμο πιο κοντά στο είδους που αντιπροσώπευαν και αντιπροσωπεύουν, μέχρι και σήμερα, σε ατομικό επίπεδο ο καθένας μέσα σε μια περίοδο όπου η Electro προσέγγιση είχε αποκτήσει πάρα πολλούς υποστηρικτές. Οι 2/3 έχουν κάνει ήδη την επανένωσή τους (Axwell /\ Ingrosso), o Steve Angello θα επιστρέψει;

steve-angello-wild-youth-spotlight-940

Ίσως, τελικά, να έχει φτάσει ο καιρός όπου τα κλασσικά είδη της EDM (house, techno) καθώς και άλλα πειραματικά (progressive house, nu-disco) θα πρέπει να έρθουν λίγο περισσότερο στο προσκήνιο θυμίζοντάς μας τις «ρίζες» της μουσικής που αγαπάμε. Σίγουρα αυτό θα πρέπει να γίνει με μέτρο ώστε οι ιδέες να μην στερέψουν και η ικανοποίηση που προσφέρουν στο άκουσμά τους να μην τυποποιηθεί με τον καιρό. Ό,τι όμως είναι να ξεχωρίσει και να ακουστεί θα το κάνει ακόμη και αν χρειαστεί να περάσει πολλά εμπόδια και ίσως να χρειάζεται αυτή η ανερχόμενη επανένωση για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τι θα φέρει το 2017!

Σχόλια

σχόλια