AWAKENINGS FESTIVAL: 20 λαμπρά χρόνια Techno

(Από τον Κωνσταντίνο Μανδρέκα)

Στις δύο δεκαετίες από την ίδρυσή τoυ, το θρυλικό techno brand Awakenings έχει γίνει θεσμός της υπόγειας ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Με πρωτοκλασάτα πάρτυ όσα δεν έχει κάνει καμία ομάδα παγκοσμίως, η ομάδα Awakenings πριν από 20 χρόνια ίδρυσε το δικό της ετήσιο φεστιβάλ υπαίθρου το οποίο από τότε δικαίως έστρεψε όλα τα βλέμματα του κόσμου πάνω του.

Διεξάγεται ετησίως κάθε Ιούνη και συγκεκριμένα κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα  σε 8 σκηνές και για τις 2 μέρες έκαστος το κύριο μενού του. Παράλληλα η συγκεκριμένη ομάδα του Φεστιβάλ έχει την επιμέλεια των πάρτυ κατά την διάρκεια κάθε Οκτώβρη στο θρυλικό Amsterdam Dance Εvent, αλλά και σε διάφορες βραδιές αλλαγής του χρόνου, αλλά και σε διάφορα άλλα event τον Φλεβάρη η τον Απρίλη.

Είναι δύσκολο μέσα σε 2 δεκαετίες να απεικονίσεις τα πάντα σε αριθμούς, όμως κάποια στατιστικά στοιχεία αξίζουν να αναφερθούν.

Awakenings-20-tracks-featured

ΤΟ AWAKENINGS σε αριθμούς:

20

Χρόνια από την πρώτη εκδήλωση του. Πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 1997 στο Gashouder του Άμστερνταμ, ένας χώρος που είναι πλέον συνώνυμος με το εμπορικό brand του και φυσικά είναι ο κύριος χώρος διεξαγωγής του.

5

Ειδικές εκδηλώσεις  διεξήχθησαν για το κλείσιμο 20 χρόνων του φεστιβάλ από τις 13-16 Απριλίου. 4 πάρτυ βραδινά  και το πρώτο Party Day την ημέρα στην ιστορία του Awakenings, πραγματοποιήθηκαν όλα στο Gashouder του Άμστερνταμ. Σε αυτές τις εκδηλώσεις έπαιξαν ονόματα που έχουν συνδεθεί με τη ιστορία του Awakenings όπως οι Adam Beyer, Len Faki, Jeff Mills, Chris Leibing, Joris Voorn, Νina Kraviz, Marcel Dettmann, Ben Klock, Dave Clarke, Kevin Saunderson, Derrick May, DJ Rush και αρκετοί ακόμα.

66 & 67

Ήταν οι εμφανίσεις που συμπλήρωσε εφέτος ο Σουηδός Adam Beyer γενικότερα σε φεστιβάλ Awakenings. Ένας αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του, αλλά και των φεστιβάλ γενικότερα παγκοσμίως για το αφεντικό του label της Drumcode.  Για να τονίσουμε το μέγεθος του συγκεκριμένου ρεκόρ μόνο δύο DJ έχουν εμφανιστεί περισσότερες από 40 φορές  στο Awakenings. Ο  Joris Voorn και ο Steve Rachmad.

730+

Οι καλλιτέχνες που έλαβαν συμμετοχή στα decks σε events  του Awakenings στην εικοσαετή ιστορία του.

17

Είναι οι εκδόσεις του Φεστιβάλ Awakenings, από ένα μονοήμερο γεγονός με τρεις σκηνές το 2001 σε 2 ημέρες με 8 σκηνές το 2017.

2000+

Ώρες Techno στις εκδηλώσεις του Awakenings από το πρώτο πάρτι του το 1997.

5

Χώρες έχουν φιλοξενήσει εκδηλώσεις στο Awakenings: Βέλγιο, ΗΠΑ, Χιλή, Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά οι Κάτω Χώρες με Μέκκα του την Ολλανδία.

Awakenings-festival

3500

Θεατές είναι η Χωρητικότητα του Gashouder στο Άμστερνταμ, το πνευματικό σπίτι του Awakenings.

1,5 εκατομμύρια +

Ο εκπληκτικός αριθμός επισκεπτών στις εκδηλώσεις του Awakenings τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σχεδόν διπλάσιο του συνολικού πληθυσμού του Άμστερνταμ.

3200

Κιλογραμμάρια πυροτεχνημάτων αναμμένα στα event του Awakenings. Οι εκπληκτικές πυροτεχνικές οθόνες έχουν καταστεί εμπορικό σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ.

500+

Σελίδες στο Awakenings . Το Αναμνηστικό βιβλίο 20 χρόνων του Φεστιβάλ της Techno, που κυκλοφόρησε ως μέρος του εορτασμού της συγκεκριμένης επετείου τον Μάιο.  Διαθέτει φωτογραφίες, στιγμιότυπα και συνεντεύξεις από τους καλλιτέχνες που έχουν συνδέσει την ιστορία του Φεστιβάλ με το όνομά τους.

awake

Τα 20 καλύτερα τραγούδια του Φεστιβάλ

Ο Jeff Mills, ένας από τους επικεφαλείς της 20ης επετείου του Φεστιβάλ και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματά του γενικότερα, κέρδισε τον διαγωνισμό που διεξήγαγε η ομώνυμη ομάδα του Φεστιβάλ, στον οποίο οι φίλοι της techno και του Awakenings είχαν την δυνατότητα να ψηφίσουν για τα 20 καλύτερα τραγούδια της εκδήλωσης ιστορικά κατά την προτίμησή τους με το The Bells.  Aξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο κομμάτι ο καλλιτέχνης από το Ντιτρόιτ το κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την φιλαρμονική ορχήστρα του Μονπελιέ στην Γαλλία.

Την δεύτερη θέση κατέλαβε το κομμάτι του Γερμανού Ben Klock το Subzero και την τρίτη θέση ο Ιταλός Enrico Sangiuliano με το Moon Rocks. Ο Adam Beyer εμφανίζεται τρεις φορές στη λίστα του Top 20.

Κατέχει συγκεκριμένα την θέση 7 και 9  και την 18η θέση  δέκατη όγδοη θέση μαζί με την σύζυγό του την Σουηδέζα Ida Engberg με το τραγούδι You Know.

Η συγκεκριμένη λίστα, με συνολικά λίγο πάνω από 1000 κομμάτια περίπου, πραγματοποιήθηκε μέσω 16.000 ψήφων από τους fan της Techno. Τέλος φίλοι της Techno από 88 χώρες ψήφισαν για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Awakenings-festival2

Αναλυτικά η λίστα:

 

  1. Jeff Mills – The Bells
  2. Ben Klock – Subzero
  3. Enrico Sangiuliano – Moon Rocks
  4. Sam Paganini – Rave
  5. Dj Rolando – Knights of The Jaguar
  6. Oxia – Domino
  7. Adam Beyer – Teach Me
  8. Alan Fitzpatrick – For an Endless Night
  9. Adam Beyer – Spacemen
  10. Laurent Garnier – Crispy Bacon
  11. Dax J – Wir Leben Fur Die Nacht
  12. Bjarki – I Wanna Go Bang
  13. Laurent Garnier – The Man With The Red Face
  14. Green Velvet – Flash
  15. Maceo Plex – Conjure Dreams
  16. Joey Beltram – Energy Flash
  17. Paul Kalkbrenner ft Fritz Kalkbrenner – Sky & Sand
  18. Adam Beyer & Ida Engberg – You Know
  19. Age of Love – The Age of Love (Watch Out For The Stella Club Mix)
  20. Maceo Plex & Gabriel Ananda – Solitary Daze

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Const. Mandrekas

Μπορεί από μικρός να μου άρεσαν τα σπορ, τα αυτοκίνητα αλλά και το διάβασμα, όμως η μουσική ήταν ένας παράγοντας που με ανέβαζε πάντοτε σαν άνθρωπο αλλά και έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μου. Ξεκίνησα από αρμόνιο παίζοντας και κάνοντας μαθήματα πάνω σε κλασσική μουσική και πιο κουλτουριάρικα, πέρασα από πολλά ακούσματα για να έρθω για τα καλά σε επαφή με την ηλεκτρονική μουσική και πολλούς από τους πραγματικούς δημιουργούς της. Ώσπου να φτάσω στα χορευτικά αλλά και πιο σκληρά ακούσματα κυρίως μέσα από την House την techno Και την trance. Ενίοτε είχα αδυναμία στην Progressive και την electro αλλά και στην drum & bass. Μέσα από αυτή την σελίδα θα προσπαθήσω να μοιραστώ την αγάπη μου για αυτό το είδος, για πολλούς εκπροσώπους της αλλά και για διάφορες ιστορίες ανεκτίμητες και ανεξίτηλες

Related Posts