Άρωμα γυναίκας σήμερα! Επίσημη ημέρα της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο, ημέρα θαυμασμού & σεβασμού απέναντι στο ωραίο φύλο και την παρουσία τους στη ζωή όλων μας!

Και όπως παντού, έτσι και στο DJing το αντρικό δεδομένο, έχει αντικατασταθεί κατά πολύ από γυναίκες DJ που δε προβάλουν τη γυναικεία φύση τους μπροστά στο booth, αλλά τις γνώσεις, τη τεχνική και την αισθητική τους (χωρίς να μην αναγνωρίζουμε και το δεδομένο πολλών άσχετων “μοντέλων” που χρίζονται DJ, απλά για το εξτρά μεροκάματο και την εύκολη ξεπέτα σε Ελληνάδικα και events τύπου topless nights).

Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας σε μερικές άξιες Ελληνίδες DJs όπως οι παρακάτω που βρέθηκαν μαζί μας στην αρθρογραφία της ημέρας – για την ημέρα τους!

Πόσο έχει μικρύνει η απόσταση μεταξύ ικανότητας, ανάμεσα στον άντρα και την γυναίκα DJ?

Ioanna – Maria Papagianni (DJ)

Ioanna Maria Papagianni
Δεν νομίζω πως υπήρξε ποτέ διαφορά ικανοτήτων μεταξύ αντρών και γυναικών dj. Οι γυναίκες πολλές φορές ακριβώς επειδή εισέρχονται σε ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο πεδίο, όπως είναι η ηλεκτρονική μουσική, νιώθουν κάπως μειονεκτικά και οι ίδιες υποτιμούν πολλές φορές το ταλέντο τους και τις δυνατότητες τους. Αυτό που έχουν να κάνουν έχει να κάνει με θέμα χαρακτήρα και κατά πόσο οι ίδιες έχουν την ικανότητα να αποδείξουν στον ίδιο τους τον εαυτό πόσο αξίζουν. Άρα δεν έχει να κάνει με θέμα έλλειψης δυνατοτήτων ή ικανοτήτων αλλά περισσότερο με παράλληλες συνθήκες και μεταβλητές που προ υπήρχαν πολύ πριν μπουν στον χώρο αυτό οι γυναίκες.

 

Αν ήταν να συμβουλέψεις ένα νέο κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το DJing τι θα της έλεγες;

Maria Papidaki (Best 92,6)

papidaki
H συμβουλή μου σε ένα νέο κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική είναι τι άλλο; Να ακούει, να ψάχνει, να ενημερώνεται πολλές ώρες καθημερινά, να ξεκινήσει σιγά σιγά να μιξάρει, να κάνει ακόμη και κάποια μαθήματα φωνητικής γιατί οχι, κι αν γνώριζε κάποιο όργανο επίσης θα τη βοηθούσε χωρίς να είναι απαραίτητο αλλά πάντως χρήσιμο!Και φυσικά να μην σταματήσει ποτέ να πιστεύει οτι το χει και να μην πτοηθεί ποτέ αν την κοιτάνε σεξιστικά,συμβαίνει πολύ σε αυτη τη δουλειά!

Τέλος, να μείνει μακριά απο τις καταχρήσεις της νύχτας, και να προσέχει τον εαυτό της με σωστή διατροφή αλλά και άσκηση! βοηθούν στην αντοχή!

 

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να παίζουν μουσική ως DJ παρά να παράγουν οι ίδιες μουσική κι ως Producers. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Anna Maria Harokopou / AMX (DJ – Best 92,6)

amx2
Είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι δημιουργία on the spot και το άλλο είναι ατελείωτες ώρες ψιλοδουλειάς. Το να βγεις μπροστά, με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα και να διασκεδάσεις ένα κοινό, είναι πολύ πιο απλό από το να κάθεσαι μπροστά σε μια οθόνη, σε ένα studio για μέρες ή και βδομάδες, ανάλογα με το επίπεδο και την τελειομανία του καθένα. Είναι πιο εύκολο να έχεις κάποιον studio partner που να κάνει την ιδέα σου πράξη. Βέβαια αυτό δεν το κάνουν μόνο γυναίκες, το κάνουν οι περισσότεροι big name djs. Σε κάθε περίπτωση, το djing και το producing είναι 2 διαφορετικές τέχνες που στέκονται η καθεμιά μόνη της και όταν συνδυάζονται μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα.

DJ Fo (DJ)
dj fo

Εδώ θα μου επιτρέψετε, με όλο το θάρρος, να διαφωνήσω κάθετα… Οι περισσότερες γυναίκες που κάνουν καριέρα αυτή τη στιγμή στη χορευτική μουσική έχουν όπως και δήποτε και παραγωγές, κάτι που συμβαίνει ανάλογα και με τους άνδρες συναδέλφους τους. Δεν υπάρχει διαχωρισμός φύλου σε αυτό το κομμάτι, είναι, πλέον, τουλάχιστον απαραίτητο συστατικό επιτυχίας και αναγνώρισης. Αν εννοούμε πως βλέπουμε περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται με το χώρο του DJing, αυτό ναι, ισχύει. Ή μάλλον, για να το θέσουμε πιο σωστά, η χρονιά που πέρασε ήταν μια από τις καλύτερες σε ό,τι έχει να κάνει με το visibility των γυναικών στο χώρο. Πρώτη φορά είδαμε να φιγουράρουν τόσα πολλά ονόματα στις σοβαρές λίστες με τους καλύτερους DJs της χρονιάς που πέρασε, σε αυτές με τις καλύτερες κυκλοφορίες/remixes, αλλά και με τους καλύτερους ανερχόμενους, κ.τ.λ. Μεγαλύτερη ήταν και η γυναικεία παρουσία σε μεγάλα και μικρότερα line ups, αλλά και σε σημαντικά residencies. Γενικά, με βρίσκει ευθέως αντίθετη η διαφοροποίηση/κατηγοριοποίηση των δεξιοτήτων/ταλέντων των ανθρώπων ανάλογα με το φύλο τους και όχι μόνο. Γι’αυτό και απεχθάνομαι τον όρο “DJane” και υιοθετώ μόνο τον όρο “DJ”. Κι έτσι θα πω, κλείνοντας, πως το 2017 διαφαίνεται πως θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική χρονιά με εξαιρετική μουσική… από και προς όλους.

Μπορεί μια γυναίκα DJ να πορευτεί στο επάγγελμα και ταυτόχρονα να είναι μητέρα και σύζυγος; Μήπως χτυπάει πιο νωρίς το “βιολογικό” ρολόι που κρεμάτε τα ακουστικά σας;

Anna Maria Harokopou / AMX (DJ – Best 92,6)
Μια γυναίκα dj αντιμετωπίζει τα ίδια θέματα με κάθε άλλη εργαζόμενη γυναίκα. Αν θέλεις να τα κάνεις όλα, πρέπει κάπου να κάνεις έκπτωση. ΟΙ γυναίκες είμαστε από τη φύση μας multitaskers, όμως όλα είναι σχετικά. Πόσο στήριξη, συμπαράσταση, κατανόηση υπάρχει στο περιβάλλον σου που να σου δημιουργεί τις συνθήκες να ισορροπείς ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ρόλους. Σίγουρα πάντως όταν γίνεσαι μητέρα περνάς μια περίοδο που η δουλειά πάει πίσω. Το ιδανικό σε αυτή την φάση είναι να μην αγχωθείς να τα κάνεις όλα. Απλά να κρατήσεις την επαφή σου στο βαθμό που χρειάζεται ώστε να μην βγεις τελείως εκτός. Γιατί κακά τα ψέμματα, τη μουσική δεν την βλέπεις σα δουλειά γιατί είναι τρόπος σκέψης, στάση ζωής, έκφραση… κι αυτά δεν κόβονται κρεμώντας τα ακουστικά!

 

 

Ποιο είναι το πιο ρομαντικό συμβάν που σου έχει γίνει εν μέσω dj set event?

Ioanna – Maria Papagianni (DJ)
Ρομαντικό συμβάν… Τον καιρό που ήμουν resident στην Μύκονο, στο νυχτερινό μαγαζί που έπαιζα, ένας Αργεντινός, μετά από 5 συνεχόμενα βράδια που ερχόταν μου έδωσε ένα σημείωμα στο οποίο έλεγε πως ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής του! Χάρηκα πολύ με το γεγονός ότι υπήρξα και εγώ ένας ακόμα λόγος για να περάσει τόσο όμορφα!

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι αυτή τη περίοδο;

Ioanna – Maria Papagianni (DJ)
Detlef feat. Ossey James – Swagon (Original Mix)

Anna Petousi (DJ)
Ray Okpara-Satin Curtain (Kevin Yost Remix)

Anastasia Mantzari (DJ/Radio Producer BEST Kalamata)
Το ”Very Cruel” από τους Αμερικανούς ”Polica” , επηρεασμένη από μια ταινία που είδα πρόσφατα, στης οποίας το soundtrack φιγουράρει στους τίτλους τέλους και αυτόματα με το πρώτο άκουσμα το λάτρεψα!!!

Συνήθως στη κανονική ζωή, μεταξύ των γυναικών πολλές φορές υπάρχει υπέρτατη ζήλια! Τι συμβαίνει όταν αυτή μπει στο επάγγελμα του DJing με άρωμα γυναίκας; Υπάρχει ή λόγω του μικρότερου αριθμού γυναικών στο χώρο επικρατεί μεγαλύτερη σύμπνοια και ενότητα;

Anna Petousi (DJ)

anna petousi
Πιστεύω πως λόγω του μικρού αριθμού γυναικών που ασχολούνται με το djing δεν υπάρχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το φαινόμενο της ζήλιας ή της αντιζηλίας… Προσωπικά δεν το εχω νιώσει στα 14 χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο..αντιθέτως θεωρώ πως υπάρχει support και ενότητα μεταξύ μας και με χαροποιεί πάρα πολύ αυτό!

 Anastasia Mantzari (DJ/Radio Producer BEST Kalamata)

mantzari
Η ζήλια είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της δυστυχίας. Ο Αμερικάνος συγγραφέας Gore Vidal είχε πει χαρακτηριστικά ότι όποτε πετυχαίνει ένας φίλος κάτι μέσα μου πεθαίνει…Σε γενικές γραμμές αυτό αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ,αν όχι όλο, ποσοστό των ανθρώπων. Παίρνοντας αυτό σαν δεδομένο, σαφώς μπορεί να υπάρξει ζήλια και στο χώρο του djing  με ”άρωμα γυναίκας”. Προσωπικά, αν και δεν έχω συνεργαστεί με πολλές γυναίκες, δεν έχω νιώσει ποτέ αυτό το συναίσθημα, διότι αφενός μεν δεν είναι του χαρακτήρα μου και αφετέρου  δεν μου αρέσει η δυστυχία. Αντίθετα έχω εισπράξει ζήλια και από τα δύο φύλα. Απλά κοιτάω να εξελίσσομαι και να γίνομε όσο το δυνατόν καλύτερη. Όλες έχουμε να δώσουμε το κάτι παραπάνω στην επαγγελματική μας πορεία, αλλά αν μη τι άλλο δεν μπορούμε όλες να γίνουμε dj με παγκόσμια αναγνώριση.

 

Αν ήταν να παίξεις ένα track αφιερώνοντας το σε έναν άντρα, ποιο θα ήταν αυτό;

Anastasia Mantzari (DJ/Radio Producer BEST Kalamata)
Χωρίς σκέψη το ”A Rare Gift”  από ”ANAΑ(αkα Anastasia Mantzari) feat. Niko Gaitano”… Ένα τραγούδι που γράψαμε με αγάπη για την αγάπη και το αφιερώνω…!!! Θεωρώ ότι είναι ιδανικό για αφιέρωση!!!

Νιώθεις sexy μέσα στο booth;

Anastasia Mantzari (DJ/Radio Producer BEST Kalamata)
O συνδυασμός μουσικής και χορού είναι ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί μια απίστευτα θετική ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένη από έντονα συναισθήματα χαράς, γέλιου, έκστασης κλπ..Άρα όλο αυτό από μόνο του είναι sexy!

 

Αν έπρεπε να περιγράψεις το DJing σε μια λέξη, ποια θα ήταν αυτή;

Anna Maria Harokopou / AMX (DJ – Best 92,6)
Μυσταγωγία!

Maria Papidaki (Best 92,6)
οργασμός και σορρυ αλλά είναι!! απόλαυση, performance,αποθέωση, όλα αυτά σε ένα!

Ioanna – Maria Papagianni (DJ)
Το DJing με μια λέξη…ΕΥΤΥΧΙΑ!

Anastasia Mantzari (DJ/Radio Producer BEST Kalamata)
Δε θα τo περιγράψω σε μια, θα τo περιγράψω, αν μου επιτρέπετε, σε πέντε ”Imagination from the other side”…

DJ Fo (DJ)
Ταλέντο.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Kyriakos Maragos

Αγόρασε στα 10 του το πρώτο του δίσκο (βινύλιο) και από τότε μέχρι και σήμερα, τα πάντα τριγύρω του έχουν να κάνουν με DJing & μουσική. Στο σχολείο ήταν μόνιμα πρόεδρος του 15μελούς γιατί έταζε party! Αφού έπλυνε τσίγκινους δίσκους στον στρατό ως DJ, συνέχισε σε κανονικά clubs σε όλη τη χώρα και μετά έπιασε το μπλα μπλα στο μικρόφωνο σε FM & Web Radios. Όταν τελείωσε το σάλιο έπιασε την ηλεκτρονική πέννα και ξεκίνησε το GodisaDJ.gr. Πλέον βρίσκεται πίσω από το creativity management του site & πολλών ακόμη επιτυχημένων Dj concepts & festivals στην Ελλάδα. Είναι Κριός, ξερόλας και τελειομανής!

Related Posts