review by Midimod 

Τελικά η διαφορά μίας εταιρείας που είναι εδραιωμένη και παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της, από μία οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, είναι το αν και κατά πόσο ασχολείται με όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά, που όπως φαίνεται, “υπάρχει” στον παγκόσμιο χάρτη της Pioneer DJ. Ίσως γιατί το 85% των επαγγελματιών και wannabe djs, χρησιμοποιούν τα προϊόντα της και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, της έχει εμπιστοσύνη. Και η Pioneer DJ, με την σειρά της, και σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία της, Intersys, έκαναν ένα συνέδριο διάρκειας τεσσάρων ημερών, όπου 24 επιλεγμένα άτομα, ενημερώθηκαν για την ιστορία της εταιρείας, την φιλοσοφία της, τα προϊόντα της, αλλά κυρίως, για το μέλλον του djing, όπως το φαντάζεται και το σχεδιάζει. Όλα αυτά πήραν σάρκα και οστά στον εξαιρετικό χώρο του DJ Survival Concept Course.

PIONEER DJ SEMINAR D1_18

Γενικά είμαι της άποψης ότι σε οποιοδήποτε συνέδριο, πας για την θεματολογία του αλλά μένεις για τα άτομα και τις συνομιλίες που θα έχεις μαζί τους. Την πρώτη μέρα, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, μιλήσαμε λίγο για την ιστορία του καθενός, γνωρίσαμε και τον Marketing Manager της Intersys, κ. Σπύρο Γιαννιτσόπουλο και είχαμε μία πρώτη με προϊόντα της Pioneer DJ. Αυτό που είχε περισσότερη ουσία, ήταν η ιστορική αναδρομή που κάναμε, πάνω στα προϊόντα της Pioneer DJ. Μιλήσαμε για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της και την εξελικτική της πορεία.

DSC_2640
Έχω καταλήξει σε μία διαπίστωση. Οι περισσότεροι από αυτούς που είναι τρελαμένοι με την μουσική και με την τεχνολογία, είναι ψηλόλιγνοι και με λίγα ή καθόλου μαλλιά. Ο Jeroen Groenendijk δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αν δεν τον σταματούσαμε, ακόμα εκεί θα είμασταν και θα μας εξηγούσε πως δουλεύει το Rekordbox. Όμως ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να φτάσουμε να μιλήσουμε για το Rekordbox, περάσαμε από όλα τα στάδια που παίζουν ρόλο για έναν dj. Τι είναι ο ήχος, πως καταλαβαίνουμε την ποιότητα του και τι δεν μπορούμε να κάνουμε για να την βελτιώσουμε (ναι για εσάς μιλάω που κάνοντας το κομμάτι από 192 kbps σε 320 kpbs, νομίζετε πως βελτιώσατε την ποιότητα). Αναλύσαμε τις διαφορές μεταξύ διάφορων formats συμπίεσης ήχου και μιλήσαμε αρκετά για το quality vs quantity της δισκοθήκης μας.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως έκατσε και ψηφιοποίησε όλα του τα βινύλια… 2 ΦΟΡΕΣ! Μαζί με τα βινύλια πολλών άλλων djs. Οπότε ήξερε από πρώτο χέρι για να μας μιλήσει για την τεχνολογία πίσω από τον σωστό ήχο καθώς και για το πως μπορεί μία μικρή αβλεψία να σε κάνει να χάσεις έναν σκασμό μέρες…μήνες…

DSC_2674

Και επειδή εμείς οι djs, είμαστε ψυχαναγκαστικοί, μιλήσαμε και για τα metadata των μουσικών κομματιών. Τότε καταλάβαμε πως ο κάθε dj είναι διαφορετικός και ταξινομεί την μουσική του με τον πιο λογικό, για εκείνον, τρόπο και δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Σε γενικές γραμμές όμως, καλό θα ήταν να μην γεμίζουμε την συλλογή μας με άχρηστη πληροφορία.
Rekordbox, ένα πρόγραμμα που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, άρα και όλα όσα άκουσα και είδα, μου ήταν παρθένα γη. Μεγάλο βάθος παραμετροποίησης και απαραίτητο εργαλείο για όσους παίζουν με προϊόντα της Pioneer DJ. Τολμώ να πω πως χωρίς την οργάνωση της μουσικής μας με το Rekordbox, απλά καταλήγεις να αλλάζεις κομμάτια και όχι να κάνεις σωστό και δημιουργικό performance. Μας έδειξε αρκετά μικρά κόλπα πάνω στο πως στήνει ο ίδιος την μουσική του, μέσω του Rekordbox, ώστε να μπορεί να βλέπει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στις οθόνες των NXS 2.
DSC_2704

Το καλό κομμάτι ήταν στο τέλος, όπου του θέσαμε κάποιες ερωτήσεις πάνω στο Rekordbox. Ευτυχώς οι περισσότερες απαντήθηκαν και όλοι γίναμε λίγο σοφότεροι στο τέλος. Ακόμα και κάποιες απορίες που δεν απαντήθηκαν, μας έδωσε την υπόσχεση ότι θα έρθει σε επαφή μαζί μας μέσω email. Σωστός επαγγελματίας που δεν φοβάται να πει πως δεν ξέρει κάτι.

DSC_6036

Εδώ ήταν το σημείο όπου όλοι κοιτούσαμε τον Anastasio όπως οι ιθαγενείς όταν τους χάριζαν καθρεφτάκια. Ας το πιάσουμε από την αρχή όμως. Όλη η κουβέντα βασίστηκε στο πως βλέπει ο καθένας μας το μέλλον του djing και πως το βλέπει η Pioneer DJ. Ξεφεύγοντας από τον απλό τρόπο παιξίματος με 2 deck και αλλαγές στο intro και το outro του κομματιού, προσπαθούμε να διανθήσουμε το performance μας με στοιχεία παραγωγής. Από το να προσθέσουμε samples, μέσω του Rekordbox, μέχρι με το να κάνουμε ζωντανή παραγωγή με μηχανήματα όπως το DJS-1000 και το Toraiz SP-16. Φυσικά, όλα αυτά θέλουν πολύ χρόνο εξοικείωσης ώστε να βγει ένα ανεκτό αποτέλεσμα. Με μία πρώτη ματιά, το DJS-1000, είναι ένας μεγάλος sampler / step sequencer, ο οποίος, στα σωστά χέρια, κάνει την διαφορά σε ένα set. Αρκεί να έχεις γνώσεις μουσικής παραγωγής ώστε να καταλαβαίνεις τι κάνεις μπροστά σε ένα αναλογικό synth. Εγώ ένιωσα χαζός πάντως, μπροστά στο Toraiz AS-1. Μικρό, με καλό ήχο και με πολλές δυνατότητες αλλά μόνο για όσους ξέρουν. Οι υπόλοιποι ας θαυμάσουμε αυτούς που ξέρουν.
DSC_6019

Όλα τα λεφτά ήταν όταν ανεβήκαμε πάνω και προσπαθήσαμε να χειριστούμε τα μηχανήματα. Ακόμα και με την απλόχερη βοήθεια του Anastasio, λίγοι βγάλαμε άκρη, αλλά αν μας άφηναν εκεί, ακόμα θα το παλεύαμε. Τόσο πλάκα είχε! Ή που θα καταλαβαίναμε πως θέλαμε να το πάμε παρακάτω ή που θα αποφασίζαμε πως αυτά τα πράγματα είναι του διαβόλου και θα τα αφήναμε στην ησυχία τους.

DSC_9053
Support: Όταν ποστάρεις το event σου στο facebook αλλά τελικά δεν έρχεται ούτε ο μπάρμαν του μαγαζιού. Η τελευταία μέρα είχε να κάνει με το marketing, το branding, την σκληρή δουλειά που γίνεται πριν από το booth και το dj set, μερικές καλές ιστορίες και ένα Q & A με τον ιδιοκτήτη του MIKRO, στην Γλυφάδα. Σε αυτό το σημείο ο Dino MFU μας έδωσε τα φώτα του.Εκεί που εστίασε είναι στο πως εμείς νομίζουμε πως είναι η κατάσταση με τα μαγαζιά και με την νύχτα ενάντια στο πως είναι στην πραγματικότητα. Τίποτα δεν γίνεται στο τσάμπα και τίποτα δεν θα γίνει αμέσως. Θέλει υπομονή, επιμονή και γερό στομάχι, για να καταφέρεις να παίζεις σε οποιοδήποτε μαγαζί. Πρέπει να χτίσεις όνομα, να είσαι ενεργός στα social media, διαδραστικός με τους ανθρώπους που αποτελούν το κοινό σου ή το εν δυνάμει κοινό σου και να προσπαθείς να πρωτοπορείς και πάνω απ όλα να υποστιρίζεις τους άλλους DJs, με την φυσική σου παρουσία!

DSC_9009

It’s all fun and games όταν μιλάμε, εμείς οι djs, μεταξύ μας για το πως μας συμπεριφέρονται οι μαγαζάτορες αλλά τι έχουν να πουν και οι μαγαζάτορες, κανείς δεν ρώτησε ποτέ. Εδώ ήρθε και έδεσε ο ιδιοκτήτης του MIKRO, στην Γλυφάδα, όπου μας εξήγησε πως μας βλέπει και πως εμείς πρέπει να βλέπουμε τους μαγαζάτορες και τον εαυτό μας. Θα το συνοψίσω σε μία πρόταση : Ας μάθουμε να παίζουμε, ας αποκτήσουμε ζωντάνια και let’s grow a pair ώστε να μιλήσουμε στους μαγαζάτορες σαν άντρες ή γυναίκες. Μετά, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Αρκεί να μην αφήσουμε την ΜΙΑ ευκαιρία που θα μας δοθεί.
DSC_9089

Και πάμε στο σημείο της ημέρας για το οποίο όλοι ήρθαν. ΤΟ ΔΩΡΟ!!! Ένα DDJ – 1000!!!
Μεγάλος controller για το Rekordbox και μία ευγενική χορηγία της Pioneer Dj Europe, σε συνεργασία με την Intersys. Όμως σαν να μην έφτανε αυτό, ο Dino MFU, επειδή είναι large τύπος, προσέφερε άλλες 3 υποτροφίες για μελλοντικά courses που θα γίνουν στο DJ Survival Concept Course.
Όλα τα παραπάνω που γράφτηκαν, δεν έχουν καμία μα καμία σημασία. Είναι απλά, μηχανήματα για να διασκεδάζουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο. Το DJ Survival Concept Course, δίνει την δυνατότητα σε παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες να μπουν στον χώρο του djing και να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα. Προσωπικά, ένιωσα “λίγος” όταν είδα την χαρά της κοπέλας που ήρθε για να μας πει πως νιώθει όταν έρχεται για να παίξει μουσική. Αυτή η εικόνα θα με συνοδεύει και θα δίνει έμπνευση. Σεβασμός.
DSC_9105

Και επειδή όλα τα ωραία κάποτε πρέπει να τελειώσουν, ο κ. Γιαννιτσόπουλος μας έδωσε τα διπλώματα παρακολούθησης του συνεδρίου, και αποχαιρετιστήκαμε. Φυσικά, οι τυχεροί που κέρδισαν υποτροφίες και το DDJ 1000, ήταν παραπάνω ευχαριστημένοι γιατί τους δόθηκαν εφόδια ώστε να πετύχουν κάτι παραπάνω.

Τι μου έμεινε από αυτό το συνέδριο; Η αίσθηση ότι υπάρχει μέλλον στον χώρο. Οι νέοι που μπαίνουν τώρα, έχουν διάθεση και θέληση να μάθουν. Έχουν και τα εργαλεία για να πετύχουν τους στόχους τους. Όλοι πήραμε ιδέες, ανταλλάξαμε απόψεις και καταλάβαμε πως δεν είμαστε μόνοι μας σε όλο αυτό. Υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να εξελιχθούν. Και όσο υπάρχουν αυτοί που θέλουν να εξελιχθούν, θα υπάρχει και η Pioneer DJπου θα τους ακούει και θα τους προμηθεύει με αξιόλογα μηχανήματα.

PIONEER DJ SEMINAR D1_15

Σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσουμε την Pioneer DJ, την Intersys και τον κ. Σπύρο Γιαννιτσόπουλο που το διοργάνωσε, το DJ Survival Concept Course για την φιλοξενία του και την καταπληκτική ατμόσφαιρα και last but not least, το God is a DJ και τον κ. Κυριάκο Μαραγκό για την δουλειά που έχει κάνει για την κοινότητα των djs στην Ελλάδα
Mέχρι την επόμενη φορά…  Midimod, over and out.

 

Σχόλια

σχόλια