Resident DJ θεωρείται αυτός που παίζει μουσική σε ένα συγκεκριμένο club όλα τα βράδια που αυτό είναι ανοικτό, για μία ή για περισσότερες σεζόν. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση ο DJ να είναι resident ένα συγκεκριμένο βράδυ την εβδομάδα στο club αυτό. Κάτι που βλέπουμε εδώ και αρκετά χρόνια να γίνεται στα κορυφαία clubs του εξωτερικού, που ο DJ έχει μία προκαθορισμένη μέρα την εβδομάδα που ανακοινώνεται και διαφημίζεται από το club. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, ο ρόλος του resident DJ μουσικά αλλά και …πρακτικά είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικός από αυτόν του guest.

Θεωρητικά ο guest DJ που πραγματοποιεί one-off events, μπορεί να επαναλαμβάνει επ’ακριβώς το DJ set του, που έχει εξελίξει και έχει δει ότι “δουλεύει τέλεια” στο dancefloor. Αν πάλι αυτό πάει στραβά, θα κλείσει για αυτόν μόνο η πόρτα του venue που έκανε το συγκεκριμένο event. Από την άλλη, ο resident DJ οφείλει να είναι σταθερός στον κορμό της μουσικής του, αλλά κάθε βράδυ πρέπει να διαφοροποιεί το υπόλοιπο μέρος του set του. Σταθερός κορμός γιατί ο κόσμος που θα ξαναέρθει περιμένει να ακούσει το γνώριμο ήχο που του άρεσε την πρώτη φορά, αλλά και το υπόλοιπο μέρος διαφορετικό γιατί αφενώς ο κόσμος και η ροή της βραδιάς μπορεί να είναι διαφορετική, αφετέρου και το καλύτερο set αν το ακούς ξανά και ξανά ολόιδιο το μαθαίνεις άρα το βαριέσαι. Προφανώς αν το set πάει τελείως στραβά, o resident DJ θα μείνει άνεργος για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

turntable-booth

Τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν καθεστός στην Ελλάδα και όχι μόνο, το κάθε club να έχει έναν ή δύο residents που έπαιζαν μουσική όλα τα βράδια που το club ήταν ανοικτό. Ο DJ ήξερε ότι έχει μία σταθερή δουλειά με πάνω-κάτω συγκεκριμένων προτιμήσεων κόσμο κάθε βράδυ και σαφώς η επαγγελματική ανασφάλεια που έχουν οι DJs σήμερα, υπήρχε σε πολύ μικρότερο βαθμό. Φυσικά και τότε αν ο resident DJ γινόταν “κασέτα” ή δεν μπορούσε να ψυχολογήσει σωστά τον κόσμο, ήταν θέμα χρόνου η αντικατάστασή του.

Το γεγονός που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα ήταν η οικονομική κρίση, που ναι μεν στη χώρα μας τα σάρωσε όλα, αλλά και στο εξωτερικό άλλαξε πολύ τα δεδομένα. Άλλωστε είναι γεγονός ότι και στην Ευρώπη και την Αμερική ο κόσμος βγαίνει μόνο ένα ή δύο βράδια την εβδομάδα, επομένως και τα clubs μπήκαν στη διαδικασία να παρουσιάζουν γνωστούς guest DJs κάθε εβδομάδα για να προσελκύουν άμεσα εκατοντάδες κόσμο. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο και το γεγονός ότι ο DJ εκτός από …god, έχει γίνει και star τα τελευταία χρόνια. Κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις έγινε με σκληρή δουλειά σε τομείς παράλληλα με το DJ set του, δηλαδή παραγωγές, radioshows, image, social media κλπ. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό ένας επώνυμος guest να μπορεί να γεμίσει ένα venue μόνο με το όνομα που έχει χτίσει.

 

djbooth-the-chapel

Εδώ υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια που είναι ο αντίλογος στα παραπάνω και βοηθάει να κατανοήσουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός resident DJ. Όσα clubs επιλέγουν ένα rotation από guest DJs τα βράδια λειτουργίας τους, έχουν οδηγήσει τον κόσμο να τα επισκέπτεται με κίνητρο τον guest που παίζει και όχι με κίνητρο τη διασκέδαση που προσφέρει το ίδιο το club. Επομένως σε περίπτωση που ένα club επενδύσει σε έναν καλό resident DJ κάποιες μέρες την εβδομάδα, ουσιαστικά χτίζει το brand name του γιατί αυτομάτως πιστώνεται στο ίδιο η καλή μουσική που ακούγεται στα ηχεία του. Επομένως ένας resident DJ με ικανότητες και με σκληρή δουλειά μπορεί να δώσει συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα στο club που παίζει. Ταυτότητα που απο μόνη της θα εξασφαλίσει την προσέλευση και τη διασκέδαση του κόσμου και σίγουρα θα οφελήσει πολύ και τον ίδιο τον resident DJ.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts