Γράφει ο Χρήστος Παπαρούνης

Tι είναι οι Stereo Nova;  Όχι γενικά. Για τον καθένα.

Δε θα σας γράψω βιογραφικά στοιχεία. Όσοι ασχολούνται γνωρίζουν και όσοι ενδιαφέρονται θα βρουν. Η  απάντηση στο  ερώτημα είναι εντελώς προσωπική.

Παρόλα αυτά,  θα μπορούσαμε νομίζω οι περισσότεροι να συμφωνήσουμε στο εξής: Έρχονται από μια εποχή όπου η μουσική είχε σημασία.

Είναι όμως αυτή η εποχή σήμερα;

stereo nova

«Tην πρώτη φορά που άκουσα Stereo Nova, ήταν  η στιγμή που σταμάτησα να αισθάνομαι μόνη» μου είπε πριν λίγες μέρες η Νίνα. Και είχε τόσο δίκιο. Έτσι λειτουργούσε και η μουσική την εποχή των Stereo Nova.  Σε διαμόρφωνε.

Η μπάντα διαλύθηκε  στα τέλη του 1997. Όμως, συγκροτήματα με τέτοιο αντίκτυπο οφείλουν να κλείσουν τον κύκλο τους την κατάλληλη στιγμή. Βλέπετε ο χρόνος δύσκολα λειτουργεί  υπέρ τους. Και με το τέλος τους, κατάφεραν να σφραγίσουν το μπουκάλι και να  μετατρέψουν τον εαυτό τους σε ένα μαγικό τζίνι,  που κάθε φορά που το ζητάς  σου προσφέρει αμέριστα  τη μαγεία της παιδικής σου ηλικίας και σου δίνει ψήγματα από ένα συναίσθημα που κάθε μέρα χάνεις και περισσότερο. Η απουσία τους διεύρυνε το μύθο, έδωσε ταυτότητα στη γενιά αλλά και το δικαίωμα  να τους επικαλείται ως κάτι το αυθεντικό. Στις εναπομείναντες συζητήσεις περί μουσικής οι Stereo Nova είναι ακόμα και σήμερα το μουσικό « Ξέρεις ποιός είμαι εγώ». Έχουν το ηθικό βάρος άλλωστε ακόμα και για μια τέτοια χρήση.

Πριν φράσουμε στο σήμερα είχαμε τα εξής γεγονότα :

Το 2008 μετά από 10 χρόνια εμφανίστηκαν “ξανά μαζί  στο πάρτι της LIFO στις 5 Δεκεμβρίου” .

Το Νοέμβριο του 2013, με την επέτειο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία των Στέρεο Νόβα, επανεκδόθηκαν οι δίσκοι ΝτισκολάταΑσύρματος ΚόσμοςΤέλσονΒιταμίνα ΤεκΩφέλιμο ΦορτίοΣ.Κ.Α.Ζ.H.Best OffΚύκλοτρον και The Drone Compilation. Κυκλοφόρησαν επίσης δύο συλλογές με όλα τους τα singles και μια έκδοση με τον τίτλο Plus, με όλες τις συνεργασίες του συγκροτήματος με άλλους καλλιτέχνες.

Και φτάνουμε στο  2017 – Δεκέμβριος. Οι Στέρεο Νόβα ξανά μαζί για ένα dj set στο Steam Athens.  Η παρουσία τους δεν απασχόλησε ιδιαίτερα.

Αλλά τον  Ιανουάριο (2018) ανακοινώνεται ότι το καλοκαίρι, οι Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα θα εμφανιστούν στο Summer Nostos Festival στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όμως αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο τυχαίο. Στις 16 Μαρτίου ανακοινώνεται επισήμως ότι οι Stereo Nova επιστρέφουν με νέο άλμπουμ.

 

ΟΥΡΑΝΟΣ

Ήμουν από τους τυχερούς που λάβαμε τη νέα δουλειά τους πριν την επίσημη κυκλοφορία. Βράδυ Τετάρτης 2 Μαΐου, λίγο πριν την ακρόαση ξεπηδούν πολλά ερωτήματα. Θα αξίζει τον κόπο; Θα προσθέσει; Θα αφαιρέσει; Νομίζω όμως  ότι τελικά η  μόνη ερώτηση που έχει σημασία είναι η εξής :

stereo ouranos

Τι περιμένεις από την καινούργια δουλειά των Stereo Nova;

Περιμένεις να ακούσεις αυτό που άκουγες το 1993; Περιμένεις να ακούσεις τους ΝΕΟΥΣ Stereo Nova  του 2018 ; Η  βελόνα ακούμπησε στο νέο διπλό βινύλιο των STEREO NOVA… Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο νέος δίσκος των Stereo Nova  αφορά λίγους. Λιγότερους κατά πολύ απ΄ότι αφορούσε στα 90s. Όχι μουσικά.  Ουσιαστικά. Οι έφηβοι της εποχής, πλέον είναι 40άρηδες (και βάλε) και έχουν σχέση με τη μουσική όσο και εγώ με το ανεμόπτερο.  Οι λίγοι που περισσεύουν,  χωρίζονται επίσης σε 2 κατηγορίες. 1) Στην πρώτη ανήκουν αυτοί  που θέλουν να ακούσουν έστω και από περιέργεια κάποια τραγούδια τους και να δουν τι «ρόλο βαράνε» σήμερα. Αυτοί  θα συνδεθούν στο youtube και θα δώσουν στη μουσική των Stereo Nova  την ίδια ευκαιρία που δίνουν σε οποιοδήποτε τραγούδι ή video clip. Και θα πάνε παρακάτω.

2) Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ελάχιστοι πια,  που η τελευταία φορά που άκουσαν μουσική δεν ήταν στα νιάτα τους. Αυτοί που δεν «πουλήθηκαν» στην πορεία και δεν περιορίζονται να λένε «Εγώ στην εποχή μου…»

Είναι αυτοί που οι Stereo Nova είναι στην καθημερινότητα τους.   Σε αυτούς αναφέρομαι και εγώ.  Υπό αυτό το πρίσμα ακούω  και περιγράφω.

stereo nova2

Ο νέος δίσκος είναι αρκετά καλός. Σε μερικά σημεία  απογοητεύει βέβαια, αλλά μην βιαστείτε να απογοητευτείτε γενικά. Ο δίσκος στέκεται στο ύψος του για το 2018. Είναι μια αξιοπρεπής δουλειά. Μερικοί την χαρακτήρισαν “χλιαρή”.  Αν κάνεις το λάθος να τη συγκρίνεις με το τότε, ναι είναι  “χλιαρή”. Αλλά χάνεις την ουσία.

Πώς περιμένεις από τη μουσική να είναι η ίδια;  Τη μουσική τη γράφουν άνθρωποι. Και οι άνθρωποι από τότε, μεγάλωσαν, άλλαξαν εξελίχθηκαν. Και ακόμα και αν έχουν κοινά στοιχεία (αν),  σίγουρα τη φλόγα της νιότης δεν την έχουν. Αυτή την επιθετική διάθεση και φόρα. Όχι πως είναι αρνητικό. Αλλά είναι η πραγματικότητα. Οπότε ναι, είναι πιο χλιαρή αν ψάχνεις το τότε. Αλλά γιατί να ψάχνεις κάτι τέτοιο αλήθεια;

Στο νέο άλμπουμ μπορείς να βρεις στιγμές που θα ταυτιστείς συναισθηματικά το ίδιο με τότε. Υπάρχουν τέτοια τραγούδια.  Αν όμως εσύ αποφασίσεις να τα πάρεις μαζί σου από εδώ και πέρα, είναι προσωπική επιλογή.  Γιατί θα χρειαστεί  να επαναφέρεις το πώς χρησιμοποιούσες τη μουσική τότε, σήμερα. Και δεν είναι εύκολο.

Πάντως αναρωτιέμαι. Τι  είναι αυτό που τους οδήγησε να επιστρέψουν ως ένα;

Και ο Μιχάλης και ο Κωνσταντίνος ακολούθησαν ξεχωριστές πορείες. Νομίζω ότι αυτό φαίνεται.  Θεωρώ ότι τα κενά που υπάρχουν στο δίσκο είναι ακριβώς αυτό. Ότι η ιδιοσυγκρασία τους είναι διαφορετική πια. Επίσης θα τολμήσω να πω ότι μου έδωσε την αίσθηση ότι η απόφαση ένωσης δεν πάρθηκε πολύ καιρό πριν. Ίσως αρκετά πρόσφατα (τέλος του 2017 ίσως;)

Πώς λοιπόν βγαίνει ένας δίσκος τόσο γρήγορα;  Βγαίνει, αν αρκετό από το υλικό υπάρχει ήδη. Αισθάνομαι ότι ένα μεγάλο μέρος υπήρχε έτοιμο ή σχεδόν έτοιμο αλλά αχρησιμοποίητο.

Και ένα μικρό μέρος γράφτηκε μετά την απόφαση ένωσης. Για εμένα αυτό είναι αρκετά ξεκάθαρο στην ακρόαση του άλμπουμ. Όπως και η καταιγιστική παρουσία του Μιχάλη.

Ο Κ.Βήτα νομίζω ότι εδώ και καιρό είναι ο λιγότερο Stereo Nova.  Και η παρουσία του σε αυτό το άλμπουμ σε αναγκάζει να τον ανεχτείς μερικές φορές,  τιμής ένεκεν. Αν ισχύει λοιπόν το σενάριο ότι το μεγαλύτερο μέρος ήταν ήδη έτοιμο, πριν την επανένωση, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν έγραψαν μουσική οι Stereo Nova, αλλά ο Μιχάλης Δ.

Και ίσως αυτό να φαίνεται περισσότερο από όσο πρέπει. Καταλήγοντας,  κάθε μουσικόφιλος οφείλει να αγοράσει αυτή τη δουλειά. Ακόμα και αν το κάνει για συναισθηματικούς λόγους, δε θα χάσει. Θα βρει στιγμές που θα τον ικανοποιήσουν.

Αν πάλι τον απογοητεύσει, δεν είναι σίγουρο αν πραγματικά τον απογοήτευσε αυτό που ακούει. Ίσως να τον απογοήτευσε ο ίδιος του ο εαυτός που δε ακούει πια το ίδιο. Με την θέρμη και την καθαρότητα του τότε.

Όμως, θέλει χρόνο και αυτός ο δίσκος, όπως και όλοι των Stereo nova. Και θα φανεί η διαχρονικότητα του.

Και ελπίζω να η δισκογραφία τους να μην έχει (συχνή έστω) συνέχεια. Όχι γιατί δεν αξίζει ή δεν έχουν  να δώσουν στο μύθο, αλλά γιατί φοβάμαι ότι η εποχή τούς αφαιρεί έτσι και αλλιώς.

Φανταστείτε να κυκλοφορούσε σήμερα το  Ντισκολάτα π.χ. Στην καλύτερη περίπτωση θα έμενε στα αζήτητα.

Αγοράστε το δίσκο!

Το Tracklist του “Ουρανού”

1. Τρίγωνο Φως
2. Ισορροπία
3. Τα Δέντρα
4. Γέφυρες
5. Βίντεο Κλαμπ
6. Νέα Μόδα
7. Ουρανός
8. Ασύμμετρη Διάταξη
9. Πισίνα
10. Θηβών
11. Ζενίτ-Ε
12. Διασταύρωση Ρέηβ
13. Δίαυλος 7
14. Ακτογραμμή
15. Νέα Μόδα (Pad Mix) [μόνο στο cd και στο digital album]

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God Users

Related Posts