Η NAMM (National Association of Music Merchants) είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις όσον αφορά προϊόντα σχετικά με τη μουσική βιομηχανία, που λαμβάνει χώρο κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Anaheim της California στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας δούμε την έκθεση NAMM 2015 από την οπτική γωνία του dj. Τι παρουσιάστηκε εκεί και μπορεί να ενδιαφέρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλους εμάς!

Serato DJ Club Kit

serato-dj-club-kit-support-djm-900-db2-db4-xone-640x360.jpg

Μια πολύ καλή κίνηση από την Serato που ανακοίνωσε μέσω ενός plug-in την υποστήριξη συγκεκριμένων top μικτών, για χρήση χωρίς τις κλασικές εξωτερικές κάρτες ήχου ή τους Serato controllers. Με απλά λόγια, συνδέεται το Laptop σας σε έναν από τους παρακάτω μίκτες και λειτουργείτε το Serato χωρίς τίποτα άλλο: Pioneer DJM-850 και DJM-900NXS, Allen & Heath Xone:DB2 και DB4.

Numark NS7 III

Numark-NS7-III.jpg

Ένα controller στο οποίο πολλοί είδαν αυτό που έλειπε από το αντίστοιχο της pioneer. Αρκετές οθόνες! Το νέο λοιπόν εργαλείο της Numark διαθέτει 3 οθόνες για πληροφορία, που στην ουσία αναπαριστά την οθόνη ενός υπολογιστή την ώρα που τρέχουμε βέβαια το djing πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε. Οι δύο πλαινές οθόνες χρησιμοποιούνται για control των εφέ ή για τις «λούπες» (σετάρισμα, ορισμός) δείχνοντας ταυτόχρονα κυματομορφές, ενώ η μεσαία οθόνη μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ της «δισκοθήκης» (μουσικής βιβλιοθήκης) και των τρεχούμενων κυματομορφών την ώρα του mix. Το μόνο μειονέκτημα που βλέπουμε είναι ότι παρόλες τις οθόνες του, χρειάζεται να είναι συνδεμένο με ένα laptop για να παίρνει πληροφορία, έστω με κλειστή οθόνη κάπου δίπλα του.

Frisk Fader

frisk-fader-namm.jpg

Να και ένα gadget αρκετά διαφορετικό από τα άλλα. Πρόκειται για ένα… fader! Με δύο υποδοχές jack οι οποίες λειτουργούν σαν είσοδος-έξοδος και η χρήση απλή: συνδέεις μια πηγή ήχου με δυνατότητα scratch (πχ κινητό με κάποιο πρόγραμμα που «σκρατσάρει»!) και μετά εξασκείς το χέρι σου στην γνωστή κίνηση που κάνουν οι μετρ του είδους (Sparky T το ξέρω ότι γελάς!) με αποτέλεσμα, αν πετύχετε ποτέ ρυθμό, να… «σκρατσάρετε»!

Pioneer’s Cdj’s υπό διάφορες μορφές…

cdj's namm2015.jpg

Έχουμε δει πολλά cdj concept ανά καιρούς. Τα έχουν μετατρέψει σε διαστημόπλοια star wars, σε πολύπλοκες ατμομηχανές, σε… σκορπιούς κ.α. Στην έκθεση NAMM 2015 λοιπόν τα μετατρέψανε σε τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια και σε κιθάρες…! Αναμένουμε και δικές σας προτάσεις, αν έχετε την ευκαιρία να πετάξετε 1800 ευρώ και είστε δημιουργικοί στο τι θα μπορούσε να γίνει ένα cdj, αν και η αλήθεια είναι θα προτιμούσαμε να σας δούμε να τα χρησιμοποιείτε σε κάποιο σετ σας!

Rane MP-2015 και TTM57 MKII

rane-ttm-57mkII-MP-2015-namm-rotary-mixer-640x360.jpg

Πολύ μεγάλη εντύπωση έκανε η παρουσίαση του νέου μίκτη της Rane MP2015. Κατά τη γνώμη μας έκανε εντύπωση για λάθος λόγο. Εξηγούμαστε: Θα έπρεπε να κάνει μάλλον εντύπωση για την πολύ καλή ποιότητα που δείχνει σαν μίκτης, για τα κορυφαία χαρακτηριστικά του και για το ότι δε του λείπει τίποτα από τη σύγχρονη dj-τεχνολογία, παρά για το γεγονός ότι είναι rotary μίκτης, χρησιμοποιεί δηλαδή αντί για ποτενσιόμετρα, περιστροφικά “κουμπιά» (knobs).

Ο Rane TTM57 MKII, είναι ο αντικαταστάτης του πολύ πετυχημένου μοντέλου TTM57 με μοναδικό λόγο την ανανέωση της ενσωματωμένης usb 1.0 κάρτας ήχου του, με νεότερη. Συγκεκριμένα διαθέτει δύο usb 2.0 audio/MIDI υποδοχές που παρέχουν τρομερές ευκολίες στη σύνδεση σε laptop, σαν δύο ξεχωριστές κάρτες ήχου κτλ.

Pioneer XDJ-RX

xdj-rx.jpg

Η παρουσίαση του XDJ-RX δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Το πρώτο ουσιαστικά controller που πάει να απεξαρτοποιηθεί από τη χρήση laptop έκλεψε τις εντυπώσεις και το godisadj έκανε μια πρώτη περιγραφή ανάλυση σε άρθρο που θα βρείτε εδώ.

Pioneer HDJ-2000MK2

hdj2kmk21.jpg

Τα νέα top ακουστικά της pioneer απέσπασαν θετικές εντυπώσεις φ
έρνοντας αρκετές βελτιώσεις. Το άρθρο μας εδώ, λέει περισσότερα και πιο αναλυτικά!

Korg Kaoss DJ Controller

korg-kaoss-dj-controller.jpg

Η Korg όσο αφορά το djing έβγαζε ανά καιρούς κάποιους μίκτες με ενσωματωμένα τα λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας kaoss pads. Στην έκθεση NAMM μας παρουσίασε το Korg Kaoss DJ Controller το οποίο συνεργάζεται με Serato software και φυσικά έχει ενσωματωμένο και αυτό ένα kaoss pad! Δε θα το χαρακτήριζε κανείς σαν επαγγελματικό εργαλείο για djing… Παρόλα αυτά είναι αξιοσημείωτα τα 120 διαφορετικά εφέ που διαθέτει, καθώς και οι touch επιφάνειες για το χειρισμό του (platter και kaoss pad).

Reloop RP-8000 και RMX-60 Mixer

reloop nam2015.jpg

Η Γερμανική γνωστή μάρκα Reloop παρουσίασε το πικάπ RP-8000 και τον τετρακάναλο μίκτη RMX-60. Το πικάπ φέρνει ενσωματωμένη λειτουργία midi control και καθιστά αχρείαστη την χρήση συσκευών όπως τα Novation Dicers στα απλά πικάπ που στην ουσία κάνανε αυτήν ακριβώς την δουλειά. Ξεχωρίζει επίσης για τον ευθύγραμμο βραχίονα που για πολλούς υπερέχει σε διάφορα πράγματα από τον γνωστό «σπαστό» βραχίονα.

Ο μίκτης RMX-60 είναι ένα κατώτερο μοντέλο του RMX-80 που πρόσφατα παρουσίασε η Reloop και φέρνει λειτουργίες όπως ξεχωριστά εφέ ανά κανάλι και συγχρονισμένα με το ρυθμό. Δεν έχει βέβαια ψηφιακή κάρτα ήχου – usb θύρα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιο software, όμως με τη γνωστή επιθετική τιμολόγηση της Reloop θεωρούμε ότι δε θα πάει χαμένος…

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts