Warm up θα πει ζέσταμα. Επομένως το warm up set έχει ακριβώς αυτό το ρόλο, να ζεσταίνει τον κόσμο πριν το main set του εκάστοτε guest DJ. Έχοντας ακούσει και ζήσει πολλά ευτράπελα warm up sets, σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε τους 5 βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο resident DJ, του μαγαζιού ή του party, συν τον ένα και μοναδικό κανόνα που οφείλει να ακολουθήσει και ο guest, για μία ομαλή συνύπαρξη στο booth και επομένως για μια πετυχημένη βραδιά.

dj gigs

1) Η μουσική που θα επιλέξει o warm up DJ πρέπει να είναι σχετική με το ύφος της μουσικής που παίζει ο guest. Δεν γίνεται ο guest να παίζει π.χ. tech house και ο warm up DJ να παίξει EDM ή Ελληνικά. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά έχουν γίνει τέτοια τραγικά ανοίγματα. Επίσης ακόμα και στο ίδιο είδος μουσικής να κινηθεί ο warm up DJ, προς θεού δεν πρέπει να κάψει τα καλύτερα κομμάτια, αυτά δηλαδή που λογικά θα παίξει ο guest στο main DJ set και θα είναι τα highlights της βραδιάς.

2) Aπό τη στιγμή που ο warm up DJ επιλέξει το κατάλληλο ύφος μουσικής, σίγουρα η διάθεση του δεν πρέπει να είναι χορευτική, εκτός αν έχει έρθει σε συνεννόηση για αυτό με τον guest DJ. Ο κόσμος δηλαδή πρέπει να αρχίσει απλώς να κουνιέται στο warm up με κάτι ρυθμικό, αλλά όχι να χορέψει και προς θεού να τα σπάσει, κάτι που είναι καθαρά δουλειά του guest DJ. Πιο χαμηλά bpm λοιπόν στις πιο πολλές των περιπτώσεων, και κυριώς 2-3 σκάλες πιο κάτω σε energy level, είναι τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού warm up.

3) Σαφέστατα όμως ο warm up DJ δεν πρέπει να πάει στο άλλο άκρο, δηλαδή να επιλέξει τραγούδια τελείως αδιάφορα και υποτονικά, γιατί τότε ο κόσμος θα χαλαρώσει υπερβολικά σε βαθμό ύπνου. Σε αυτή την περίπτωση θα δυσκολέψει εξίσου τον ρόλο του guest, μιας και ο κόσμος θα ανεβεί και θα “ξυπνήσει” πολύ πιο δύσκολα μετά.

4) Warm up δεν είναι μόνο η μουσική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο warm up DJ να κάνει τον guest να νοιώσει όμορφα, να του δείξει όλα τα τεχνικά “κατατόπια” του booth αλλά και να του πει τα μυστικά και ιδιαιτερότητες του μαγαζιού, ώστε να μπορέσει να αποδόσει 100% στο main set του. Οφείλει δηλαδή να είναι φιλόξενος, όπως ακριβώς όταν ένας επισκέπτης έρχεται στο σπίτι του, ακόμα και να φροντίσει ώστε ο σερβιτόρος να του φέρει νερό ή το ποτό του.

5) Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει ο warm up DJ να βγάλει από το μυαλό του το άγχος της σύγκρισης. Ούτε ο guest ήρθε για να του φάει τη δουλειά, ούτε να τον μειώσει ως DJ στα μάτια του κόσμου. Ο guest έρχεται για να προσφέρει κάτι διαφορετικό στον κόσμο, είτε ηχητικά (άλλο είδος μουσικής, συγκεκριμένο τις πιο πολλές φορές), είτε τεχνικά-εμπειρικά, είτε ακόμα και από άποψης show. Προφανώς και δεν ενδιαφέρει κανέναν guest με ιστορία και όνομα να γίνει resident στο κάθε μαγαζί που επισκέπτεται.

5+1) Από την άλλη μεριά, ο guest DJ επιβάλλεται να είναι φιλικός και ευγενικός και όχι ψηλομύτης, σεβόμενος 100% τον warm up DJ και το προσωπικό. Αν και δεν το συναντάμε συχνά, έχοντας ακούσει και αυτή την περίπτωση, είναι λογικό μετά για σπάσιμο να μην τηρηθούν όλα τα παραπάνω, διακινδυνεύοντας την επιτυχία του ίδιου του event.

Close up view of the colourful controls on the deck at night with the hands of a DJ mixing and scratching music at a concert using vinyl records on a turntable

Για να συνοψίσουμε, ένα σωστό warm up μόνο καλό έχει να κάνει στον DJ που θα το παίξει. Θα κερδίσει κατ’αρχήν την επιδοκιμασία του guest, είναι μεγάλο παράσημο για κάποιον resident DJ να ακούσει καλά λόγια από ονόματα ελληνικής και παγκοσμίου κλάσης. Πέρα από τα καλά λόγια, ενδέχεται να κερδίσει από promo tracks μέχρι και …δουλειές από τον guest που τον βοήθησε ώστε να έχει απόλυτη επιτυχία το event του και κυρίως να νοιώσει ο ίδιος άνετα και να περάσει ένα τέλειο βράδυ. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους λίγους αλλά καλούς clubbers-γνώστες του αντικειμένου, που συζητώντας κολακευτικά για το warm up, σίγουρα δεν ξέρεις που μπορεί να οδηγήσει αυτό το “από στόμα σε στόμα”.

 

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts