Αυτό που ζούμε είναι κάτι πρωτόγνωρο…

Πρώτη φορά μετά από Παγκόσμιο πόλεμο – και εν καιρώ ειρήνης – βλέπουμε μια ανθρωπιστική κρίση να επηρεάζει την ανθρωπότητα και να επιφέρει ανασφάλεια, προβληματισμό, οικονομική στασιμότητα (μην πούμε καταστροφή για πολλές περιπτώσεις μικρομεσαίων) και θάνατο …

Ο Έλληνας από την φύση του είναι ο τύπος που λέει σιγά μωρέ μην έρθει και σε μας και με την συντροφιά ενός καλού φραπέ να συνεχίσει την μέρα του…

Ήρθε όμως και έφερε πρωτόγνωρα συναισθήματα, αναγκαστική κλεισούρα, πάγωμα επαγγελματικών συνθηκών και εργασίας υπό τους φυσικούς τρόπους, κλείσιμο σχολείων, Πανεπιστημίων και λοιπών ιδρυμάτων, πάγωμα συναθροίσεων σε κάθε είδους μέρη όπως γυμναστήρια, αθλητικούς χώρους, clubs/bars κτλ.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε το Ελληνικό Δημόσιο να είναι σε απίστευτη εγρήγορση και σε πάρσιμο αναγκαίων προληπτικών μέτρων, που μάλλον αιφνιδίασαν ευχάριστα τους περισσότερους βγάζοντας παράλληλα στη σέντρα πολλούς, πάρα πολλούς Ελληνάρες που έδειξαν και δυστυχώς δείχνουν ακόμη και σήμερα ανυπάκουη και ανευθυνότητα στάσης – ζωής – προς τον συνάνθρωπο!

Ο κορονοϊός COVID 19 είναι μια Παγκόσμια βόμβα που έπεσε και σάρωσε όλες τις κοινωνικές επιφάνειες, φτωχούς, πλούσιους πληθυσμούς, χώρες, οικονομίες… Έφερε κοινωνική ανωμαλία και κλείσιμο συνόρων, διακοπή αεροπορικών συνδέσεων και εξορία στα σπίτια μας για μη γνωστό ως τώρα διάστημα «κλεισίματος»…

Μένουμε σπίτι λοιπόν, αλλά εμείς οι άνθρωποι της διασκέδασης, οι δισκοθέτες, DJs, παραγωγοί ραδιοφώνου ή οτιδήποτε άλλο πέριξ της μουσικής βιομηχανίας έχουμε μια τεράστια «υποχρέωση» που ποτέ ως τώρα δεν ήταν τόσο σημαντική…

Να μεταφέρουμε μέσω της μουσικής μας αισιοδοξία, χαμόγελο, παλμό, ενέργεια, αυτοπεποίθηση, ταξίδια στο όνειρο και μια συνεχόμενα στοχευμένη αποστολή, στο να κρατήσουμε την ψυχολογία ψηλά!

Το επάγγελμα του DJing/producer φυσικά και στην Ελλάδα διανύει τις χειρότερες μέρες της ιστορίας της. Χιλιάδες επαγγελματίες, λιγότερο επαγγελματίες και νεοεισερχόμενοι στον χώρο, βλέπουν τις δουλειές τους να ακυρώνονται και να μένουν στην κυριολεξία στον δρόμο! Επιπλέον, επειδή η μερίδα του λέοντος επαγγελματικά λειτουργεί με «μπλοκάκι», μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόληψη κάποιας αποζημίωσης, κάτι που ισχύει για συναδέλφους με μόνιμο «ένσημο» σε επιχειρήσεις διασκέδασης (περισσότερα στις επίσημες σελίδες του Υπουργείου Εργασίας). Η αναγκαστική παύση της εργασίας θα φέρει δυστυχώς πολλούς σε περίοπτη αρνητική κατάσταση, αλλά από την άλλη καταπολέμηση αυτής με πολλά «καλλιτεχνικά» αντίμετρα!

Ο DJ θα μείνει σπίτι και πιστέψτε με έχει πολλά να κάνει τόσο ατομικά όσο και συνολικά! Να ακούσει πολύ μουσική, να αρχειοθετήσει καλύτερα τον όγκο της, να καλυτερέψει τις λίστες του, να φτιάξει dj sets για όλους και να περάσει πολλές ώρες/μέρες λειτουργικά! Ο όγκος εργασιών είναι τεράστιος για έναν dj, που ανάλογα την οργάνωση του μπορεί να κάνει θαύματα προόδου και καλυτέρευση της παικτικής του ιδιότητας, χάρη σε αυτή την «αναγκαστική παύση εργασιών»

Από την άλλη η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσω ίντερνετ μπορεί να τον κρατήσει ψηλά σε δημοτικότητα, αφού οι livestreaming παροχές είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστικές και χρήσιμες αυτή τη περίοδο! Μάλιστα ο Agent Greg ήταν από τους πρώτους που μπήκε στο Virtual DJ studio της EasyStream από τη NetPlanet στην οποία ανήκει και το GodisaDJ.gr και με τεράστια απήχηση είχε μια πρώτης τάξη επαφή με το κοινό του!

Από την άλλη, ο Έλληνας producer πιθανά να μην καταλάβει πολλά κι από «απομόνωση» αφού, έτσι κι αλλιώς ζει καθημερινά το στουντιακό «μόνοιασμα», αλλά τώρα υπό αυτές τις συνθήκες ακόμη κι αυτοί που δεν το έκαναν σε τόσο μεγάλο βαθμό θα κάνουν να δουν φως ημέρας για πολλές εβδομάδες, πράγμα καλό για το τι μπορούμε παραγωγικά να περιμένουμε σε κυκλοφορίες! Άλλωστε ο μουσικός παραγωγός, εκφράζει τα συναισθήματά του μέσω της μουσικής του, οπότε ο πρωτόγνωρος αυτός εγκλεισμός για αριθμό παραγωγών μπορεί να λειτουργήσει και θετικά ως προς την δημιουργία καλής μουσικής!

μεν σπ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΚΟΥΜΕ, ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΙΖΟΥΜΕ, ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Πληθώρα καλλιτεχνών, djs/producers/artists επώνυμοι, λιγότερο επώνυμοι, Έλληνες & ξένοι εκπρόσωποι των booths έχουν εκφράσει δημόσια τις απόψεις τους, αλλά εγώ ξεχώρισα τα λόγια του φίλου και συνεργάτη μας DJ Menelaos Koutsakos:

“Πάντα πίστευα ότι το DJing είναι μία έννοια που επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από τα DJ sets μας –έχοντας ως βάση την πραγματική αγάπη για τη μουσική. Δυστυχώς οι παγκόσμιες εξελίξεις με την υποχρεωτική παραμονή στα σπίτια μας, με αναγκάζουν να γράψω αναλυτικά για αυτή μου την πεποίθηση. Για να τονίσω την ουσία του ρόλου μας ως δισκοθέτες, που δεν είναι άλλος από τα συναισθήματα που προκαλούμε στους ακροατές με τη μουσική που επιλέγουμε και που μιξάρουμε.

Συναισθήματα χαράς, αγάπης, ξεγνοιασιάς, γαλήνης, νοσταλγίας. Με μουσικές που διασκεδάζουν, ψυχαγωγούν και μας κάνουν να ξεφεύγουμε, έστω και για λίγο, μακριά από την πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που δυστυχώς κάποιες φορές αποδεικνύεται εφιαλτική, όπως ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας.

Αξίζει λοιπόν και με το παραπάνω, να βγάλουμε τις κονσόλες μας στο “μεγάλο μπαλκόνι” του internet και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα από οτιδήποτε άλλο: Να αφήσουμε τη μουσική μας να παίξει! Με DJ sets που είτε θα μεταδώσουμε σε live streaming, είτε θα ανεβάσουμε στις γνωστές πλατφόρμες Mixcloud, Soundcloud κλπ. Με playlists που θα φτιάξουμε στο Spotify, στο Apple Music, στο YouTube”.

cavo

H επόμενη μέρα φέρνει ακυρώσεις στα κορυφαία Ελληνικά clubs, δεν έχει ακόμη προβλεφθεί, φτάσει με τα όποια αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά. Το σίγουρο είναι ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός λόγω κορονοϊού έφερε για πρώτη φορά στη ζωή πολλών το αίσθημα ανασφάλειας, ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή ακόμη κι αν εσύ ο ίδιος δεν φταις για τίποτα!

Η εσωτερική προσωπική για τον καθένα ευθύνη πράξεων και συνειδήσεων θα δώσει σε κάθε χώρα ξεχωριστά το δικαίωμα να γράψει την ιστορία της επόμενης μέρας, μέσα από κάθε έναν από εμάς, χρήσιμο ή λιγότερο χρήσιμο άτομο της Παγκόσμιας κοινότητας.

Για χρόνια πολλά, λέμε το «ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ»… δεν νομίζω πως είχε μεγαλύτερη δυναμικότητα απήχησης από σήμερα. Όσο για μας τους ανθρώπους της μουσικής από κάθε χώρο, η ατάκα που μας ενώνει, μας εμπνέει και μας κρατά παραγωγικούς και δυνατούς είναι το MUSIC IS THE ANSWER!

#Μένουμε_Σπίτι
#StaySafe_home
#MusicistheAnswer

 

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Kyriakos Maragos

Αγόρασε στα 10 του το πρώτο του δίσκο (βινύλιο) και από τότε μέχρι και σήμερα, τα πάντα τριγύρω του έχουν να κάνουν με DJing & μουσική. Στο σχολείο ήταν μόνιμα πρόεδρος του 15μελούς γιατί έταζε party! Αφού έπλυνε τσίγκινους δίσκους στον στρατό ως DJ, συνέχισε σε κανονικά clubs σε όλη τη χώρα και μετά έπιασε το μπλα μπλα στο μικρόφωνο σε FM & Web Radios. Όταν τελείωσε το σάλιο έπιασε την ηλεκτρονική πέννα και ξεκίνησε το GodisaDJ.gr. Πλέον βρίσκεται πίσω από το creativity management του site & πολλών ακόμη επιτυχημένων Dj concepts & festivals στην Ελλάδα. Είναι Κριός, ξερόλας και τελειομανής!

Related Posts