Τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της τεχνολογίας (controllers, laptops) αλλά και με τις συνδέσεις internet (mp3) που υπάρχουν παντού, σχεδόν ο καθένας μπορεί να κάνει το ξεκίνημά του στο θαυμαστό κόσμο του DJing. Αρχικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο, παίζοντας χωρίς χρήματα και περιμένοντας με αγωνία την ώρα και τη στιγμή που θα του δωθεί η ευκαιρία να ανέβει στα decks κάποιου cafe ή club για το πρώτο του μεροκάμματο.

Κανείς δεν έχει την απαίτηση από έναν DJ στα πρώτα του βήματα να είναι καλός. Σίγουρα μέρα με τη μέρα, όσο ασχολείται με το αντικείμενο και αποκτά θεωρητικές (“διάβασμα” στο internet) και φυσικά πρακτικές γνώσεις (practise πάνω σε κονσόλα), γίνεται ολοένα και καλύτερος. Επειδή όμως τις περισσότερες φορές αυτά τα πρώτα βήματα ο εκκολαπτόμενος DJ τα κάνει χωρίς βασική καθοδήγηση, πολλές φορές γίνονται τραγικά λάθη που όλοι μας έχουμε παρατηρήσει όταν ο DJ αυτός πρωτοπαίξει σε ένα club/bar ή ανεβάσει online τα πρώτα του dj sets.

dj-music.jpg

Τα χοντρά λάθη στην εποχή μας, γίνονται στο κομμάτι της τεχνικής, της ποιότητας ήχου και της ροής. Γιατί κατά τα άλλα κανείς δεν έχει την απαίτηση από έναν DJ στα ξεκινήματά του να ψυχολογεί με την εμπειρία του το dancefloor ή να έχει παραπάνω tracks από τα massive hits στο playlist του. Το καλό είναι ότι με σχετικά λίγη δουλειά και λίγες ημέρες ενασχόλησης, τα τραγικά λάθη αυτά διορθώνονται, κάτι που θα εξηγήσουμε αναλυτικά στις επόμενες παραγράφους. Το κακό, ή μάλλον το εξοργιστικό, είναι όταν από αδιαφορία, τεμπελιά ή άγνοια, τα λάθη αυτά αρκετοί δεν τα διορθώνουν ή αργούν να τα διορθώσουν. Όσο “υποχρεωμένοι” ηθικά είναι οι επαγγελματίες DJs να βοηθήσουν κάποιον πιτσιρικά που πραγματικά ενδιαφέρεται να βελτιωθεί, άλλο τόσο έχουν δίκιο να παραμερίζουν, μέχρι και να κράζουν, κάποιον που ταλαιπωρεί τα αυτιά του κόσμου λόγω τεμπελιάς ή αδιαφορίας.

Φωνητικά που μπερδεύονται με άλλα φωνητικά, ασυγχρόνιστα beats το ένα πάνω στο άλλο, ριπαρισμένα τραγούδια με spots και άθλιο ήχο, άσχετα είδη και styles μουσικής που εναλλάσσονται χωρίς καμία ροή μεταξύ τους. Αυτά είναι τα πιο κραυγαλέα λάθη που μπορεί να κάνει ένας DJ στο ξεκίνημά του και ο λόγος που αναφερθήκαμε σε καθοδήγηση είναι γιατί αν από τον πρώτο καιρό ο εκκολαπτόμενος DJ τα γνωρίζει και τα επιλύσει, τουλάχιστον δεν θα εκτεθεί σε αυτά τα βασικά θέματα όταν θα πρωτοπαίξει σε κάποιο club/bar.

DJ1.jpg

Για το θέμα της τεχνικής υπάρχουν οι αλλαγές cut (ή στην χειρότερη οι αλλαγές fade out-fade in) μέχρι ο DJ να μάθει να μιξάρει χωρίς “ιπποδρομίες” δύο tracks ταυτόχρονα. Για τον κορμό του playlist του (χονδρικά 500 tracks), είναι υπόθεση κάποιων ημερών ψαξίματος σε συνδυασμό με διάθεση μερικών δεκάδων ευρώ για νόμιμο κατέβασμα, για να παίζει με αληθινά 320kbps mp3 και όχι με κακής ποιότητας rip π.χ. από το YouTube που γράφουν ότι είναι καλή ποιότητα ενώ δεν είναι. Τέλος για μία στοιχειώδη ροή στο set του, η εκμάθηση των ειδών και styles μουσικής και ο αντίστοιχος διαχωρισμός των tracks σε φακέλους ή λίστες είναι αρκετά.

Στον αντίποδα, ακούμε συχνά DJs είτε νεαρής ηλικίας είτε με μικρή προυπηρεσία, που είναι ισάξιοι στην πράξη ακόμα και με διάσημα ονόματα, χάρη στο ταλέντο, την αγάπη και φυσικά την καθημερινή τους προσπάθεια για βελτίωση. Ένας παραπάνω λόγος να είμαστε αυστηροί με ανθρώπους που για λάθος λόγους θέλησαν να γίνουν DJs και δεν είναι διατεθημένοι να κάνουν σωστά ούτε τα βασικά πρώτα βήματα.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts