Στη ζωή όλα εξελίσσονται… Όλα κυλούν με διαφορετικούς ρυθμούς ανά περίοδο, εξέλιξη και δεκαετία! Στο DJing από τη δεκαετία της τεχνολογικής αναλογικής του άνθισης, στα γνωστά μας 80s, μέχρι και στο σήμερα των stems και της γενιάς των Nexus όλα τρέχουν και αλλάζουν συχνά – πυκνά, μέσα σε ένα τρελό παιχνίδι εξέλιξης και marketing!

Συνήθως σας μιλάμε για τη τεχνολογία στα μέσα που χρησιμοποιούμε μέσα σε ένα DJbooth! Σήμερα, διαλέξαμε κάτι εφάμιλλο και διαφορετικό παράλληλα!

Διαλέξαμε να κάνουμε μια ανασκόπηση – σύγκριση του χτες με το σήμερα σε ότι έχει να κάνει με το πώς παίζαμε μουσική παλιά σε σχέση με το υλικό μας, τη ποσότητα, τον τρόπο μεταφοράς και τον όγκο χρήσης ανά dj set!

80s!

turntable1.png

Στη δεκαετία του 80 τη τιμητική του φυσικά είχε το πικάπ, με πιο φημισμένο όλων τον ηγεμόνα της Panasonic το γνωστό σε όλους Technics SL 1200 MK2! Μέσω των πικάπ και των dj booth ο DJ έπαιζε με βινύλια τα οποία είχαν 3 κυρίως τύπους κυκλοφορίας:

  • Το 7’’ inch βινύλιο (που έπαιζε στις 45 στροφές)
  • Το 12’’ inch βινύλιο ή αλλιώς και Maxi Single (που έπαιζε στις 45 στροφές) και το
  • LP ή αλλιώς Long Play Album (που έπαιζε στις 33 στροφές)

Το 7inch single είχε διπλή όψη, στην όψη Α περιείχε το βασικό single (επιτυχία) και συνήθως στη Β πλευρά ή όψη περιείχε ένα B-Side track, κάποιες φορές αδιάφορο κομμάτι του/των καλλιτεχνών της κυκλοφορίας, άλλοτε πολύ ενδιαφέρον και συλλεκτικό, διότι κυκλοφορούσε μόνο εκεί!

Το 12’’ inch βινύλιο ή αλλιώς και Maxi Single, περιείχε το βασικό single της επιτυχίας σε διαμορφωμένη, μεγαλύτερη χρονικά, αλλά και καλύτερη μουσικά εκτέλεση! Το να είχες στα 80s το maxi single μιας επιτυχίας, ήταν για τους περισσότερους το διαβατήριο από τον απλό ακροατή, στον πιο ψαγμένο και συνάμα πραγματικό φίλο της μουσικής! Παράλληλα τα 12’’ maxi singles βγήκαν ακριβώς για να βοηθήσουν τους disc jockeys της εποχής να μιξάρουν ιδανικά τα κομμάτια με καλύτερα και μεγαλύτερα intros και να τα ταυτίσουν με τον χορό τους, στις πίστες! Ένα maxi single εκτός από καλύτερη ηχητική ακουστική περιείχε στην όψη Α το βασικό single (επιτυχία) και συνήθως στη Β πλευρά ή όψη 1-2 εκτελέσεις, πολλές φορές το instrumental mix ή κάποιου τύπου remix με ένα ακόμη κομμάτι του/των καλλιτεχνών της κυκλοφορίας.

Το LP ή άλμπουμ ήταν η βασική κυκλοφορία των καλλιτεχνών, ο δίσκος με συνήθως 10 – 12 κομμάτια, εκ των οποίων επιτυχίες θα γίνονταν κατά μέσω όρο 3-4 εξ αυτών και θα κυκλοφορούσαν επίσης σε 7’’ & 12’’ inch singles με τον τρόπο που προαναφέραμε παραπάνω!

Ένας DJ σε μια βραδιά, έπαιζε κατά μέσο όρο 150 – 200 κομμάτια, δηλαδή δίσκους! Την εποχή των βινυλίων και ιδιαίτερα στα 80s τα clubs/discos διέθεταν αρκετά σεβαστό χρηματικό ποσό σε δισκοθήκες. Ο εκάστοτε resident DJ (τότε – μόνο resident) ήταν υπεύθυνος για τη διαμόρφωση, επέκταση της δισκοθήκες βάση του budget συμφωνίας του με τον επιχειρηματία του club. Οι δισκοθήκες ήταν συνήθως τετράγωνα ξύλινα ή μεταλλικά κουτιά στη πλάτη του disc jockey που χωρούσαν τουλάχιστον 1.000 – 3.000 δίσκους, που ήταν το minimum που ένας ικανός επαγγελματίας θα ήθελε να έχει στη διάθεση του για να δουλέψει με τα τότε τρέχοντα και υπόλοιπα «κλασσικά» κομμάτια/δίσκους από προηγούμενες χρονιές. Επιπλέον, ο κάθε DJ που εμφανιζόταν δουλεύοντας εκεί, έφερνε και προσωπική δισκοθήκη… αρχικά σε χάρτινες κούτες ποτών, μετέπειτα μεταλλικές με μπράτσο που χώραγαν το πολύ 80-100 δίσκους. Άρα, όπως καταλαβαίνετε το βάρος έπαιζε σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις!

cd.png

90s!

Η δεκαετία του 90 έφερε τη καθολική χρήση του Compact Disc ή αλλιώς γνωστού μας CD! Η μεταφορά και μετατροπή του αναλογικού ήχου από αναλογικό σε ψηφιακό, έφερε επανάσταση σε … διάσταση, όγκο και νέα μηχανήματα! Στο dj-booth σιγά – σιγά μπήκαν οι «φέτες» των cd players με την DENON να ξεκινάει δυναμικά και να κερδίζει τις αρχικές εντυπώσεις, μέχρι να μπει για τα καλά στον χώρο η Pioneer με το αρχικό παλιό logo και την εισαγωγή της στα booth με τα τεράστια μαύρα CDJ 300 το καλοκαίρι του 1992! Από πλευράς όγκου τα αρχικά 74 λεπτα cds περιείχαν σαφώς περισσότερα tracks, άρα ευκολία για τους Djs που έβλεπαν ολοένα και περισσότερο την μεταφορά τους από το πικάπ στο cd player και από τα βινύλια στα cd singles, cd lps με σαφώς ευνοϊκότερο περιβάλλον όγκου μεταφοράς και αποθήκευσης!

pioneer-history.png

Η επανάσταση ήρθε όμως με τα πρώτα cd recorders! Στα μέσα προς τα τέλη της δεκαετίας του 90, οι εταιρίες Philips & Pioneer έφεραν τα πρώτα καλά cd recorders, που μπορούσαν να αντιγράψουν σε «κενό» audio τύπου cd 74 λεπτά μουσικής (αργότερα και 80) από εξωτε
ρική αναλογική πηγή (οι περισσότεροι αντιγράφαμε βινύλια σε cds) ή και από ψηφιακή μήτρα σε αντίτυπο. Με τον πρώιμο τρόπο αυτό, οι περισσότεροι DJs σε όλο τον κόσμο μετέτρεψαν τις μεγάλες δισκοθήκες βινυλίου, σε προσωπικές συλλογές από «γραμμένα» cds με custom εξώφυλλα στο χέρι ή με τη χρήση του αρχικού photoshop που σχεδιαστικά θα μπει στη ζωή των DJs και με αυτή την αφορμή!

cd-case.png

Παράλληλα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μετατροπή ήχου μέσω υπολογιστή (το γνωστό rip) και την εγκατάσταση των tower pcs μόνιμα στα δωμάτια των djs, στον χώρο μπήκαν και τα data CD εγγραφής με την χρήση των γνωστών mp3 σε αρχική audio προσαρμογή μέσω του πασίγνωστου κυρίως προγράμματος Nero! Mε μια 300άρα CD CASE ήσουν βασιλιάς, με λιγότερη κούραση κιλών μεταφοράς σε σχέση με τα βινύλια, που ειδικά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, χρησιμοποιούσες το ίδιο παράλληλα!

2000s!

laptop dj.jpg

H αρχή της νέας χιλιετίας, έφερε τη τεχνολογική επανάσταση για τον dj και τη μετάβασή του από τα κλασσικά audio μηχανήματα (πικάπ & cd players) στην ψηφιακή μορφή των digital djs με τη χρήση προγραμμάτων, μέσω laptops! Την αρχή έκανε η εταιρία Native Instruments με τη κυκλοφορία των Traktor Studio and Traktor DJ προγραμμάτων. Μέσα προς τέλη της δεκαετίας μπροστά μπήκε και η Serato DJ, με αποκλειστική συνεργασία της με τη Pioneer τα τελευταία χρόνια. Τέλος, η βιομηχανία των Dj-controllers με τη χρήση laptop και προγραμμάτων παιξίματος (Traktor/Serato/Virtual DJ) άνοιξαν μια τεράστια γκάμα εισαγωγής νέων μηχανημάτων οικονομικού περιεχομένου, βάζοντας τη λέξη DJ σε περίοπτη θέση αναγνωρισιμότητας, στη καθημερινότητα των νέων wanna be djs και τα μηχανήματα στα σπίτια τους! Η χρήση mp3 μέσω των προγραμμάτων, η κακή χρήση downloading σε πειρατικό βαθμό με απερίγραπτα κακή ποιότητα ήχου πολλές φορές, έφερε τη κρίση στον χώρο από τη μια και την ευκολία παροχής του υλικού στην άλλη! Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μπαίνουν στη ζωή των περισσοτέρων djs και φέρνουν εύκολη και άνετη αποθήκευση!

2010+σήμερα!

nexus2-3.jpg nexus2-2.jpg

Η τελευταία γενιά τεχνολoγικών προϊόντων της Pioneer και η προσάρτηση των USB στη ζωή των DJs έφερε ενδιαφέρον, ευκολία μεταφοράς, αλλά και καλύτερο επίπεδο στη ροή των σετ, αφού ο DJ δεν έχει μπροστά σε κοινό την οθόνη του υπολογιστή, λες και είναι ταμίας σε τράπεζα αδιαφορώντας για την ουρά! Οι οθόνες τις γενιάς 2000, 2000Nexus και από σήμερα Nexus2 μαζί με τη τελευταία γενιά των XDJ, digital players δηλαδή με τη χρήση μόνο USB ακόμη και με touch screen περιβάλλον, έφεραν ομαλά και άρτια τη πληροφορία στον χρήστη, αλλά και αρμονικά και σκηνικά σωστά τον DJ μπροστά στο κοινό του με σεβασμό και αξιοπρέπεια, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις εκπληκτικές τεχνικές δυνατότητες των μηχανημάτων αυτών. Η επιπλέον εναρμόνιση των USB ή σκληρών δίσκων με τη χρήση του αποκλειστικού προγράμματος χρήσης rekordbox της Pioneer, δίνει ακόμη μεγαλύτερο όφελος στον σύγχρονο DJ και πολλαπλούς τρόπους συγχρονισμού, αποθήκευσης και back up!

Η πορεία του υλικού των DJs, των κομματιών με άλλα λόγια έχει λάβει μια αξιοπρόσεκτη συρρίκνωση όγκου, χώρου, βάρους και κυρίως τρόπου λειτουργίας! Μη ξεχνάμε ότι όλα έπαιξαν και παίζουν ακόμη και σήμερα τέλεια, γιατί απλά περιβάλλονται από αγάπη και πάθος αυτών που τα διαχειρίζονται!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts