DJ OF THE MONTH | ROMYLOS

Όταν ακούμε για μεγάλους djs της Ελλάδας σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό ένας σαν τον Romylo! Δεν μιλάμε για ηλικία αλλά ο χαρακτηρισμός μεγάλος πολλές φορές έρχεται και από την πορεία κάποιου. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η περίπτωση του Romylo!

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του πριν από κάποια πράγματα που ετοιμάζει.

ROMYLOS

Πότε ξεκίνησες την πορεία σου στον χώρο του djing?

Romylos: Ξεκίνησα ως «πειρατής των fm» στα 16 μου, ανήλικο ακόμα, και λίγο αργότερα πήρα το πρώτο μου residency στο club BULDOG στη Λ.Συγγρού.

Στην αρχή, σου ήταν εύκολο να ενταχθείς σε όλο αυτό, γύρω από την μουσική σκηνή ?

Romylos: Ήρθαν όλα χωρίς καν να τα καταλάβω… Ήμουν πειρατής των fm, με άκουσαν, τους άρεσε η μουσική που έπαιζα και ο τρόπος που παρουσίαζα τα νέα κομμάτια… και μου έγινε η πρώτη επαγγελματική πρόταση… Ξεκίνησα τελείως ερασιτεχνικά αλλά επειδή μου άρεσε η επαφή που είχα μέσω της μουσικής μου με τον κόσμο, το εξέλιξα, το συνέχισα ε, και από τότε ¨κόλλησα¨.

Κοίταξε… τότε δεν υπήρχε καν η έννοια «ηλεκτρονική μουσική σκηνή»… ήταν όλα στην αρχή τους…  Ήμασταν όλοι έτοιμοι για τον καινούργιο ήχο… και εμείς που τον παρουσιάζαμε στα ραδιόφωνα & στα clubsκαι ο κόσμος που τον χόρευε απενοχοποιημένα…

 Υπήρξε κάποιος που σε βοήθησε στα πρώτα σου βήματα,κάποιος μέντορας?

Romylos: Δεν θα το’λεγα… την τεχνική την έμαθα μόνος μου με σκληρή προπόνηση.Δοκιμάζοντας τις ιδέες μου πάνω στα decksστο σπίτι, αυξανόταν ηδημιουργικότητα και η απόδοσή μου στη δουλειά.Στη διάρκεια των χρόνων βέβαια και με την εισαγωγή τωνsoftware στο djing εναρμονίστηκα με την τεχνολογία παρακολουθώντας μαθήματα μουσικής τεχνολογίας… Και ακόμα ότι καινούργιο βγαίνει το παρακολουθώ και ανάλογα προσαρμόζομαι… Όταν αγαπάει κανείς αυτό που κάνει… «‘Όσο ζει να μαθαίνει» για το αντικείμενό του, αυτό πιστεύω εγώ…

Τα τελευταία χρόνια ποιά η πορεία της techno κυρίως στην Ελλάδα?

Romylos: Γενικά,η πορεία της technoστην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ανοδική. Όχι μόνο στην διάδοση της αλλά και σε θέματα παραγωγής. Αν και υπάρχει παντού κρίση και η μουσική δεν απέχει από αυτό… φαίνεται πως οι δυσκολίες ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης.

ROMYLOS_

 Τον τελευταίο καιρό σε βλέπουμε σε πολλά μαγαζιά. Πως είναι τα parties από θέμα κόσμου?

Romylos: Ο κόσμος παρ’ όλες τις δυσκολίες συνεχίζει να παρτάρει… πιο επιλεγμένα μεν… αλλά παρτάρει…  Και εγώ από την πλευρά μου, φαίνεται πως συνεχίζω να προσφέρω στους φίλους της μουσικής μου, αυτό το κάτι διαφορετικό που τους κάνει να διασκεδάζουν.

 Η, τόσα χρόνια πορεία σου, στον χώρο του djlife σε κράτησε σε κάποια θέματα πίσω, όπως οικογένεια και προσωπική ζωή?

Romylos: Δεν θα έλεγα ότι έμεινα κάπου πίσω, ίσα-ίσα, αν και παντρεύτηκα μικρός για dj(χαχχαχαχα γέλια), η προσωπική και η επαγγελματική μου ζωή ήταν παράλληλες. Έκανα οικογένεια, και μάλιστα είχα ολόκληρη την ημέρα να την χαρώ αφού δούλευα βράδια, παράλληλα κράτησα τα residencies μου στα δύο μεγάλα clubτης εποχής (+Sodaκαι Umatic) και έβαλα νέους στόχους στη μουσική μου πορεία ανοίγοντας την αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης undergroundδισκογραφικής εταιρείας της εποχής, της βρετανικής Intergroove.  Έτσι εισήγαγα πια στην Ελλάδα «από πρώτο χέρι» τις μουσικές που προτιμούσαν και παρουσίαζαν στενοί φίλοι, συνάδελφοι dj’sκαι μουσικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί, στο διψασμένο για νέο ήχο Αθηναϊκό κοινό.

Αυτή τη στιγμή είμαι περήφανος που έχω έναν 20χρονο γιό, μια υγιή, λειτουργική οικογένεια και παράλληλα συνεχίζω να εξελίσσομαι ακόμα στη δουλειά μου…

 Ποιούς θα ξεχώριζες από τα ονόματα που ήσουν supportact?

Romylos: Αν και έχω «ανοίξει» ή «κλείσει» πολλά και σημαντικά ονόματα της danceξεχωρίζω περισσότερο τα partiesμε τους DeepDish. Στην Αθήνα όταν έκαναν το worldtourτης GlobalUnderground και ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα μπροστά σε 8000 κόσμο και μετά στην Μύκονο. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και έχουν γίνει πολλά μεγάλα events με σημαντικούς καλλιτέχνες, πιστεύω πως αυτά ήταν από τα καλύτερα που έχω παίξει και ζήσει.

ROMYLOS

 Ποιόν internationaldjθα ήθελες να δεις να έρχεται πιο συχνά στην χώρα μας?

Romylos: Θα ήθελα να ακούω πιο συχνά τον CarlCox στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως ακούγεται, πως σταματάει την καριέρα του,φέτος το καλοκαίρι.

Είναι συχνό φαινόμενο, οι techno djs και σε μεγαλύτερο βαθμό οι techno clubbers να βγάζουν μια πικρία όταν αναφέρονται σε άλλα είδη ”underground” ηλεκτρονικής μουσικής όπως η house ή η tech house. Γιατί πιστεύεις ότι γίνεται αυτό?

Romylos:

Ίσως γιατί δεν θεωρούν τα άλλα είδη που αναφέρεσαι undergroundκαι τα θεωρούν πιο…upperground; Δεν ξέρω… Προσωπικά μου αρέσει η καλή μουσική. Δεν θέλω να χαρακτηρίζομαι technodj,  γιατί στα σετ μου θα εντάξω και deephouse,και techhouse, progressiveή ακόμα και tranceκομμάτια.Ότι με εκφράζει εκείνη την ώρα και θα απογειώσει τη στιγμή.

ROMYLOS_

 Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι διαφορετικό στην μουσική σου, να αλλάξεις κάτι στις παραγωγές σου ή στο παίξιμο σου?

Romylos:

Η αλήθεια είναι πως πειραματίζομαι κατά καιρούς στις παραγωγές και ιδιαίτερα στο παίξιμό μου. Στα σετ μου μπορεί ν ακούσει κανείς ν’ αναμιγνύω ήχους και λούπες από διαφορετικά μουσικά στυλ και να δημιουργείτε liveένα νέο κομμάτι το οποίο φυσικά και δεν μπορώ να το επαναλάβω σε επόμενο σετ… Κάθε μια βραδιά είναι μουσικά μοναδική !

Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο παραγωγής ετοιμάζω ένα bootlegremixπαλιού αγαπημένου κομματιού και πειραματίζομαι επάνω σε κάποιες ιδέες για ένα Epπου θα κυκλοφορήσει τον επόμενο Χειμώνα στο νεογέννητό μας label,DigitalReligion.

Μαζί με δύο καλούς φίλους που και αυτοί αγαπούν να δουλεύουν και να προωθούν τον ηλεκτρονικό ήχο δημιουργήσαμε τηDigitalReligion. Είναι μια νέα, φρέσκια προοπτική στην διοργάνωση events, managingκαλλιτεχνών και label.

Στοreleasepartyπουθαγίνειστις 22 Απριλίου στοMODU, θα είναι μαζί μας πολλοί αξιόλογοι παραγωγοί και djs όπως οι: Disarmonia, Soulfellaz, TRIXX, JodyCottier, Againstme και εγώ.

 

 Ποιες ήταν οι πιο δυνατές στιγμές στην πορεία του djing στην ζωή σου?

Romylos: Είναι πολλές… Θα ξεχωρίσω,  το ταυτόχρονο residencyπου είχα στα δύο mega clubs της Αθήνας το PlusSoda και το Umatic, την οκταετία στο Cavo Paradiso που έπαιξα με τους μεγαλύτερους dj ‘sτου πλανήτη και συνεργάστηκα με φανταστικούς ανθρώπους, την πιο πρόσφατη επίσκεψή μου σαν guestσε ένα από τα καλύτερα clubτου Dubaiτο “400club” και η πιο… ρομαντική…. η περίοδος Μικέλε. Λίγο πριν ξεκινήσουμε το Athensafterhoursproject, ήμουν μπουχτισμένος από τη στασιμότητα της μουσικής κατάστασηςπου επικρατούσε στην Αθήνα,και βίωνα την μουσική κρίση (όχι την οικονομική). Σε αυτή μου τη φάση βρεθήκαμε με τον Mikele στο Scullπου είχε ξεκινήσει κάποιαafterhoursκαι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε καινα τα συνεχίσουμε μαζί. Έτσι γεννήθηκε τοAthensAfterHours, που μετά από 5 χρόνια αποτελεί πια κομμάτι ποιοτικού και εντελώς κονσεπτικούclubbing, μετουσιώνοντας την μικτή αστική κουλτούρα σε μία συμπαγή ομάδα που όταν δεν κοιμάται… χορεύει. Έχουμε κάνει απίστευτα parties με πολύ όμορφες πρωινές στιγμές και προχωράμε.

 Στην Ελλάδα να περιμένουμε ανάκαμψη στην techno σκηνή όπως ήταν παλιά?

Romylos: Νομίζω πως παλιά δεν επικρατούσε αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα. Η σκηνή,τα τελευταία χρόνια, έχει δει μεγάλη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως και πιο πολύ από παλιά. Σε αυτό ίσως έχει συμβάλει το γεγονός ότι οισημερινέςtechnoπαραγωγές έχουνγίνει πιο μελωδικές πιο χορευτικές με περισσότερα στοιχεία techhouse. Πριν μερικά χρόνια ήταν βαριές παραγωγές, είχαν πολλά στοιχεία breaksκαι δεν είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στις κοπέλες.Πιστεύω πως εκεί οφείλεταιη άνοδος της σκηνής,στις φρέσκιες παραγωγές και στο νεοαποκτηθέν γυναικείο κοινό της που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερα του.

 Πού θα σε βρει κάποιος που θέλει να ακούσει την μουσική σου?

Romylos:

Σάββατο 1 Απριλίου στο +SODA New Era Spring Sessions νωρίς και στο Athens AfteR Hours αμέσως μετά στοMODU,

Σάββατο22 Απριλίου στο release party τηςDigital Religion στοMODU,

Σάββατο 29 Απριλίου στο MIKRO(Γλυφάδα) με τον DinoMFU.

Το καλοκαίρι διατηρώ τα residencies μου, στο MIKRO στην Αθήνα καθώς και στo+SODA New Era Summer Tour2017.

Και όπως κάθε Παρασκευή  21:00 – 22:00 στον beradio.gr

 

 Και τέλος, έχοντας τόσα χρόνια στην μουσική σκηνή ανήκεις στην γενιά των oldschooldjs. Ποιά είναι η γνώμη σου, ως μεγαλύτερος για την νέα γενιά που έρχεται?

Romylos:Η νέα γενιά, έρχεται με φόρα, και καλά κάνει !!! Έχει εφόδιό της την τελευταία τεχνολογία, την εύκολη πρόσβαση στη γνώση,  είναι αναμφίβολα δημιουργική και ορμητική ! Ένα πράγμα χρειάζεται μόνο όμως …την πραγματική της αγάπη για την μουσική… την αγάπη για το… είστε… και όχι για το φαίνεστε.

Υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι νέοι Έλληνες μουσικοί παραγωγοί και dj’sκαι σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να γίνει κάποιος γνωστός μέσω του internet, worldwide. Η συμβουλή μου προς αυτούς που το αγαπούν πραγματικά και το θέλουν είναι «Υπομονή, προπόνηση, πειραματισμός.»

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Dim.Anagnostakis

Σε ηλικία 5 ετών άκουσα τυχαία τα 2 κομμάτια σταθμούς του Tiesto. Εκεί ήταν η πρώτη επαφή με την ηλεκτρονική μουσική. Μετά στα 12 μου, είπα για πλάκα ‘εγώ θα γίνω dj’. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω στην ζωή μου. Συστήνομαι ως νέος dj και παραγωγός, αν και έχοντας λίγα χρόνια που ασχολούμαι σοβαρά με τον χώρο, θέλω να υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη.

Related Posts