Maceo Plex, ARTBAT, GusGus, Mind Against είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που θα βρεθούν στα decks!

Από το Παλατάκι (Κυβερνείο) στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης μέχρι το Μύλο στα Δυτικά, τέσσερις χώροι θα προσελκύσουν χιλιάδες ανθρώπους που θα απολαύσουν δεκάδες εκδηλώσεις γεμάτες μουσική, χορό και club κουλτούρα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην πόλη, στο πλαίσιο του μουσικού φεστιβάλ reworks 2023.

ico07157

 Το πρώτο μουσικό φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη, και το μοναδικό στην Ελλάδα που συνεχίζει την αδιάκοπη λειτουργία του εδώ και 19 χρόνια, το reworks 2023, αναμένεται να παρουσιάσει φέτος περισσότερα από 40 DJ & Live sets ενώ η ηλεκτρονική μουσική και η σχέση της με άλλες μουσικές τάσεις, θα πρωταγωνιστήσουν στη Θεσσαλονίκη.

Maceo Plex, ARTBAT, GusGus, Mind Against είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που ανακοινώθηκαν ήδη, ενώ με ιδιαίτερη προσμονή περιμένει το κοινό το δίδυμο που έχει σημαδέψει την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, τους ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ που έρχονται στη Θεσσαλονίκη μετά από τουλάχιστον 25 χρόνια.

«Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που θα έχουμε τους ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ τους οποίους αγαπάμε πάρα πολύ, γιατί μεγαλώσαμε μαζί τους. Από το ξεκίνημα του φεστιβάλ ήταν το όνειρό μας να μπορέσουμε κάποια στιγμή να τους φέρουμε», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνδιοργανωτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του reworks, Αναστάσιος Διόλατζης.

Το σχήμα, που εξέφρασε την εποχή των ‘90s, τραγουδώντας με μια ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα, για το αστικό και δυστοπικό τοπίο της μεγαλούπολης, την καθημερινότητα, τα παράνομα late hour parties… ανακοίνωσε για φέτος μόνο δύο εμφανίσεις: η μία πραγματοποιήθηκε ήδη στην Αθήνα, ενώ η άλλη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του reworks.

dji-0317

Από το 2005 οπότε και για πρώτη φορά οι διοργανωτές αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό που έλειπε από τη Θεσσαλονίκη, ένα μουσικό φεστιβάλ με σύγχρονη μουσική κατεύθυνση, που θα καταστήσει την πόλη σημείο συνάντησης φίλων της συγκεκριμένης μουσικής, πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 1.500 καλλιτέχνες.

«Το φεστιβάλ έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία δεν βρίσκεται συνήθως στα αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού. Το πρόγραμμά του είναι 50% διεθνές και 50% με συμμετοχές καλλιτεχνών της χώρας και της πόλης», τόνισε ο κ. Διόλατζης, επισημαίνοντας τη χρησιμότητα προβολής της εγχώριας σκηνής. «Υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι είχαν κάνει καριέρα στο εξωτερικό και εδώ δεν έπαιζαν καν. Οπότε είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι καλλιτέχνες να βρίσκουν μία πλατφόρμα μέσω του reworks», εξήγησε.

Αντίστοιχα, από τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του φεστιβάλ, τα έσοδα για την πόλη ξεπέρασαν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Διόλατζη. «Το 50% των επισκεπτών μας είναι από τη Θεσσαλονίκη και το άλλο 50% από το υπόλοιπο της χώρας και το εξωτερικό. Πέρυσι είχαμε ποσοστό 22% ανθρώπων από το εξωτερικό που ταξίδεψαν στην πόλη μας για το φεστιβάλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το reworks την πρώτη του χρονιά προσέλκυσε 3.000 επισκέπτες και πέρυσι τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν σχεδόν 24.000. Παράλληλα δεν πτοήθηκε από την πανδημία, καθώς την πρώτη χρονιά της διεξήχθη ηλεκτρονικά και την επόμενη με ειδικά μέτρα προστασίας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η διοργάνωση, από το 2007 και για έντεκα συνεχόμενα χρόνια, είναι στην κατηγορία των δέκα καλύτερων φεστιβάλ του κόσμου για το μήνα Σεπτέμβριο, γεγονός που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση τόσο για το ίδιο, όσο και για τη Θεσσαλονίκη.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν γίνεται σε έναν συγκεκριμένο τόπο στην πόλη, γεγονός που συμβαίνει για δύο λόγους. «Πρώτον γιατί όταν το ξεκινήσαμε θέλαμε ο επισκέπτης μας να παίρνει διαφορετικές εμπειρίες από την κάθε μουσική δράση και θέλαμε να προσελκύσουμε επισκέπτες οι οποίοι να γνωρίσουν και την πόλη μέσω του φεστιβάλ», σημείωσε ο συνδιοργανωτής του, θυμίζοντας ότι εκείνα τα χρόνια η Θεσσαλονίκη δεν είχε ακόμη ανεπτυγμένο τουριστικό προφίλ. «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημεία στην πόλη, όπου να μπορεί να συγκεντρωθεί ο δικός μας ο όγκος επισκεπτών σε μία και μόνο δράση. Αυτό είναι αδύνατο», συμπλήρωσε. Τόνισε ακόμη ότι χρόνο με το χρόνο η Θεσσαλονίκη δυστυχώς «χάνει» χώρους πολιτισμού.

Tο πενθήμερο 20 – 24 Σεπτεμβρίου λοιπόν, άνθρωποι όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν σε χώρους της Θεσσαλονίκης για να γιορτάσουν, να περάσουν καλά και να αφήσουν τη μουσική να τους ενώσει.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Kyriakos Maragos

Αγόρασε στα 10 του το πρώτο του δίσκο (βινύλιο) και από τότε μέχρι και σήμερα, τα πάντα τριγύρω του έχουν να κάνουν με DJing & μουσική. Στο σχολείο ήταν μόνιμα πρόεδρος του 15μελούς γιατί έταζε party! Αφού έπλυνε τσίγκινους δίσκους στον στρατό ως DJ, συνέχισε σε κανονικά clubs σε όλη τη χώρα και μετά έπιασε το μπλα μπλα στο μικρόφωνο σε FM & Web Radios. Όταν τελείωσε το σάλιο έπιασε την ηλεκτρονική πέννα και ξεκίνησε το GodisaDJ.gr. Πλέον βρίσκεται πίσω από το creativity management του site & πολλών ακόμη επιτυχημένων Dj concepts & festivals στην Ελλάδα. Είναι Κριός, ξερόλας και τελειομανής!

Related Posts