Η Ίμπιζα (Ibiza) έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο διάσημα παγκόσμια κέντρα του clubbing και της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, αλλά η άνθηση αυτής της κουλτούρας στο νησί ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τη δεκαετία του ’80. Εδώ είναι μια επισκόπηση του πως ξεκίνησε η άνθηση του clubbing στην Ίμπιζα:

Ibiza-Airport

  1. Οι πρώτες ένδειξεις: Το clubbing στην Ίμπιζα έχει ρίζες στα πάρτι που διοργανώθηκαν από τους τοπικούς κατοίκους στις παραλίες κατά τη διάρκεια των πλήρους φεγγαριού. Αυτές οι εκδηλώσεις ήταν η πρώτη ένδειξη της ανεπίσημης χορευτικής σκηνής που αναπτύσσονταν στο νησί.
  2. Οι Βρετανοί επισκέπτες: Το κλίμα και η φιλοξενία της Ίμπιζα έγιναν δημοφιλή μεταξύ των βρετανικών τουριστικών προορισμών κατά τη δεκαετία του ’80. Οι βρετανοί τουρίστες φέρανε μαζί τους την αγάπη τους για την ηλεκτρονική χορευτική μουσική και τα club parties.
  3. Οι πρώτοι DJs: Πρωτοπόροι DJs όπως ο Alfredo Fiorito και ο Pippi ξεκίνησαν να παίζουν μουσική σε τοπικά μπαρ και club της Ίμπιζα, εισάγοντας τον ήχο της Βαλένθιας και του Ιμπερικού της Σπανίας. Αυτοί οι DJs ανοίγαν το δρόμο για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής χορευτικής σκηνής.
  4. Τα club Amnesia και Pacha: Δύο από τα πιο διάσημα νυχτερινά κέντρα της Ίμπιζα, το Amnesia και το Pacha, άνοιξαν τις πόρτες τους για μουσικούς και DJs τη δεκαετία του ’80. Αυτά τα μέρη γρήγορα έγιναν επίκεντρα της διεθνούς ηλεκτρονικής μουσικής.
  5. Οι Ibiza DJs: Κατά τη δεκαετία του ’90, πολλοί διάσημοι DJs όπως οι Paul Oakenfold, Carl Cox, και ο Danny Tenaglia, ανακάλυψαν την Ίμπιζα και ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε διάφορα νυχτερινά κέντρα του νησιού. Αυτοί οι DJs έφεραν μαζί τους τον παγκόσμιο ήχο της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής στην Ίμπιζα.

ibiza

  1. Η Άνοδος της Techno μουσικής : Κατά τη δεκαετία του ’90, η τεχνομουσική (techno) και η house μουσική είχαν την υπεροχή στην Ίμπιζα. Επικρατούσε ένας ρυθμός με υπνωτικά beats και η ηλεκτρονική μουσική εξελίσσονταν σε μία σημαντική πτυχή της νυχτερινής σκηνής.
  2. Τα Φεστιβάλ: Εκτός από τα κλαμπ, η Ίμπιζα έγινε γνωστή για τα μουσικά φεστιβάλ της. Το “Ibiza International Music Summit” (IMS) και το “International Music Summit Ibiza” είναι διοργανώσεις που συγκεντρώνουν κορυφαίους επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας.
  3. Επιρροή στον Κόσμο: Η Ίμπιζα άσκησε μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Διάσημοι DJs που ξεκίνησαν εδώ, όπως οι Carl Cox, Paul Oakenfold, και ο David Guetta, αποτέλεσαν καίριους παράγοντες για την προώθηση της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής παγκοσμίως.
  4. Συνεχής Εξέλιξη: Η σκηνή του clubbing στην Ίμπιζα συνεχίζει να εξελίσσεται, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για τους λάτρεις της μουσικής. Αν και η κληρονομιά της δεκαετίας του ’90 είναι σημαντική, το νησί συνεχίζει να υποδέχεται τους καλλιτέχνες και το κοινό με συναρπαστικά events κάθε καλοκαίρι.

cities_ibiza_034389_

Με αυτόν τον τρόπο, η Ίμπιζα κατέκτησε τη θέση της ως ένα από τα πιο επιδραστικά και δημοφιλή μέρη για το clubbing και την ηλεκτρονική χορευτική μουσική στον κόσμο. Οι λάτρεις της μουσικής από

όλο τον πλανήτη συνεχίζουν να ταξιδεύουν στην Ίμπιζα για να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία των νυχτερινών κλαμπ της.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Kyriakos Maragos

Αγόρασε στα 10 του το πρώτο του δίσκο (βινύλιο) και από τότε μέχρι και σήμερα, τα πάντα τριγύρω του έχουν να κάνουν με DJing & μουσική. Στο σχολείο ήταν μόνιμα πρόεδρος του 15μελούς γιατί έταζε party! Αφού έπλυνε τσίγκινους δίσκους στον στρατό ως DJ, συνέχισε σε κανονικά clubs σε όλη τη χώρα και μετά έπιασε το μπλα μπλα στο μικρόφωνο σε FM & Web Radios. Όταν τελείωσε το σάλιο έπιασε την ηλεκτρονική πέννα και ξεκίνησε το GodisaDJ.gr. Πλέον βρίσκεται πίσω από το creativity management του site & πολλών ακόμη επιτυχημένων Dj concepts & festivals στην Ελλάδα. Είναι Κριός, ξερόλας και τελειομανής!

Related Posts