από τον DJ Elaya

Η Γερμανία θεωρείται ίσως η χώρα με τα πιό σκληρά dance ακούσματα και με τεράστια ονόματα σε ολόκληρο το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής και κυρίως στην techno σκηνή.  Ανάμεσα σε πλήθος ονομάτων, θυμίζω τον Ben Klock, τον μεγάλο Sven Väth, τον Ricardo Villalobos , τον Paul Kalkbrenner , την Ellen Allien, διαθέτει φυσικά και τον Boris Brejcha.

Αυτή η τυπάρα είναι ότι πιό μοντέρνο -κατα την άποψή μου- κυκλοφορεί στην techno σκηνή. Γρήγορες basslines εμπλουτισμένες από trance στοιχεία (ο ίδιος έχει δηλώσει πως υπήρξε και παραμένει ακόμα μέγας θαυμαστής της trance), χαρακτηριστική ανδρική φωνή -φυσικά περασμένη απο φίλτρα για να πετύχει το επιβλητικό ηχόχρωμα- σε όλες σχεδόν τις παραγωγές του που εμπεριέχουν φωνητικά , κάτι το οποίο τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν του όπως και η μάσκα του Τζόκερ που φοράει σε κάθε ξεκίνημα του, συνθέτουν μία οπτικοακουστική εικόνα που θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο ίδιος περιγράφει τη μουσική του σαν ”High-Tech Minimal” και νομίζω είναι η καλύτερη περιγραφή που θα μπορούσε κάποιος να κάνει. Η Techno είναι κυρίως ‘σκοτεινή’ μουσική. Σε ταξιδεύει με έναν τρόπο μυστήριο -σχεδόν μυστικιστικό-. Ο Boris Brejcha πετυχαίνει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα πηγαίνοντάς σε από το μονοπάτι της uplifting. Οι basslines του σε κάνουν να θές να χορέψεις χωρίς να σε φυλακίζουν σε μία groovy λούπα όπως γίνεται συνήθως. Τα LD πλήκτρα , ορισμένα RF και τα ηχοχρώματα που χρησιμοποιεί είναι ξεσηκωμένα από την trance σκηνή ή παραγμένα από τον ίδιο σε trance περιβάλλον. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα pads, και όταν απουσιάζουν και τα δύο, τα μπάσα αναλαμβάνουν τον ρόλο της επαναφοράς του κοινού στην techno land και πάλι.  Στα breaks των κομματιών του έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως αρκετές φορές -τις περισσότερες- δεν αφήνει τα tracks να ‘κρεμάσουν’ , αλλά συνεχίζει να τους δίνει κίνηση με drums και percussions (σήμα κατατεθέν της techno εξάλλου). Αυτό που μας προσγειώνει επίσης στον Τechno ήχο είναι και τα φωνητικά που περιέγραψα πιό πάνω. Ανδρική φωνή, βαριά, μυστήρια , εκφοβιστική αλλά παράλληλα δίνει boost στο κοινό να χορέψει ακόμα πιό έντονα.

BORIS BREJCHA7

Ας περάσουμε στο θέμα της μάσκας. Μπορείτε να φανταστείτε κάποιον άλλο να φορά τη μάσκα του Τζόκερ και να παίζει Τechno με τη μορφή που όλοι τη γνωρίζαμε, πριν την High-Tech Minimal μουσική του Brejcha? Θα ήταν ενδιαφέρον θέαμα, σκοτεινό και θα μας παρέπεμπε σε περιβάλλον ‘Eyes wild shut’. Δε θα ήταν uplifting όμως! Αυτή η μάσκα λοιπόν που φόρεσε τυχαία στο πρώτο του gig στη Βραζιλία γιατί ήταν περίοδος καρναβαλιού και δεν είχε κουστούμι έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο σήμα κατατεθέν του. Η εικόνα του με τη μάσκα του Τζόκερ κινείται ανάμεσα στην σκοτεινή μεριά της Τechno και στη φωτεινή μεριά των Τrance στοιχείων της μουσικής του. Ο Τζόκερ είναι πονηρός αλλά και συμπαθής , είναι σκοτεινός αλλά πάντα χαμογελαστός , είναι ο κακός που καταλαβαίνεις πως κατέληξε εκεί και θες να τον τραβήξεις στο φως.  Προσωπική μου άποψη είναι πως η μάσκα είναι πιό πετυχημένη και απο του τεράστιου Deadmau5 και ας μην έχει διανύσει την πορεία του Καναδού παραγωγού. Άσε που είναι ευκολοφόρετη! Είμαι σχεδόν σίγουρος στο μέλλον  πως σε κάποιο μεγάλο gig του ίσως ο κανόνας για να παρευρεθείς θα είναι να φοράς τη μάσκα του Τζόκερ. Κάτι σαν  τον  Guy Fawkes της techno.

bolivar super2

Ένα άτυπο boost που δίνει στο κοινό , είναι και η στιγμή που βγάζει -στη μέση του set- τη μάσκα και έρχεται face to face με τον κόσμο. Όλοι αντιδρούν σαν να μην έχουν δεί ξανά το πρόσωπό του και ξαφνικά γίνονται τα αποκαληπτήρια. Μου αρέσει ιδιάιτερα η ενέργειά του πάνω στη σκηνή , δε σταματά να χορεύει από την αρχή του set μέχρι το τέλος. Έχει δηλώσει πως αγαπημένο του σπορ αυτή τη στιγμή είναι ο χορός, και αυτό είναι οφθαλμοφανές.

BORIS BREJCHA4

Ακόμα ένα στοιχείο που διέκρινα όσο τον παρακολουθώ είναι η ειλικρίνειά του στις πολλές συνεντεύξεις πλέον ανά τον κόσμο. Τον έχουν ρωτήσει αν προτιμά κάποιο ανάμεσα στο παραγωγός η dj και απαντά κυνικά ‘Παραγωγός. Είμαι παραγωγός, το dj-ing προέκυψε τυχαία καi στη πορεία. Νιώθω παραγωγός,αυτό είμαι’.  Δε νομίζω πως κυκλοφορούν πολλοί στο χώρο που είναι τόσο κυνικά ειλικρινείς. Επίσης είναι πάντα ανοιχτή η πόρτα του στουντίου του, έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς πολλές συνεντεύξεις αλλά και studio sessions δείχνοντας στο κοινό πως παρήγαγε κομμάτια του.  Χρησιμοποιεί Cubase για τις παραγωγές του, το πιό ‘χειρουργικό’ πρόγραμμα μουσικής παραγωγής όπως παραδέχονται όλοι στο χώρο. Έχει μιλήσει ανοιχτά για την περίοδο που ήταν κλεισμένος στον εαυτό του λέγοντας , ‘τίποτα πιό σημαντικό από την υγεία, ούτε η μουσική’.

boris brejcha pioneer3

Ο Boris Brejcha κρύβεται και πίσω από το ψευδώνυμο ‘ANNA’ με παραγωγές που υποστηρίζονται από τα μεγαλύτερα ονόματα της σκηνής σε ολόκληρο το πλανήτη. Η μουσική στο project ‘ANNA’ είναι μελωδική , groovy , πιό συμβατή με τα ακούσματα της pure Techno σκηνής και πολλές φορές κοντά στην progressive house αλλά μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει τα στοιχεία του Brejcha στις παραγωγές. To Label του λέγεται ‘Fucking serious’ . Από αυτά που βλέπουμε και κυρίως ακούμε, προφανώς και γίνεται σοβαρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα!

BORIS BREJCHA3

Μπορώ να πω , πως ο πιό κοντινός dj αυτή τη στιγμή στον Brejcha είναι ο Sven Vath (έχει δηλώσει πως παίζει Techno basslines με Trance στοιχεία). Αν ακούσει κάποιος set του Sven Vath εύκολα το καταλαβαίνει αυτό. Να μην παραξηγηθώ, είπα ‘πιό κοντα στον Brejcha’ γιατί ο ίδιος είναι μια ολοκαίνουργια πρόταση στη σκηνή παρόλο που δεν έχει τη καριέρα του μεγάλου Sven.

BORIS BREJCHA8

Εντύπωση προξενεί το γεγονός πως ο ίδιος δεν ήταν ποτέ παιδί των clubs και των festival. Όπως έχει δηλώσει ήταν πάντα ένα παιδί κλεισμένο στο σπίτι , στο studio και έφτιαχνε μουσική. Οι έξοδοί του ήταν σε φιλικά σπίτια η σε κάποιο gig του Tiestο όταν ο ίδιος έπαιζε Trance. Παρόλο που δεν ήταν party animal μια χαρά τα πηγαίνει με τη μουσική επαφή του με το κοινό ε? Επίσης κάτι που μπορεί να θεωρηθεί όμορφο, ρομαντικό και μικρή ταλαιπωρία είναι ο τρόπος που ταξιδεύει στην Ευρώπη για τις εμφανίσεις του όταν του το επιτρέπει ο χρόνος. Με λεοφωρείο. Ναι…όπως οι Rock stars τη δεκαετία 80. Έχει πάντα επαφή με το κοινό του μέσω των σόσιαλ μίντια και προσπαθεί να απαντά σε κάθε μηνυμα προς τιμήν του.

BORIS BREJCHA2

Το set που παρουσίασε στο Bolivar ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌ! Yπέροχη παραγωγή κι επιλογή της FSI Events, εντυπωσιακό setting κι ανυπόμονος κόσμος (χιλιάδες) οι οποίοι παρασύρθηκαν επί ώρες στο επιβλητικό του set! Νωρίτερα το management του Bolivar, σαν τέλειοι οικοδεσπότες που είναι – πάντα – φρόντισαν να «τιμήσουν» τον καλλιτέχνη με αναμνηστικά δώρα – κι αυτό μεταξύ μας – είναι σπουδαίο, αφού η εκτίμηση στο πρόσωπο τέτοιων ονομάτων, δίνουν στον καλλιτέχνη την ώθηση απογείωσης και την αυτονόητη ανάγκη να επιστρέψει ξανά & ξανά, διότι και τέλεια πέρασε και την αποθέωση γνώρισε και την αμέριστη αγάπη κοινού και ιδιοκτητών!

boris present1 boris present2

 

 

 

 

 

 

Τα κομμάτια του σετ του ήταν από άλλο πλανήτη Μπορείτε να ακούσετε πολλά tracks στο video που ανέβηκε λίγες μέρες πριν έρθει στον Αλιμο από το Cercle στο youtube  εδώ :

Από την πρώτη φορά που συνεργάστηκε με το Cercle (2017) έκανε και εντύπωση και ‘θόρυβο’.  Ήταν όταν έπαιξε στο  Château de Fontainebleau

Στο νέο βίντεο στο Grand Palais πάλι για το Cercle παρουσίασε όλα τα νέα του tracks.

BORIS BREJCHA6

Προσωπικά του δίνω ένα credit παραπάνω για τον εξής λόγο. Κανένα Traktor και κανένα Serato! Ο τύπος ‘καρφώνει’ απλά τα USBs του στα cd players και μιξάρει όπως τον παλιό καλό , όμορφο καιρό! Όσο για την τεχνική του κατάρτιση…μιξάρει τόσο καλά , σαν να παίζει Drum n Bass η Breaks! Καθόλου άσχημα για κάποιον που δηλώνει παραγωγός.

Αξίζει να τον παρακολουθήσετε και να τον ακολουθήσετε. Όπως προείπα θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια.

 

 

dj elaya:

Site : www.djelaya.com

Soundcloud : https://soundcloud.com/dj-elaya

Youtube : https://www.youtube.com/user/djelayachannel

Fcebook: www.facebook.com/djelaya

Instagram: www.instagram.com/djelaya

Twitter: @djelaya

 

 

Σχόλια

σχόλια

About The Author

dj Elaya

Ξεκίνησε να μιξάρει στα 12 στο δισκοπωλείο του πατέρα του. Έχει κυκλοφορήσει ένα cd cimpilation mix. Έχει παίξει σε Αγγλία - Ιταλία - Βουλγαρία και Ολλανδία. Του αρέσει να μιξάρει οτιδήποτε έχει ενέργεια, είναι μελωδικό και ταξιδεύει το κοινό. Λατρεύει την Progressive και την Trance. Τον βρίσκεται στο στούντιο, σε clubs και στα social media. Είναι Κριός.

Related Posts