Η δεκαετία που διανύουμε είναι ξεκάθαρα η δεκαετία της εξειδίκευσης. Ο ανταγωνισμός σε όλα τα επαγγέλματα είναι πολύ μεγάλος και είναι πολύ σημαντικό, αν επιθυμούμε να έχουμε επιτυχία σε αυτό που κάνουμε, να έχουμε ξεκάθαρες στο μυαλό μας όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με το αντικείμενό μας και φυσικά να έχουμε ξεκαθαρίσει το στόχο μας. Έτσι για τον DJ/παραγωγό, είναι πολύ σημαντικό να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ποιός είναι ο στόχος του, σήμερα αλλά και τις επόμενες δεκαετίες της ζωής του, ώστε να κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να έχει την επαγγελματική διάρκεια που επιθυμεί στο χώρο.

Δυστυχώς για το επάγγελμά μας, ειδικά την Π.Ι. (Προ Ιnternet) εποχή (sic), δεν υπήρχε καμία επαγγελματική καθοδήγηση για το μέλλον ενός επαγγελματία, είτε από κάποια σχολή και σεμινάριο είτε ακόμα και από κάποια έγκυρη πηγή πληροφοριών (π.χ. site). Επομένως σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι μας βάδιζαν στα τυφλά, με γνώμονα μόνο την αγάπη τους για το DJing και τις εμπειρίες τους. Έτσι αρκετές φορές γίνονταν έρμαιο των τάσεων της εποχής, δεν μπορούσαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και εκ των πραγμάτων απέκτησαν τα γνωστά σε όλους μας «κόμπλεξ-απωθημένα» των DJs που εκφράζουν την 100% δικαιολογήμενη ανασφάλεια που έχουμε για το παρόν και το μέλλον.

MP2.jpg

Ένα παρεξηγημένο από πολλούς κομμάτι, που στην πραγματικότητα ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικό για την επιτυχία ενός DJ/producer αλλά σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να είναι αυτή η επιτυχία μακροπρόθεσμη, είναι η απόκτηση μιας ουσιαστικής μουσικής παιδείας παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές-καθαυτές του DJing/producing. Η απόκτηση μουσικής παιδείας περιλαμβάνει δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος, είναι οι εκατοντάδες ώρες ακροάσεων και ψαξίματος στο παρελθόν και το παρόν της μουσικής γενικότερα. Έτσι ο DJ θα αποκτήσει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σε είδη μουσικής πέραν της ηλεκτρονικής (rock, soul, funk, disco κλπ.) και προφανώς και γνώση και της μεγάλης ιστορίας της ηλεκτρονικής μουσικής (house, techno, trance κλπ.). Παράλληλα αν μπει σε αυτή τη διαδικασία, σίγουρα θα αποκτήσει και για προίκα μια μεγάλη και αξιόλογη δισκοθήκη.

Το δεύτερο σκέλος που αφορά κυρίως τους producers, είναι οι σπουδές πάνω στην ίδια τη μουσική σε μουσικό σχολείο ή ωδείο. Σπουδές που φυσικά θα συνδυαστούν με αυτές της μουσικής τεχνολογίας, και σίγουρα θα δώσουν άλλη βαρύτητα και αξία στις μετέπειτα παραγωγές, μιας που πλέον ο παραγωγός θα γνωρίζει σε βάθος την ίδια τη μουσική και θα έχει τη δυνατότητα (ως μουσικος πλέον) να γράφει ολόσωστα τις νότες, να παίζει φυσικά όργανα στα tracks του κλπ.

MP3.jpg

Σε περίπτωση που ο DJ/παραγωγός θεωρήσει τα παραπάνω δύο σκέλη περιττή πολυτέλεια, σίγουρα θα γλυτώσει εκατοντάδες ώρες και θα ασχοληθεί πιο πολύ με το πρακτικό αντικείμενο της δουλειάς του αυτό-καθεαυτό π.χ. βελτίωση τεχνικής και ενημέρωση μόνο στο είδος μουσικής που παίζει. Επίσης θα μπορέσει να ρίξει το βάρος και σε τομείς όπως δημόσιες σχέσεις, εξωτερική εμφάνιση κλπ. Όπως επίσης και στην περίπτωση του producer, για να γίνει ένα track του επιτυχία, οι βασικές προϋποθέσεις είναι η έμπνευση-ιδέα, ο παλμός του κοινού και φυσικά βασικές γνώσεις μουσικής σύνθεσης και σωστός χειρισμός του ανάλογου software. Σίγουρα λοιπόν για να γίνει κάποιος πετυχημένος, η μουσική παιδεία μπορεί να θεωρηθεί κάτι περιττό, μιάς που η ίδια η απόδοση του DJ/παραγωγού και η εικόνα είναι αυτά που κρίνουν στο μεγαλύτερο βαθμό σήμερα την επιτυχία.

Το θέμα όμως είναι ότι όσοι συνάδελφοι ονειρεύονται συνειδητά να κάνουν τη μουσική και το DJing/producing επάγγελμα ζωής, οι σωστές βάσεις είναι επιβεβλημένες γιατί πολύ απλά τους δίνουν μεγάλες δυνατότητες ευεληξίας τις επόμενες δεκαετίες, εξασφαλίζοντας έτσι τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ της παραπάνω επιτυχίας. Οι εποχές και οι μόδες αλλάζουν, η βάση και η γνώση όμως της μουσικής παραμένει σταθερή. Έχοντας κάποιος αυτές τις γνώσεις αφενώς μπορεί να ακολουθήσει και να φιλτράρει σωστότερα τις μουσικές και τις τάσεις κάθε εποχής, αφετέρου να βρίσκει πάντα τρόπους όσα χρόνια κι αν περάσουν, να ζει από τη μουσική δουλεύοντας σε διάφορα πόστα της μουσικής βιομηχανίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι από τη στιγμή που θα εμβαθύνει τις γνώσεις του στον τομέα που αγαπάει και θα ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα, η χαρά που θα λαμβάνει θα είναι πολύ μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts