Και το όνομα αυτού Djing…Η σημερινή αντίληψη για το djing και την παραγωγή μουσικής

Γεια σας, είμαι ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, μέλος του νέου team στο godisadj.gr
Κατά καιρούς πολλά γνωστά μου πρόσωπα με ρωτούν με τι θέλω να ασχοληθώ. Στο άκουσμα του dj-producer με κοιτάζουν με απορία, προφανώς σκέφτονται την νύχτα, το αλκοόλ και όλα τα επακόλουθα που μπορεί να υπάρξουν στις λεγόμενες «βραδυνές δουλειές».

armin-3

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την μετάφραση της λέξης dj (disc jockey ή dee jay),που σημαίνει το πρόσωπο που επιλέγει ηχογραφημένα μουσικά κομμάτια και τα παίζει. Και αυτή είναι η διαφορά του από τον μουσικό γιατί αυτός δημιουργεί μουσική. Βέβαια, ένας dj μπορεί να είναι και μουσικός και ,κατά την άποψη μου και δημιουργικός.

Στην πραγματικότητα όμως, λίγοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν με τι θες να ασχοληθείς πραγματικά, αυτοί που καταλαβαίνουν , στην ουσία, την γνώση, την τεχνική και τον χειρισμό των συστημάτων και την έκταση των διαδικασιών που υπάρχουν πριν αντικρύσουν κάποιον  μπροστά από  κονσόλες.

Ενας dj για να φτάσει στο σημείο να παίζει σε μία σκηνή έχει δουλέψει σκληρά, δίνοντας την ψυχή του, κάθε στιγμή, πάνω στην μουσική. Πρίν ξεκινήσει να παίζει πρέπει να εχει μελετήσει την μουσική του, να την έχει αρχειοθετήσει και να έχει δημιουργήσει μία ανοδική ροή, ώστε στον κόσμο να μην δημιουργηθούν κενά στην διασκέδαση του και αυτή να παραμένει αμείωτη.

Παλαιότερα αλλά μέχρι και σήμερα κάποιοι ανεβαίνουν στα booths με τις μισές γνώσεις ενός πραγματικού dj με αντίκτυπο ο κόσμος να μην μπορεί να ξεχωρίσει ποιος είναι ο σωστός dj. Στην ουσία υπάρχει μια σειρά διαδικασιών για την προετοιμασία του, ώστε να φτάσει στο σωστό αποτέλεσμα. Το βασικότερο όλων είναι οι γνώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μόνο με τις γνώσεις ένας dj θα πάει μπροστά. Επίσης απαιτείται τεχνική και ακολουθούν playlists, skills.

Πολλοί, επίσης, είναι αυτοί που το θεωρούν μια απλή διαδικασία που απαιτεί το πάτημα δύο-τριών κουμπιών γιά την αλλαγή των κομματιών. Το djing  όμως είναι η σωστή επιλογή και το ταίριασμα προηχογραφημένης μουσικής. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται πολύ μελέτη και πρακτική πανω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

dj

Καλό θα ήταν να υπάρχει μια μεγαλύτερη ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό γιατί  όπως έχει πει και ο Κομφούκιος «MUSIC PRODUCES A KIND OF PLEASURE WHICH HUMAN NATURE CANNOT DO WITHOUT.»

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Dim.Anagnostakis

Σε ηλικία 5 ετών άκουσα τυχαία τα 2 κομμάτια σταθμούς του Tiesto. Εκεί ήταν η πρώτη επαφή με την ηλεκτρονική μουσική. Μετά στα 12 μου, είπα για πλάκα ‘εγώ θα γίνω dj’. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω στην ζωή μου. Συστήνομαι ως νέος dj και παραγωγός, αν και έχοντας λίγα χρόνια που ασχολούμαι σοβαρά με τον χώρο, θέλω να υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη.

Related Posts