Όταν στη δεκαετία του 80 η μουσική έννοια ή καλύτερα κατηγορία, POP MUSIC έμπαινε στη ζωή μας θα έφερνε μαζί της μια κουλτούρα τεραστίων καλλιτεχνικών ονομάτων και τις κορυφαίες πωλήσεις δισκογραφικές πωλήσεις μετά τη περίοδο του Rock N’ Roll! Με τον όρο POP MUSIC χαρακτηρίζονται ελαφριές μορφές ξένης μουσικής, ή αντίστοιχες ελληνικές δημιουργίες πάνω στα ίδια πρότυπα ρυθμού και μελωδίας . Ο όρος POP προέρχεται από τον αγγλικό όρο popular, που σημαίνει δημοφιλής. Τα κύρια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι η κλασική κιθάρα, η ηλεκτρική κιθάρα, το αρμόνιο και τα ντραμς, ενώ στιχουργικά τα πιο δημοφιλή θέματα είναι γύρω από την αγάπη και φυσικά τα συναισθήματα!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ονόματα όπως οι Michael Jackson, Madonna, George Michael, Whitney Houston, Abba, Pet Shop Boys, Rick Astley, Mariah Carey, Celine Dion, Cher, Janet Jackson και πολλοί ακόμη άλλοι δίδαξαν, ενέπνευσαν και έδωσαν την μέγιστη έμπνευση για τη συνέχεια …

H POP μουσική μετά τη πρώτη εντυπωσιακή δεκαετία της και την συνέχεια στα 90s γνώρισε μια συνεχόμενη ολίσθηση στην επιτυχημένη πορεία της καθώς ο πιο χορευτικός, Ευρωπαϊκός ηλεκτρονικός ήχος του 2000 θα ανέβαζε tempo και θα ανανέωνε σε πιο χορευτικό ρυθμό την έννοια της pop που θα γινόταν MAINSTREAM DANCE μουσική κατηγορία, ως μια φυσική ανανέωση.

Με την έλευση της 2ης δεκαετίας του ’00, η έλευση της EDM και των Superstar djs θα γίνονταν η μόδα τόσο στα charts, τόσο στα clubs, φυσικά στο ραδιόφωνο και πολύ περισσότερο στο μεγαλύτερο εργαλείο που ονομάζεται YOUTUBE!

Επιτυχίες του Hardwell, Nick Romero, Armin Van Buuren, Martin Garrix και όλης σχεδόν Ολλανδικής ενδεκάδας θα φέρουν την εκτόνωση από τα 128 bpm και πάνω, για τουλάχιστον 3-4 χρόνια και θα σβήσουν κάθε τι περί POP, μέχρι που ο πανέξυπνος Avicii, όσο και ο οραματιστής David Guetta, θα περάσουν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ για να μεγαλώσουν τις παραγωγικές τους δουλειές στη δισκογραφία που κακά τα ψέματα, παραδοσιακά πάντα ήταν ΕΚΕΙ η βάση τους.

Τόσο ο Guetta, όσο και ο Avicii θα στρέψουν και μουσικά το πάντρεμα της ηλεκτρονικής τους τάσης (EDM) με κάτι … Αμερικάνικο. Ο Γάλλος σουπερστάρ θα συνδυάσει το Αμερικάνικο Urban στοιχείο και RNB διαθέσεις στα κομμάτια του, ενώ ο ψυχρος Σουηδός θα μπει στη κουλτούρα του ράντσου, εντάσσοντας το στοιχείο της country μουσικής στην dance του απόχρωση δημιουργώντας τεράστιο hype!

Στην ουσία, θα τους ονομάσουμε κι ως πρεσβευτές της επανεκκίνησης της POP με πιο dance χαρακτήρα, αφού αμέσως μετά τα παραδείγματα θα είναι πολλά και πλέον η πλειονότητα στο ΣΗΜΕΡΑ! Τρανό παράδειγμα οι The Chainsmokers!

Το Αμερικανικό ντουέτο EDM μουσικής ξεκίνησε (κυρίως) τη πορεία του το 2014 όταν η μουσική τάση ήταν υπέρ του φεστιβαλικού drop και η socializing μόδα έβαζε την έννοια του #SELFIE στη ζωή όλων μας! Χαβαλές, εύκολο beatάκι παραγωγής και … επιτυχία με το ομότιτλο …

Τα χρόνια περνούσαν και η αναγνώριση στο genre αυτό δεν έφερε συνέχεια και gigs για το ντουέτο… H ηλεκτρονική κουλτούρα της EDM αρχίζει να ξεθωριάζει και αυτοί προβληματίζονται… Κάνουν προετοιμασία, μπαίνουν στο studio, χαμηλώνουν tempo, εντάσουν trap στοιχείο εντός, ωραίο στίχο και καταπληκτική φωνή για να κερδίσουν … Grammy Award ως το καλύτερο dance κομμάτι με pop απόχρωση στην 59η εκδήλωσή του, για το “Don’t Let Me Down”. Λίγο αργότερα, το “CLOSER” θα γίνει το πρώτο Billboard N#1 single της μέχρι τώρα καριέρας τους και θα δώσει ώθηση ώστε σήμερα να εμφανίζονται στο πλευρό των τεράστιων COLDPLAY! Παράλληλα η μουσική τάση του πλανήτη έχει ένα σύνθημα ξανά με μια μονοσύλλαβη λέξη … “POP”

Και επειδή μετά το POP δεν έχει STOP όπως πολύ επιτυχημένα λέει και μια διαφήμιση στο UK Top20 αυτής της εβδομάδας βλέπουμε 15 στα 20 κομμάτια με Pop διάθεση ή στροφή της προς τα εκεί. Όταν ο Martin Garrix του Animals, το γυρνάει σε ντουέτο με την Dua Lipa, αυτό κάτι δείχνει! η POP MUSIC επέστρεψε για να μείνει!

Δείτε κάποια παραδείγματα από την UK list αυτής της εβδομάδας!

 

 

 

 

Σχόλια

σχόλια