Γράφει ο dj Μενέλαος Κουτσάκος

Tα υψηλής ποιότητας αρχεία WAV και FLAC (όπως και τα AIFF και ALAC της Apple), μπορεί να άρχισαν να εξαπλώνονται από τους μουσικόφιλους ακροατές όντας λάτρεις του ποιοτικού ήχου, αλλά έχουν μπει για τα καλά και στην καθημερινότητα του DJ τα τελευταία χρόνια. Πλέον τα περισσότερα DJ software αλλά και οι players και οι controllers, υποστηρίζουν την αναπαραγωγή των αρχείων αυτών. Επίσης είναι πολύ πιο εύκολο σήμερα ο DJ να βρει αρχεία υψηλής ποιότητας ήχου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από τη μία, οι ίδιοι οι παραγωγοί καθώς και οι δισκογραφικές εταιρίες, όταν διανέμουν τα tracks τους για promotion, δίνουν σχεδόν πάντα το ασυμπίεστο αρχείο WAV μαζί με το MP3. Από την άλλη, η κατάσταση στα ψηφιακά δισκοπωλεία είναι ανάμικτη. Tα “mainstream” καταστήματα Google Play και iTunes, πωλούν τα τραγούδια αποκλειστικά σε συμπιεσμένη lossy μορφή MP3 320kbps και AAC 256kbps αντίστοιχα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γνωστά internet stores, όπως τα Beatport, Traxsource, Juno, Bandcamp κλπ. που δίνουν τη δυνατότητα αγοράς του track και σε υψηλής ποιότητας αρχείο. Τέλος τα σημερινά μέσα αποθήκευσης, κάνουν το άρθρο αυτό να έχει νόημα, μιας και ένας εξωτερικός δίσκος 1TB χωράει 15.000-20.000 ασυμπίεστα WAV τραγούδια και ένα USB stick 128GB περίπου 4.000 lossless FLAC.

wavflac

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε με απλά λόγια τα βασικά χαρακτηριστικά των αρχείων αυτών, για να μπορέσουμε μετά να δούμε ποιά μορφή αρχείων ταιριάζει στον κάθε έναν μας:

  • Τα WAV/AIFF είναι ασυμπίεστα αρχεία, αποθηκεύοντας το τραγούδι όπως ακριβώς γράφτηκε στο studio. Σε σχέση με τα αντίστοιχα MP3 320, είναι περίπου 4 με 5 φορές μεγαλύτερα. Επίσης, ειδικά τα WAV εμφανίζουν δυσκολία στο ταγκάρισμα, λόγω της πολύπλοκης δομής τους στην εγγραφή των πληροφοριών (tagging) μέσα στο αρχείο.
  • Τα FLAC/ALAC είναι συμπιεσμένα αρχεία, χωρίς όμως απώλειες στις συχνότητες ήχου (lossless). Με άλλα λόγια, είναι ίδια και απαράλλακτα ηχητικά σε σχέση με τα WAV/AIFF. Σε σχέση με τα αντίστοιχα MP3 320, είναι περίπου 2 με 3 φορές μεγαλύτερα. Τα FLAC ταγκάρονται σαφώς ευκολότερα από τα WAV, αλλά υστερούν ακόμα σε υποστήριξη και συμβατότητα. Πιο εύκολα βρίσκουμε να αγοράσουμε ένα track σε WAV, σαφώς περισσότερα DJ hardware αναπαράγουν τα WAV σε σχέση με τα FLAC.
  • Τα MP3/AAC είναι συμπιεσμένα αρχεία με απώλειες στις συχνότητες ήχου (lossy), επομένως θα δώσουν το χειρότερο ηχητικό αποτέλεσμα, ειδικά σε τραγούδια με φυσικά όργανα π.χ. rock. Να τονίσουμε εδώ ότι τα AAC του iTunes παίζουν σαφώς καλύτερα από τα MP3, λόγω του νεότερου και καλύτερου αλγόριθμου συμπίεσης, που «κόβει» σαφώς λιγότερες συχνότητες. Από την άλλη τα MP3 παίζουν παντού, τα βρίσκουμε παντού, είναι τα μικρότερα και τα ευκολότερα αρχεία από όλα τα υπόλοιπα.

Ο κάθε DJ λοιπόν ανάλογα με την καθημερινότητά του, τα είδη μουσικής που παίζει, το hardware που χρησιμοποιεί, τα standards και τους στόχους που έχει, δίνει προτεραιότητα στη μορφή αρχείων που του ταιριάζει.

flac-wav
Όσο για τη δικιά μου προτίμηση, μιας και δεν ασχολούμαι με παραγωγές και remixes, δεν μου είναι απαραίτητα τα ασυμπίεστα WAV. Ως DJ παίζω σχεδόν όλα τα είδη μουσικής με ένα playlist αρκετών δεκάδων χιλιάδων τραγουδιών και αποζητώ την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου χωρίς να με νοιάζει η απόλυτη ευελιξία των MP3. Με βάση τα δεδομένα αυτά, επιλέγω πρώτα τα αρχεία FLAC, έπειτα τα AAC και τελευταία τα MP3.


Για οποιαδήποτε ερώτηση ή άλλη πληροφορία, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dj.menelaos.koutsakos/

Σχόλια

σχόλια