Γράφει ο Kalidon:

Από την αρχή της καριέρας μου πάντα με ενθουσίαζε (ακόμα και τώρα) η προετοιμασία πριν ξεκινήσει το set, αυτό σίγουρα περιελάμβανε sound check, καθαριότητα και ένα μικρό test ότι όλα λειτουργούν σωστά.

Έχοντας ξεκινήσει με τον σωστό τρόπο του να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα (βοηθός dj) άνοιγα τους μεγάλους djs της εποχής μου στις αρχές της δεκαετίας του 90. Aπο την εμπειρία μου σας λέω ότι το 50% μιας επιτυχημένης βραδιάς – είτε έχεις 50 άτομα μπροστά σου είτε 4000 κόσμο – οφείλετε στο warm up η “άνοιγμα”oπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα. Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει με έναν και μόνο τρόπο.

Να γνωρίζεις το set του dj οπoυ θα παίξει το main set έτσι ώστε να λιγοστέψεις τις πιθανότητες να παίξεις κάτι που ίσως το παίξει αυτός. Κατά καιρούς έχω δει club & events να καταστρέφονται από τραγικά warm up, δεν μπορώ να ξεχάσω event όπου ο guest dj έπαιζε καθαρά soulful house και ο warm up dj έπαιζε παραλίγο techno.

Oποιος κάνει warm up οφείλει να περάσει στο μυαλό του ότι ο κόσμος δεν έρχεται για αυτόν, οπότε δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να φανείς και πρέπει να κρατάς την ενέργεια του κόσμου σε χαμηλά επίπεδα . Τεχνικά τώρα είναι καλό ένας dj να έχει σχεδόν τα πάντα μαζί του, ακούγεται δύσκολο ίσως και ουτοπικό αλλά εγώ προσωπικά έχω όλα τα genres για τον απλούστατο λόγο αυτό θα με κάνει να είμαι αρκετά flexible και να έχω περισσότερα gigs.

Eνα σωστό warm up δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναιflat, να μην πλατειάζεις να ελίσσεσαι σωστά χωρίς να γινεσαι υπερβολικός .Θέλεις απλά ναφτιαξεις το mood για το main set. Αν το warm up ξεπερνά τις 2,5-3 ώρες τότε πρέπει μετά την 1,5 ώρα να παίζεις κάτι δυνατό περίπου ανά μισή ώρα για μην παγώσει το crowd κυρίως αυτό είναι σωστό να γίνεται όταν παίζεις σε super club (2000-3000 κόσμο).

kalidon rodos

Αν ανοίξεις κάποιον που παίζει EDM πρέπει να είσαι πιο ανοιχτός στο set σου ακόμα και τα peak tracks να είναι EDM αλλά κυρίως να είσαι groovy και tech. Αν ο dj παίζει house τότε θα ήταν προτιμότερο να “ψάξεις” το set του για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να είσαι λάθος.

Προσωπικά έχω ανοίξει παγκόσμια ονόματα στο Paradiso/Rhodes όπως Sebastian Ingrosso, Alesso, AN21 και τον θρύλο της house τον David Μοrales, έχοντας πληροφορηθεί αρκετά νωρίς ότι θα κάνω warm up σε αυτούς έκατσα και έψαξα τα set τους και έφτιαξα μεγάλα (σε διάρκεια) warm up σετ – θα τα βρείτε στην σελίδα μου στο Facebook – με σκοπό να ικανοποιήσω και το ξένο κοινό αλλά και το Ελληνικό κοινό που υπάρχει στο club. Αυτό που εξιτάρει ειδικά το ξένο κοινό είναι κάποια tracks που είναι παντελώς άγνωστα σε αυτούς, είναι club hits στην Ελλάδα και τους κάνει να αναρωτιούνται τι παίζεις! Ίσως είναι η μεγάλη επιβράβευση του set μαζί με good job που θα σου πει ο tour manager η ακόμα και ο dj.

Ειδικά οι EDM djs τους φαινόταν πολύ περίεργο που δεν έπαιζα EDM πριν από αυτούς! Είχαν ξαφνιαστεί ευχάριστα! Επίσης είναι καλό να έχουμε αυτογνωσία σαν dj και να γνωρίζουμε τα όρια μας και μέχρι που και τι μπορούμε να παίξουμε. Μερικά χρόνια πριν, αρνήθηκα να κάνω warm up σε ένα πολύ μεγάλο όνομα για τον απλούστατο λόγο δεν είμαι τόσο underground ώστε να γίνει το set που έπρεπε! Κάποιος άλλος ίσως έπαιρνε το ρίσκο ίσως για το βιογραφικό του ακόμα και με μια κακοπροαίρετη σκέψη για να βγει φωτογραφία μαζί του αλλά προσωπικά δεν ασπάζομαι αυτή την λογική. Καλό το PR αλλά όλα έχουν ένα όριο. Πέρα από την ικανότητα και την καταξίωση να σταθείς διπλά σε τέτοια ονόματα εισπράττεις ένα απίστευτο vibe από το κοινό όπου ειδικά στην Ελλάδα σπάνια συναντάς.

• Performances: Jose Padilla, Jessica 6, Ingrosso, Alesso, AN21, David Morales, Axwell, Jus Jack, Dimitri Vangelis & Wyman

Kalidon YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/djtassoskalidonisTV
Kalidon Soundcloud Channel: https://soundcloud.com/kalidon

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God Users

Related Posts