Με αφορμή την κατακραυγή για το ρόλο που έπαιξε η εξωτερική εμφάνιση κάποιων DJs στα αποτελέσματα του φετινού Top-100 του DJ Mag, για ακόμα μια φορά μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τις αιτίες που ο κόσμος σήμερα ακούει με …τα μάτια. Είναι γεγονός ότι η εξωτερική εμφάνιση ενός καλλιτέχνη (στην προκειμένη περίπτωση ενός DJ) έχει φτάσει στο σημείο να παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με την ίδια τη μουσική του.

Η αρχή του “κακού” ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1981 όταν το MTV άρχισε τη λειτουργία του, με το πρώτο video clip που έπαιξε να είναι το “Video Killed The Radio Star” των Buggles. Γεγονός απόλυτα προφητικό, μιας που μέχρι εκείνη την περίοδο ο κόσμος άκουγε κυρίως με τα αυτιά του και σε ελάχιστο βαθμό με …τα μάτια του. Φυσικά από το 1981 μέχρι σήμερα, η δύναμη της εικόνας έχει γιγαντωθεί, με το YouTube να πρωταγωνιστεί στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το βασικό promo ενός track γίνεται από το video clip του στο YouTube και λιγότερο από τις μεταδόσεις του στα ραδιόφωνα.

CalvinHarris-videostill.jpg

Η επόμενη μεγάλη αλήθεια είναι ότι όσο περνούν οι δεκαετίες, ο ελεύθερος χρόνος όλο και λιγοστεύει και οι ρυθμοί ζωής γίνονται όλο και πιο έντονοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ακροατής να μην έχει την όρεξη και το μυαλό να ψαχτεί μουσικά όσο ψαχνόταν παλιότερα, επομένως να καταναλώνει πολύ πιο εύκολα τους καλλιτέχνες και τα τραγούδια που του πλασάρει η μουσική βιομηχανία. Μία μουσική βιομηχανία που γνωρίζει ότι ο ακροατής (λόγω των συνθηκών που προαναφέραμε) ακούει μουσική πολύ περισσότερο για να διασκεδάσει, να χαλαρώσει και να εκτονωθεί, και πολύ λιγότερο για να ψυχαγωγηθεί. Επομένως επιλέγει τους καλλιτέχνες που προωθεί με βασικό κριτήριο την εξωτερική εμφάνιση και ομορφιά παράλληλα με τη μουσική τους, ώστε με αυτόν τον τρόπο να πετύχει όσο το δυνατόν υψηλότερες πωλήσεις.

Ο λόγος που τα αναφέραμε όλα αυτά, είναι γιατί και ο DJ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης μουσικής βιομηχανίας, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια της club βιομηχανίας που αρχικά ανήκε. Πλέον οι κορυφαίοι DJs παγκοσμίως έχουν εκατομμύρια fans, συνεργάζονται στις παραγωγές τους με τους γνωστότερους τραγουδιστές και έχουν από πίσω τους ένα επιτελείο ανθρώπων που φροντίζει συνεχώς για την τελειοποίηση της δουλειάς τους και του image τους. Πέραν από τις εμφανίσεις στα φεστιβάλ και τις πωλήσεις των releases τους, ακόμα και μία είδηση για αυτούς φέρνει εκατομμύρια clicks στα sites που την φιλοξενούν. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα κασέ τους να έχουν φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν και η μουσική τους ως ποιότητα σύνθεσης έχει φτάσει σε αντίστοιχα κορυφαία επίπεδα;

dj producer.jpg

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα που κάθε συνειδητοποιημένος DJ (και γενικότερα καλλιτέχνης) καλείται να αντιμετωπίσει. Που να ρίξει τελικά το βάρος της προσπάθειάς του: Στις πωλήσεις και στο τέλειο περιτύλιγμα, ή στην ποιότητα της μουσικής που παίζει και των παραγωγών που συνθέτει; Δηλαδή να στοχεύσει στο να γίνει “ο πρώτος”, κερδίζοντας αναγνωρισιμότητα, πολλά χρήματα και respect από χιλιάδες αδαείς, ή στο να γίνει “ο καλύτερος”, κερδίζοντας μεγάλη αυτοεκτίμηση και respect από τους γνώστες του χώρου; Σίγουρα η σωστή απάντηση δεν είναι το 100% στο ένα ή στο άλλο άκρο. Και σίγουρα η αναλογία που συνειδητά θα επιλέξει για να πορευτεί ο καθένας από εμάς, θα μας κάνει ήρεμους ψυχολογικά και χωρίς απωθημένα, γιατί τελικά όλα στη ζωή είναι θέμα επιλογής.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts