γράφει ο συνεργάτης μας Emanuel Phaz!

Σίγουρα οι «παλαιότεροι» του είδους θα θυμούνται την ημέρα του 2010 που ανακοινώθηκε ότι τα πολυαγαπημένα Technics Turntables θα έπαυαν να παράγονται πλέον. Αρκετοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τις εταιρείες των DJ Software και αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτές, ότι οδήγησαν (και συνεχίζουν αμφότεροι) να καταστρέφουν τη δισκογραφία και ό,τι συνεπάγεται με αυτό.

Ήρθε η στιγμή όλο αυτό σκηνικό να αλλάξει όμως; Η Panasonic ανακοίνωσε πρόσφατα στο IFA Technology Fair στο Βερολίνο πως θα επαναφέρει την γραμμή παραγωγής των θρυλικών turntables με ένα νέο prototype το οποίο και παρουσίασε στην έκθεση, αφήνοντας παρ’ όλα αυτά ανάμεικτα συναισθήματα και απόψεις. Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις και διάφορα άρθρα που κυκλοφόρησαν, το ανανεωμένο μοντέλο θα βασιστεί στις παλιές και καλές δομές του μοντέλου 1200 αλλά με αρκετές νέες «προσθήκες» σε όλα τα επίπεδα παραγωγής, δίχως να χαθεί η αίγλη του πρωτότυπου μοντέλου 1200 της Technics.

turntable.jpg

Με διάφορους οργανισμούς, συλλόγους ακόμη και μέσω ομάδων από τα social media, κατατέθηκαν κατά καιρούς αιτήματα για την επαναφορά των turntables στην παγκόσμια αγορά και προφανώς η Panasonic ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα, δηλώνοντας πως «..Τα πικάπ είναι ένα εμβληματικό προϊόν για την μάρκα Technics και την παγκόσμια μουσική σκηνή. Είναι σημαντικό να δείξουμε την ειλικρινή αφοσίωσή μας. Η αγορά πικάπ είναι πολύ μικρή, αλλά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προϊόν της μάρκας…».

Προφανώς η Panasonic, παρατηρώντας τις σταδιακά ανοδικές τάσεις στις πωλήσεις βινυλίων την τελευταία 3ετία, να επιθυμεί να μπει στο παιχνίδι της αγοράς βινυλίων και πικάπς, επαναφέροντας τη δισκογραφία ή τουλάχιστον ένα κομμάτι της, στις παλιές της δόξες, όπου η κυκλοφορία μιας παραγωγής ήθελε κάτιτις παραπάνω από ένα laptop με ένα ζευγάρι ακουστικά και το «κατέβασμα» ενός DAW και μερικών gigabyte λούπες, δίχως στοιχειώδη γνώσεις μουσικής παραγωγής, πόσο μάλλον μουσικής παιδείας γενικότερα.

Μένει να δούμε αν αυτή η κίνηση θα έχει θετικά ερεθίσματα, τόσο στην μουσική βιομηχανία, πέρα από το αναμενόμενο κέρδος, και τις αλλαγές ίσως στα decks, αναγκάζοντας (με την καλή έννοια) σιγά-σιγά τους DJs να κουβαλούν 2 βαλίτσες με βινύλια για ένα set αντί για την εύκολη πλέον λύση…

Σχόλια

σχόλια