Πολλές φορές λέμε μακάρι να έμπαινα σε ένα χρόνο ντούλαπο και να ταξίδευα στο μέλλον να δω πως θα είναι σαν ταξιδιώτης στον χρόνο!

Τις προάλλες ήμουν σε μια παρέα με αρκετούς σημερινούς εφήβους, αγόρια & κορίτσια και παρατηρώντας τις κινήσεις, τις συνήθειες και την καθημερινότητα τους στο παρών, χαμογέλασα σκεπτόμενος τα δικά μου εφηβικά χρόνια μεγαλώνοντας στα 80s – 90s και τις πολλές και σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στο πως μεγαλώσαμε, τι βρήκαμε και πως αυτά εξελίχθηκαν δίπλα μας, παράλληλα με εμάς για να τα έχουν σήμερα τα παιδιά μας σε ανανεωμένο version και να τα χαίρεται γενικότερα η νεολαία μας!

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ!

MOBILE TBT_first_call

Είναι σημείο αναφοράς, ότι οι σημερινοί έφηβοι, έχουν όλοι κινητό τηλέφωνο και μάλιστα smart ή iphone, έχουν μόνιμα κολλημένα τα δάκτυλα με logo στην οθόνη και συνέχεια τσατάρουν ακόμη και στον απέναντι που είναι στα … 10 εκατοστά! Στα δικά μας χρόνια, μαζικά τα κινητά εμφανίστηκαν με πρώτη τις PANAFON/Telestet στα μέσα των 90s, ζύγιζαν κοντά στο μισό κιλό και δεν έμπαιναν στην τσέπη, διότι απλά αν δεν φορούσες ζώνη, θα έπεφτε το παντελόνι… Τα ονομάζαμε κουμούτσες, παντόφλες κτλ! Με αυτά μπορούσες απλά να μιλήσεις και στην πορεία να στείλεις … OMG (!!!)… το γνωστό και σήμερα SMS

INTERNET CONNECTION

Σήμερα ακόμη κι ένα τρίχρονο παιδί θα πάρει από τους γονείς τους το κινητό και θα μπει στο internet για να μπει στο youtube, απλά κι εύκολα με δυο κινήσεις! Στα 80s αν ρώταγες στην Αθήνα τι εστί internet θα σε κοίταγαν λες και ήσουν ο γνωστός ΕΤ εξωγήινος, της ταινίας ορόσημο για την δεκαετία εκείνη!

dial up

Το ίντερνετ στην Ελλάδα, ήρθε αρχικά σε πολύ χαμηλούς βαθμούς εξέλιξης και σε λίγους αρχές των 90s, αλλά εδραιώθηκε στα μέσα της δεκαετίας. Απαραιτητη προϋπόθεση σύνδεσης, ένα προϊστορικό modem και γραμμή σύνδεσης dial up μέσω του παραπάνω παραθύρου στον πάροχο με τον παρακάτω εκνευριστικό ήχο!

CHAT

Εφαρμογές, whatsApp, Viber, facebook messenger κτλ δεν υπήρχαν φυσικά τότε… Με την “‘άνθηση” του dial up internet connection στα 90s έσκασε μύτη αρχικά το 1995 με το mIRC! Μια εφαρμογή η οποία φιλοξενούσε χιλιάδες χρήστες, δίνοντας τους την δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους είτε σε δημόσια chat είτε με προσωπικά μηνύματα. Ο παράξενος και άκρως διασκεδαστικός τρόπος επικοινωνίας με αγνώστους (και όχι μόνο) ξεκίνησε δίχως εικόνες, παρά μόνο…ένα χαρακτηριστικό παρατσούκλι.

mirc-vcdnmpg_jmmn

Αργότερα εμφανίστηκε και το γνωστό ακόμη και σήμερα MSN!
Βέβαια κανείς δεν θα ξεχάσει ότι το καλύτερο φυσικό chat ειδικά για χαβαλέ και πειράγματα στο διάλειμμα ήταν το … κλασσικό ραβασάκι!

note sms

SPOTIFY – SOUNDCLOUD – MIXCLOUD – YOUTUBE

Κάθε έφηβος ανακαλύπτει την ζωή δίπλα του συνδυάζοντας την μόνο με μουσική! Η σημερινή γενιά μέσω ίντερνετ έχει πανεύκολη πρόσβαση σε όλες τις παραπάνω εντυπωσιακές πλατφόρμες, έχοντας την δυνατότητα να ακούσει μουσική, να δει videos ή ακόμη να ανεβάσει τα δικά του κομμάτια ή να κατεβάσει mix podcasts από όσους (πάρα πολλούς djs) η τεχνολογία προτρέπει ευκολότερα να γίνουν! Στα 80s – 90s μπορούσες να έχεις podcast ή μάλλον καλύτερα μια μιξαρισμένη κασέτα, από φίλο DJ ή στην καλύτερη από Disco – club της εποχής που οι Disc Jockeys είχαν μεγαλύτερα έσοδα γράφοντας και πουλώντας τα προγράμματά τους!

MIX TAPE giphy

το θέμα όμως ήταν να μην … χαλάσει η κασέτα από την συνεχόμενη πολυετή χρήση ή αλλιώς όπως λέγαμε να μην την μασήσει το κασετόφωνο!

mixtape

τότε η λύση αφού την ίσιωνες λίγο, ήταν ο στυλός bic που τοποθετούσες ανάμεσα στα “καρούλια” της κασέτας κι ερχόταν πίσω στην θέση του. Στο σημείο που την είχε μαγκώσει η κεφαλή του κασετόφωνου, ο ήχος έκανε τα … δικά του!

iPAD – mp3/mp4 media players

Kάθε πιτσιρικάς που σέβεται τον εαυτό του κυκλοφορεί με ένα ζευγάρι ακουστικά κι ακούει τα αγαπημένα του tracks μέσω κινητού τηλεφώνου και music player εφαρμογών ή με ένα iPAD / mp3 player γεμάτο από επιτυχίες που θα έχει κατεβάσει ή θα stream … άρει online μέσω 4G!

walkman sony

Aν γυρνούσε πίσω στα 80s, θα έβρισκε το πρωτοποριακό για την εποχή του κινητό κασετόφωνο από την SONY να έχει πρώτο εμφανιστεί το 1979, αλλά να γίνεται μόδα και μανία στα μέσα της δεκαετίας του 80! Η αφορμή κυκλοφορίας του ήταν η χαλάρωση με μουσική, ανθρώπων που περπατούσαν στις αχανείς πόλεις των εκατομμυρίων, λίγο πριν πάνε για δουλειά που παγκοσμίως στα 80s ήταν ανδροκρατούμενες, αφήνοντας τις γυναίκες σπίτι στο … νοικοκυριό, γι αυτό και ο τίτλος “WALKMAN”, το οποίο ήταν ο προάγγελος του μετέπειτα discman & iPad, mp3 players!

walkman

CD

Στα μέσα των 90s κυκλοφόρησε ευρέως αρχικά ως μέσω μετάδοσης ψηφιακού ήχου και μετέπειτα προς τα τέλη κι ως μέσο εγγραφής δεδομένων για υπολογιστές (διαγράφοντας έτσι τη τότε δισκέτα από τη ζωή μας), αλλά και μουσικής το CD το οποίο άλλαξε την ροή της μουσικής τεχνολογίας, βιομηχανίας, δισκογραφικής αξιοποίησης και πωλήσεων, αφού αντικατέστησε μαζικά το βινύλιο, έγινε πιο εύκολο κι εύχρηστο λόγο μεγέθους με σαφώς μικρότερα μέσα αναπαραγωγής / εγγραφής!

CD-PLAYER-1982

FLOPPY DISC / ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

Αν σήμερα ένας πιτσιρικάς ταξίδευε στο χτες, θα έπαιρνε σίγουρα κάποιο “φλασάκι” ή USB stick στην τσέπη του με όγκο δεδομένων κάποια αρκετα GB!
Στα 80s/90s βασικά το χάρτινο επί το πλείστον hard floppy ή αλλιώς η δισκέτα δεν χώραγε να μπει στην τσέπη κι από την άλλη, δεν χώραγε και σαν απόθεμα όγκου δεδομένων να “σώσεις” μέσα της ούτε το 1/100 του σημερινού όγκου δεδομένων και δεν ξεπερνούσαν τα 20 ΜΒ! Στην πορεία στα 90s μίκρυναν σε μέγεθος από 8inch έγιναν πλαστικές 3½-inch και χώραγαν 200 ΜΒ!

floppy disk

GAME MACHINES

Aς ξεχάσουμε ότι ξέρουμε σήμερα από πλευράς γραφιστικών, 3D και VR που κυκλοφορούν και κάνουν μικρούς και μεγάλους να κολλάνε για πάντα μπροστά σε μια 50άρα led TV επί ώρες να μην πω μέρες! Στο τότε αν είχες ATARI ήσουν ο θεός της γειτονιάς! Αν είχες Commodore ήσουν σε καλό επίπεδο ή άν διέθετες ZX Spectrum ήσουν ο “φτωχός” συγγενής, αλλά με τις περισσότερες επιλογές παιχνιδιών που κόπιαρες παράνομα από μαγαζιά με κασέτες παιχνιδιών στη Στουρνάρη!

atari

COMPUTER

Έχεις laptop που πετάει; Έχεις tower πιο ψηλό κι από τον πύργο του Άιφελ; Το 1981 O επιτραπέζιος υπολογιστής ή υπολογιστής γραφείου θα έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα! Ηταν λευκός, παχύς με οθόνη που έπαιρνε δισκέτα για να τρέξει προγράμματα ή παιχνίδια … Και τον έλεγαν Macintosh ή αλλιώς Mac με σήμα το … μήλο!

APPLE-MACINTOSH

YOUTUBE

Tα πάντα πλέον είναι on demand! Τα πάντα είναι εικόνα, τα πάντα είναι YouTube! Στα 80s ότι είχε να κάνει με μουσική και εικόνα, τα πάντα ήταν MTV! Την 1η Αυγούστου 1981 κάτι θα άλλαζε για πάντα την κουλτούρα της μουσικής και θα βοηθούσε με την εικόνα και το θεματολόγιο του, την αύξηση δισκογραφικών πωλήσεων, το branding των καλλιτεχνών, την δημιουργία επαγγελμάτων γύρω από την προοπτική μουσικό video clip … μέχρι τα 1000 ακόμη που έφερε το σημερινό on demand MTV που πήρε τη θέση του και ονομάζεται YouTube!

Δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα ήθελε να παραμείνει ένας σημερινός πιτσιρικάς πίσω στα 80s/90s! Αν ρωτούσαν εμένα, θα έλεγα για πάντα!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Kyriakos Maragos

Αγόρασε στα 10 του το πρώτο του δίσκο (βινύλιο) και από τότε μέχρι και σήμερα, τα πάντα τριγύρω του έχουν να κάνουν με DJing & μουσική. Στο σχολείο ήταν μόνιμα πρόεδρος του 15μελούς γιατί έταζε party! Αφού έπλυνε τσίγκινους δίσκους στον στρατό ως DJ, συνέχισε σε κανονικά clubs σε όλη τη χώρα και μετά έπιασε το μπλα μπλα στο μικρόφωνο σε FM & Web Radios. Όταν τελείωσε το σάλιο έπιασε την ηλεκτρονική πέννα και ξεκίνησε το GodisaDJ.gr. Πλέον βρίσκεται πίσω από το creativity management του site & πολλών ακόμη επιτυχημένων Dj concepts & festivals στην Ελλάδα. Είναι Κριός, ξερόλας και τελειομανής!

Related Posts