Τον Γιάννη ή αλλιώς τον Siopis τον γνωρίσαμε στα μέσα προς τα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν καλοκαίρια τον έβρισκες στη Σκιάθο να παίζει μουσικά κάτι σαν όαση, σε σχέση με την γενικότερη mainstream κουλτούρα που αποτελούσε χαρακτηριστικό στο παίξιμο των τότε residents και όχι guest DJs! Διαφοροποιημένος μουσικά, έμοιαζε κάτι σαν από ευχάριστο ανέκδοτο για τις τότε συνθήκες για το νησί, ή μπροστά από την εποχή του, μακράν για μας!

Τόσα χρόνια μετά, ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να τον φιλοξενούμε εδώ!

Συνέντευξη: Κυριάκος Μαραγκός

siopis3.jpg

God is a DJ.gr:

Siopis, είσαι ένας από τους πολύ λίγους Έλληνες καλλιτέχνες/DJs που ζεις στο Βερολίνο κάτι λίγο πολύ ή περισσότερο από 20 χρόνια. Τι ήταν αυτό που σου έδωσε το κίνητρο να “μετακομίσεις” μουσικά και πραγματικά στη Γερμανία;

Siopis:

Το πραγματικό κίνητρο για μένα ήταν η πραγματική αναγνώριση. Έχω μεγαλώσει σε μια μικρή πολύ που λέγεται Gifhorn τις Γερμανίας, 1 ώρα από Berlin ..είχε 35 .000 κάτοικους και ήταν από τις πιο βαρετές πόλεις η χωριό θα έλεγα τις Γερμανίας… πες το όπως θες! Το καλό σε αυτό ήταν ότι είχα πολύ χρόνο να ασχοληθώ με μένα και την μουσική μου.. με γκράφιτι , art και mixing. Αρχές ‘90 αποφάσισα να πάω για σπουδές στην Θεσσαλονίκη, και έκατσα 5 χρόνια ..δούλευα σαν dj στην Σκιάθο τα καλοκαίρια και χειμώνα προσπαθούσα να σπουδάσω..!

Όταν είχα φτάσει σε ένα καλό προσωπικό level και ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω τι ακριβώς αξίζω σαν καλλιτέχνης και σαν dj, η μόνη πόλη που με ενδιέφερε ήταν το Berlin…για να καταλάβω πραγματικά που βρίσκομαι! Στο Berlin κατάλαβα πολύ γρήγορα ότι προχωράς με την αξία σου… και έτσι έγινε.. έγινα τότε resident στο Casino..ένα από τα πιο legends clubs του Βερολίνου…άρχισα τις παραγωγές για bpichcontrol- crosstownrebels – κτλ…και έφτασα εδώ που είμαι!

siopis2.jpg

God is a DJ.gr:

Έχεις παίξει σε τόσα διαφορετικά μέρη του κόσμου, υπό διαφορετικές συνθήκες και events. Που κατατάσσεις μέσα σου την Ελλάδα και πως βάση της εμπειρίας και επικοινωνίας σου με τους ξένους συναδέλφους σου βλέπεις να την υπολογίζουν ως επαγγελματικό προορισμό; Έχουν γίνει κινήσεις αναβάθμισης του επιπέδου προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, τι νομίζεις;

Siopis:

Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό 100% στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν πάντα αυτοί που βγαίνουν για το κόσμο και όχι την μουσική σίγουρα γίνετε αυτό παντού… αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό βγαίνουν πολύ για την μουσική …και έτσι δημιουργείται ένα άλλο vibe στο club και υπάρχει άλλη ενέργεια! Νομίζω ότι δεν πρέπει να μας νοιάζει και πολύ τι γίνετε πάντα στο εξωτερικό, πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να μην μιμούμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό άλλους ..πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας style, και αυτό γίνετε μόνο όταν δεν υπάρχουν λάθος είδωλα….άλλο το είδωλο και άλλη η έμπνευση από αλλού!

siopis4.jpg

God is a DJ.gr:

Ως Έλληνας DJ σε ένα dj booth έξω από τα σύνορα μας περνάς μέσα από τα σετ σου Ελληνικές παραγωγές και κομμάτια και πιο το feedback? Σε ρωτούν ποια είναι ή τι έπαιξες;

Siopis:

Ναι πολλές φορές έρχονται και μου λένε…”ελληνικά” παίζεις? Όχι Ελληνικά τραγούδια, αλλά έχω εντυπωσιαστεί από πολλούς καινούργιους Έλληνες καλλιτέχνες και παραγωγούς..και παίζω πολλά κομμάτια τους!

God is a DJ.gr:

Τι θα συμβούλευες τη νέα γενιά Ελληνων DJs με την εμπειρία σου από την πολύχρονη παραμονή σου στο εξωτερικό. Τι πρέπει να διαθέτουν για να μπορέσουν να κάνουν καριέρα εκτός συνόρων;

Siopis:

Οι περισσότεροι μαγαζάτορες στην Ελλάδα χαλάνε τον dj και καλλιτέχνη , και δεν τον αφήνουν να εκφραστή όπως θέλει…αυτό που τους συμβουλεύω είναι να τους γράψουνε γενικός, να βρουν αν δεν έχουν την οικονομική άνεση μια δουλίτσα αν όχι σε club κάπου αλλού…και να παίζουν την μουσική που πραγματικά τους αρέσει…με φίλους , σε κάνα private after hour κτλ, μόνο έτσι θα προχωρήσουν και θα βρουν το προσωπικό τους ήχο και style. Και πολύ βασικό πλέον το να κάνουν παραγωγές, και επίσημα releases .