Radio VS Club DJ!

Από παλιά κρατούσε αυτή η “κόντρα”. Οι club djs σνόμπαραν τους radio deejays και το αντίστροφο. Αναμφίβολα υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν και κατά πόσο ένας καλός radio dj μπορεί να είναι εξίσου καλός club dj. Εγώ θα έλεγα πως δύσκολα μπορεί κανείς να κάνει και τα δύο εξίσου καλά. Όχι ότι δεν υπάρχουν πολλοί καλοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί που να στέκονται εξίσου καλά στα clubs αλλά γενικά δεν συμβαίνει αυτό.

Η διαφορά που χωρίζει έναν club dj από τον radio dj είναι ότι ο ένας αντλεί από το κοινό που βλέπει μπροστά του, ενώ ο άλλος μπορεί να αρκεστεί στην επαφή με τους listeners. Αυτό βέβαια που έχει αλλάξει σε σχέση με παλιότερα είναι ότι το ραδιόφωνο μέσω του διαδικτύου αλλά και των social media έχει γίνει αρκετά πιο διαδραστικό από ότι στο παρελθόν, που χωνόσουν σε ένα studio και έπαιζες τις μουσικές σου, ελπίζοντας ότι σε ακούνε.

Ο ραδιοφωνικός dj σίγουρα έχει περισσότερες μουσικές γνώσεις ή για να το αναφέρω πιο σωστά, έχει ευρύτερες μουσικές γνώσεις από τους club djs. Αυτό συμβαίνει λόγω της καθημερινής τους ενασχόλησης με την μουσική. Ο dj αφοσιώνεται σε αυτό που θα πρέπει να προετοιμάσει για την εμφάνιση του στο club. Αν π.χ είναι house dj θα παρακολουθήσει τις νέες κυκλοφορίες γύρω από αυτό το είδος. Αντιθέτως ο ραδιοφωνικός παραγωγός αν δεν κάνει μια εξειδικευμένη μουσική εκπομπή, θα πρέπει να ψαχτεί γύρω από ένα ευρύτερο φάσμα ακουσμάτων που κυκλοφορούν.

photo clubradio

Συνήθως οι club djs έχουν καλύτερη τεχνική από τους radio djs. Αυτό συμβαίνει γιατί διαθέτουν πολύ περισσότερο χρόνο για την πρακτική τους εξάσκηση. Ξέρουν ότι κρίνονται από αυτούς που τους βλέπουν στο club και θέλουν να εντυπωσιάσουν με κάθε τους spin. Ο ραδιοφωνικός dj συνήθως δεν έχει ούτε τις συνθήκες για να μιξάρει σωστά στο ραδιόφωνο και πολλές φορές δεν επιδιώκει να μιξάρει live. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο λόγος που κάνει εκπομπή.

Μια ακόμα διαφορά που διακρίνει τα δύο είδη djs είναι η επαφή με τον κόσμο. Ο club dj αναμφίβολα έχει μια διαφορετική σχέση με το κοινό του. Η κάθε του κίνηση στο booth ξέρει ότι περιλαμβάνει action και reaction. Κάτι που για ένα radio dj δεν βγαίνει το ίδιο ασυναίσθητα. Αυτό προκύπτει από ατελείωτα βράδια μπροστά σε κοινό.

Ο radio dj είναι σίγουρα καλύτερος όταν πρόκειται για μπαράκια η καφέ που παίζουν πολλά είδη μουσικής. Αν έχει και oldschool γνώσεις είναι ικανός να σε έχει όλη νύχτα εκεί, εκπλήσσοντας σε με τις γνώσεις του και τις ιδιαίτερες μουσικές του. Είναι αυτός που δε θα βαριέσαι να τον ακούς μια συνεχόμενη βδομάδα γιατί ποτέ το πρόγραμμα του δεν θα είναι ίδιο. Ο club dj μπορεί να έχει γνώσεις, όμως επειδή δεν έρχεται σε συχνή επαφή με αυτά τα ακούσματα θα χρειαστεί πολύ ψάξιμο πριν βρεθεί σε ένα τέτοιο χώρο για να παίξει τέτοιες μουσικές.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές ακόμα διαφορές, όμως θα αφήσω σε εσάς να εντοπίσετε τις υπόλοιπες. Ξέρω ότι πολλοί μπορεί να μην συμφωνήσουν. Επαναλαμβάνω ότι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν djs που κάνουν εξίσου καλά και τα δύο. Εγώ σίγουρα δεν ανήκω σε αυτούς. Το δοκίμασα και δεν αντέχω να μη βλέπω χέρια στον αέρα, φάτσες να χαμογελάνε, κόσμο να χορεύει. Αναμφίβολα όλοι προσφέρουμε εξίσου σε αυτό που αγαπάμε…τη μουσική!!!

Let the battle begin!!!

 

 

 

 

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Andreas Garifalis

7 χρονών είχε δύο αγάπες… τη Μαρία που έμενε στο διπλανό τετράγωνο και τα πικάπ του γείτονα. 7 χρόνια μετά η Μαρία τον πλήγωσε αλλά τα πικάπ ποτέ. 15 χρονών κάνει το πρώτο του residency στο ιστορικό Street Club και έκτοτε η μουσική του τον έχει οδηγήσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία και Αγγλία! Λάτρης της soulful House, της afro και του tribal, φημίζεται για την ενέργεια του και τους ασυνήθιστους τρόπους που μιξάρει! Αντιπαθεί φανατικά τους Dj’s που δεν σηκώνουν τα μάτια από τα decks και αρνείται πεισματικά να παίξει με laptop. Άλλοι το λένε τρελό και άλλοι Andreasondecks!

Related Posts