Όλοι μας λατρεύουμε να ακούμε τη μουσική που μας αρέσει σε υψηλές εντάσεις, τι επιπτώσεις έχει όμως αυτό στην υγεία μας;

Σαν DJ ή σαν clubber είσαι εκτεθειμένος σε πολύ υψηλές στάθμες ήχου σε όλα τα clubs τα οποία “τσιτώνουν” τα ηχεία πάνω από το επιτρεπτό όριο έντασης λόγω της κακής ακουστικής του χώρου τους. Πολλές φορές, ο ίδιος ο DJ “χτυπάει κόκκινο” στο master του δικού του μίκτη γιατί έτσι νομίζει πως θα κάνει το κοινό να χορέψει, η αλήθεια όμως είναι πως αυτή η κίνηση είναι εγκληματική!

redline-djmixer

Παρ’όλο που μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό στην αρχή, το να ακούς μουσική σε τόσο υψηλές εντάσεις μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ακοή σου. Σίγουρα έχεις νιώσει αυτό το βουητό μετά από το club, αυτό οφείλεται στο οτι το αυτί σου ήταν για ώρα υπό υψηλή ηχητική πίεση. Εαν το βουητό διαρκέσει για παραπάνω ώρα απ’όση ήσουν στο club, τότε πιθανότατα έχεις κάνει μόνιμη ζημιά στα αυτιά σου. Η ζημιά μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη, από λίγες συχνότητες μέχρι μια ολόκληρη μπάντα συχνοτήτων!

Ακουόγραμμα μεγάλης παιδικής βαρηκοίας ακουστικό νεύρο αγωγιμότητος νευροαισθητήριος σε παιδιά

Το επιτρεπτό όριο έντασης για τα nightclubs βάσει νόμου είναι συνήθως γύρω στα 100-110db, μπορεί και λιγότερο (ανάλογα τη χώρα). Στα 120db είναι το όριο πόνου του ανθρώπινου αυτιού, για να σας δώσω ένα παράδειγμα αυτής της έντασης, γύρω στα 120db είναι ο ήχος της απογείωσης ενός αεροπλάνου σε απόσταση 60 μέτρων. Οπότε, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τι γίνεται όταν τα πιο πολλά nightclubs φτάνουν εντάσεις μέχρι και 135db!

decibel_3

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και με αριθμούς, στάθμες ήχου πάνω από 85db θεωρούνται επικίνδυνες, οι στάθμες πάνω από 120db θεωρούνται ακατάλληλες και οι στάθμες πάνω από 150db προκαλούν βλάβες στον ίδιο τον άνθρωπο. Τα παράθυρα σπάνε στα 163db, το τύμπανο του αυτιού μας καταστρέφεται στα 190-198db και τα 200db μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο!

23-1432371160-cover

Η ακοή είναι μία από τις βασικές αισθήσεις μας και σίγουρα μία από τις “αγαπημένες” μας καθώς μας επιτρέπει να απολαύσουμε τη μουσική, οπότε είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε με κάθε κόστος, ειδικά από τη στιγμή που οι βλάβες που προκύπτουν σε αυτήν είναι ανεπανόρθωτες! Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Οι λύσεις είναι πολλές, αλλά η πιο εύκολη και σίγουρη εκ αυτών είναι οι ωτοασπίδες. Ξέρω τι σκέφτεσαι, <<σιγά μη βάλω ωτοασπίδες για να πάω για ένα ποτό>>. Σκέψου όμως την υγεία και το μέλλον σου, ειδικά αν η μουσική είναι ο τρόπος που βγάζεις το ψωμί σου ή σκοπεύεις να γίνει, και πάρε την απόφαση σου.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Mpampis Kousidis

Γεννημένος το '97. Θεσσαλονικιός και ΠΑΟΚσης, αλλά με σχετική αντιπάθεια στο φραπέ και τη ρετσίνα. Ασχολείται με DJing και σύνθεση μουσικής από τότε που ήταν αμούστακο γυμνασιόπαιδο. Αποτελεί το 1/2 των FullHouse και έχει αφιερώσει όλη του τη -μέχρι τώρα αλλά και μελλοντική- ζωή στη μουσική, καθώς σπουδάζει Μουσική Τεχνολογία και Ηχοληψία. Τελειομανής και ψυχαναγκαστικός σε ακραίο βαθμό. Λάτρης της τέχνης σε οποιαδήποτε μορφή, της γνώσης, των συναισθημάτων, του χιούμορ και του γέλιου. Στόχος του η καθημερινή αυτοβελτίωση και η προσφορά στον κόσμο.

Related Posts