Η τελευταία ναυαρχίδα της Pioneer στους μείκτες ακούει στο όνομα DJM 2000. Πρόκειται για έναν τετρακάναλο ψηφιακό μείκτη με ενσωματωμένες τεχνολογίες που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο DJM 2000 και ο νεότερος DJM 2000 nexus είναι στην ουσία οι ίδιοι μείκτες αφού «φοράνε» ακριβώς το ίδιο firmware με τις μόνες (ασήμαντες) διαφορές να βρίσκονται στα χρώματα ορισμένων κουμπιών, σε κάποια τσιπ ήχου που το απλό αυτί αδυνατεί να αντιληφθεί και στο ότι ο καινούριος γράφει στο πλάι nexus.. Όταν ανακοινώθηκε ο DJM 2000 nexus η pioneer ανακοίνωσε επίσης, προς μεγάλη χαρά των ιδιοκτητών του «απλού» DJM 2000 ότι θα έχουν την ίδια υποστήριξη και λογισμικό.

Εκτός των κλασικών εισόδων-εξόδων που μας έχει συνηθίσει η pioneer, ο DJM 2000 διαθέτει ενσωματωμένο lan hub 4 θέσεων για σύνδεση ως και 4 cdj σε δίκτυο, επιπλέον 2 συνδέσεις lan για σύνδεση με δύο ξεχωριστά laptop/pc για χρήση με rekordbox καθώς και ξεχωριστή usb έξοδο για σύνδεση με υπολογιστή ώστε να λειτουργεί ως controller που θα δούμε στη συνέχεια. Φυσικά για μέγιστη ποιότητα ήχου διαθέτει και ψηφιακές εισόδους για τα cdj που τυχόν θα συνδέσουμε.

DJM-2000-Nexus-screen-shots.jpg

Ο DJM 2000 χωρίζεται τμηματικά σε τρεις περιοχές εφέ. Στο κέντρο του μείκτη βρίσκονται οι δύο από αυτές (πάνω και κάτω), με το touch panel που ξεχωρίζει και κάνει το μείκτη αυτόν μοναδικό, ενώ στα αριστερά είναι το τρίτο τμήμα των εφέ που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε από τους άλλους μείκτες της pioneer. Μπορούν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα τριών ειδών εφέ σε ένα κανάλι. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Κεντρικά και στο πάνω μέρος του μείκτη βρίσκονται τα κλασικά εφέ των μεικτών της pioneer όπως echo, delay, roll κτλ. (στο σύνολο 12). Η διάταξή τους όμως είναι διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει. Πλέον υπάρχει ξεχωριστό κουμπί για το ποιο κανάλι θα επιλέξουμε, για το ποιο εφέ θα επιλέξουμε και για το ποια beat παράμετρο θα επιλέξουμε επίσης (1/8 , ¼, ½, 1 κοκ)! Εξίσου μέσω τριών ποτενσιόμετρων μπορούμε να εφαρμόσουμε το εκάστοτε εφέ μόνο σε πρίμα, μπάσα ή μεσαία. Σημειώστε δε ότι ο DJM 2000 διαθέτει επιλογή quantize ώστε ότι εφέ και να εφαρμόσουμε να μη ξεφύγει ποτέ από τα bpm μας, ειδικά για μουσική μέσω rekordbox.

DJM-2000_fx.jpg

Η ενσωματωμένη οθόνη αφής (multitouch) του DJM 2000 είναι το δεύτερο τμήμα εφέ και είναι κάτι που πρώτη φορά συναντάμε σε μείκτη. Όλα τα εφέ της ενεργοποιούνται με το κίτρινο on/off κουμπί δεξιά της. Διαθέτει τρεις διαφορετικές ψηφιακές σελίδες που έχουν τελείως διαφορετικό περιβάλλον η κάθε μια και εννοείται τελείως διαφορετική λειτουργία. Η πρώτη που είναι και η default με το που ανοίξει κανείς το μείκτη (κουμπί mix) είναι στην ουσία ένας μείκτης συχνοτήτων όποιου καναλιού έχουμε επιλέξει. Με απλά λόγια έστω ότι έχουμε δύο διαφορετικά τραγούδια και τα «μιξάρουμε». Ο μείκτης αναλύει το κάθε τραγούδι σε 7 συχνότητες έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποια από τις 7 αυτές συχνότητες θα ακούγεται στο μιξ μας. Οι συχνότητες παρουσιάζονται στην οθόνη αφής σαν fader ώστε να μπορούμε να τις «σύρουμε» στο κανάλι της επιλογής μας.

Η δεύτερη «ψηφιακή σελίδα» της οθόνης αφής (δύο φορές κουμπί midi) είναι ένας midi controller που θα ενδιαφέρει πολύ τους φίλους που «μιξάρουν» με κάποιο πρόγραμμα στο laptop τους. Πλέον μπορούν μέσω της σύνδεσης usb που αναφέραμε παραπάνω να συνδέσουν το laptop τους και να ελέγχουν πλήρως το αγαπημένο τους πρόγραμμα μέσω του μείκτη, χωρίς να κοιτάνε καθόλου το laptop που μπορεί να έχει κλειστή την οθόνη. Υποστηρίζονται σχεδόν όλα τα δημοφιλή προγράμματα dj που υπάρχουν στην αγορά.

djm-post-dsc00051.jpg

Στην τελευταία «σελίδα» της οθόνης αφής έχουμε διπλή λειτουργία. Πατώντας μια φορά το κουμπί remix εμφανίζεται το side chain remix, που είναι το γνωστό για πολλούς, kaoss pad, 7 εφέ δύο διαστάσεων σε έναν x/y πίνακα. Αν πατήσουμε δεύτερη φορά το κουμπί remix εμφανίζεται το beat slicer. Είναι σαν sampler, 4 ή 8 beat, όποιου καναλιού επιλέξουμε. Τα 4 (ή 8) beat καταγράφονται στο μείκτη, αναλύονται σε κυματομορφή στο αριστερό μέρος της οθόνης αφής ενώ στο δεξί μας δίνονται επιλογές όπου ουσιαστικά μπορούμε με το δάχτυλό μας να αναπαράγουμε το roll εφέ (με παραμέτρους 1,1/2,1/4,1/8) σε κάθε ένα beat που γράψαμε ξεχωριστά δημιουργώντας μοναδικούς ήχους από κάθε τραγούδι που παίζουμε.

Σημειώστε ότι τα εφέ της οθόνης αφής μπορούν μέσα από τις ρυθμίσεις να αναπαραχθούν από όποιο κανάλι επιλέξουμε ώστε να αποτελέσουν μια τρίτη πηγή ήχου αν υποθέσουμε ότι παίζουμε με δυο cd player. Άλλη μια δυνατότητα του DJM 2000 αλλά σε συνδυασμό αυτή τη φορά με τα cdj 2000 nexus είναι ο έλεγχος ρυθμού (bpm) όλου του ήχου μέσω της οθόνης αφής. Αν πατήσουμε το κουμπί midi εμφανίζονται στην οθόνη πλήρεις επιλογές για συγχρονισμό οποιουδήποτε από τα 4 (ή όσα έχουμε συνδεμένα) cdj με το μείκτη ή και το αντίστροφο, θέτοντας όποια από τις συσκευές μας θέλουμε ως master.

DJM-2000_instfx.jpg

Στα αριστερά του μείκτη, όπου είναι το τρίτο τμήμα εφέ, υπάρχουν τα, επίσης γνωστά από τους προηγούμενους, noise, jet, zip, hpf, crush, lpf εφέ που μπορεί να επιλέξει κανείς από ξεχωριστά κουμπιά σε αντίθεση με τους άλλους μείκτες και ενεργοποιούνται με τις στρογγυλές λαβές κάτω από το eq του εκάστοτε καναλιού. Αρκετοί dj έχουν παραπονεθεί γιατί λείπει το εφέ harmonic του djm 800 που έδινε την αίσθηση ότι αλλάζει το «κλειδί» στο αντίστοιχο τραγούδι (ή acapella). Ωστόσο η pioneer δείχνει να έχει εγκαταλείψει το συγκεκριμένο εφέ σε όλες τις νέες της κονσόλες, με ότι συνεπάγεται.

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι ο DJM 2000 είναι ότι καλύτερο υπάρχει για να παίξει κανείς ηλεκτρονική μουσική οποιουδήποτε είδους. Ωστόσο, ξενίζει γιατί σπανίζει… Δείχνει πολύπλοκος αλλά πραγματικά αν κάτσει μαζί του κάποιος για λίγη ώρα θα δει ότι είναι πολύ απλός και εύχρηστος. Άλλωστε έτσι μας έχει συνηθίσει η pioneer στους μείκτες της. Σίγουρα δε συνίσταται τόσο για mainstream μαγαζιά της ελληνικής νύχτας, πόσο μάλλον για «ελληνάδικα» γιατί δε νομίζω αν θέλει κανείς να ακούσει με εφέ το τελευταίο σουξέ της Πάολας…!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts