Παρέα με τον χορηγό μας, τη Sounds Good εταιρία ενοικιάσεως επαγγελματικών μηχανημάτων για DJs, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο studio του God is a DJ το πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα …

CDJ2000 Nexus

Χρόνια τώρα όταν μιλάει κανείς για επαγγελματικό cd player για DJs το μυαλό του πάει αυτόματα στο όνομα Pioneer. Η εταιρία που σχεδόν μονοπωλεί στο συγκεκριμένο τομέα βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό με τις τελευταίες της ναυαρχίδες το CDJ2000 και CDJ 2000 nexus που αντικαθιστά στην ουσία το προηγούμενο. Ονομάζοντάς τα πλέον multi players η Pioneer τους έχει δώσει τη δυνατότητα να διαβάζουν από cd, dvd μέχρι usb στικάκια και δίσκους, ακόμα και sd κάρτες. Φυσικά συνεργάζονται άψογα και με υπολογιστές – laptop είτε μέσω του δεύτερου usb που έχουν στο πίσω μέρος τους, είτε μέσω lan (για σύνδεση με rekordbox).

cdj2000nexus-god.jpg

Όταν πρωτοβγήκε στην αγορά το CDJ2000 nexus είχε την έκδοση firmware 1.04 εγκατεστημένη. Δυστυχώς η pioneer μη μαθαίνοντας από το προηγούμενο ίδιο λάθος της με το CDJ2000, βιάστηκε να το βγάλει στην αγορά χωρίς να έχει τεστάρει διεξοδικά το συγκεκριμένο firmwareμε αποτέλεσμα να έχει πολλά προβλήματα, όπως το να κολλάνε mp3, να παγώνει τελείως το μηχάνημα, προβλήματα σύνδεσης με υπολογιστές κ.α. Πλέον όμως όντας στην έκδοση 1.21 (μέχρι αυτή τη στιγμή), τα CDJ2000 nexus είναι σταθερότατα και ταχύτατα. Η κριτική που ασκείται δεν έχει κανέναν κακό σκοπό. Περιμένουμε από την Pioneer το καλύτερο από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας νέου προϊόντος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το καλύτερο DJ player στο οποίο πρέπει να βασίζονται «μικροί ανώνυμοι», μέχρι «μεγάλοι επώνυμοι» καλλιτέχνες.

Σε σχέση με τα CDJ2000,τα nexus υπερτερούν σε υλικά κατασκευής, σε υπολογιστική ισχύ, σε οθόνη, αλλά και σε επιπλέον χαρακτηριστικά και εφέ. Ερχόμενα με ένα καινούριο UI (user interface) είναι σχεδιασμένα κυρίως για χρήση μαζί με το rekordbox, το software (για pc) που τα συνοδεύει. Έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να συνδέονται ασύρματα (μέσω ασύρματου router) με tablets και smartphones στα οποία είναι εγκατεστημένο το rekordbox. Επίσης έχουν προστεθεί το γνωστό από τα CDJ900 slip mode και το αμφιλεγόμενο από πολλούς χαρακτηριστικό sync, το οποίο μάλλον για διαφορετικό σκοπό υπάρχει παρά για αυτόν για τον οποίο κατακρίνεται.

cdj2000nexus-god3.jpg

Αυτό που προσωπικά μας λείπει από τα nexus σε σχέση με τα CDJ2000 είναι το κουμπί 4 beatloop το οποίο όταν το πατούσες δημιουργούσε αυτό ακριβώς που έχει σαν όνομα, ένα 4 beatloop. Αν το πατούσες δεύτερη, τρίτη κοκ φορά διαιρούσε στη μέση τα beat ούτως ώστε να προκύπτει από τα 4 της αρχικής, 2,1,1/2 loop κοκ. Φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα και στα nexus πατώντας παρατεταμένα στο κουμπί loopin, το πρώτο από τα δύο κίτρινα γνωστά κουμπιά σχεδόν όλης της γκάμας CDJ. Αυτομάτως ανοίγει στην οθόνη το loop mode όπου μπορεί πανεύκολα κανείς να δημιουργήσει loop όσων beats θέλει απλά «χαϊδεύοντας» το touch panel. Στο nexus η λειτουργία είναι καλύτερη, αλλά δε γίνεται τόσο γρήγορα όπως στα CDJ2000.

Ευτυχώς αυτά τα decks τελευταίας τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης, οπότε οποιαδήποτε δυσλειτουργία τους είναι διορθώσιμη. Τα nexus έχουν τη δυνατότητα να φορτώνουν τα hot cue αυτόματα σε σχέση με τα CDJ2000 που έπρεπε να τα κάνει κανείς call (με πάτημα κουμπιού). Όταν καταφέρουν και φορτώσουν ακαριαία τα hot cue, χωρίς τα 1-2 δευτερόλεπτα που χρειάζονται τώρα, θα είναι κατά τη γνώμη μας μακράν το πιο ολοκληρωμένο επαγγελματικό player που υπάρχει!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts