Γράφει ο DJ Elaya

Πάντα με απωθεί η ιδέα του dj που παρουσιάζει ολόκληρη την δισκογραφική του δουλειά η το set του χτίζεται μόνο με δικά του tracks. Προσωπική μου άποψη αυτή – γιατί ουσιαστικά πρόκειται για παρέκκλιση από την ουσιαστική έννοια του Dj-ing!

Τα πράγματα αλλάζουν όμως όταν μιλάμε για τη συγκεκριμμένη παρουσίαση δισκογραφικής δουλειάς τo περασμένο Σάββατο 4 Μαίου από τον Paul Van Dyk που βρέθηκε στην Ιερά οδό στο event της F.S.I.  καθότι οι συνεργασίες  που υπάρχουν μέσα σε αυτή καθιστούν την παρουσίαση σαν ένα dj set με την ουσιαστική έννοια του, παρά σαν ένα αδιάφορο set όπου ο καλλιτέχνης θα έπαιζε  τα tracks του αποκλειστικά. Ολόκληρη η ουσία λοιπόν είναι οι συνεργασίες.

PVD 3

15 pure trance tracks , με συμπαραγωγούς τους , Lostly στο Amanecer” , Alan Wyse and Sue McLaren στο “You Are” , James Cottle στο “Echoes” , Chris Bekker στο “Solar Snapshot” , Steve Dekay , Saad Ayub , Rafael Osmo , Delta One , Jordan Suckley , Project 8 , και φυσικά το πουλέν του που δεν είναι άλλο από τον Alex M.O.R.P.H. Όπως καταλαβαίνουμε οι παραγωγοί που συνεργάστηκε ο Paul Van Dyk ήταν οι κατάλληλοι για να του δώσουν , ενέργεια, γρήγορο tempo και uplifting διάθεση, όπως αυτά που αντιπροσωπεύει σε όλη του τη πορεία ο ίδιος. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος που πρίν κάποια χρόνια δήλωνε πως η trance δεν υπάρχει πια (δικαιολογημένα για το χρονικό σημείο που έλεγε κάτι τέτοιο, παρότι παρεξηγήθηκε), παρουσίασε ένα δίωρο pure trance uplifting dj set  και έκανε τους πάντες να χοροπηδούν καθόλη τη διάρκειά του. Τα ηχοχρώματα που χρησιμοποιεί στα πλήκτρα , θα έλεγα πως είναι η ταυτότητά του εδώ και χρόνια. Θα χαρακτήριζα το set του σαν ”dream trance” set , και ως ”back to base” καθώς ήταν λες και ήταν βγαλμένο από την εποχή που η trance ήταν pure.

DSC_2900

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο πως τον είδα πάνω στο stage. Τον έχω δει-ακούσει πάμπολες φορές και στο εξωτερικό, και σας διαβεβαιώ πως έχει πάντα την ίδια διάθεση, χαμογελαστός και χαίρεται να μοιράζεται τη μουσική του. Χορευέι ιδιαίτερα όταν τα kicks ξεκινούν μετά από τα breaks των κομματιών με τα χέρια του να πατούν ”αόρατα” πλήκτρα στον αέρα. Παίζει πάντα με πάθος και μπορεί να το διακρίνει κανείς κάθε φορά που παίζει live πλήκτρα. Είχε ακριβώς την ίδια διάθεση και στο ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή που δυστυχώς το είδα live.

PVD 1

Αυτό του ενέπνευσε και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου εξάλλου  “Music Rescues Me” . Υποστήριζω πάντα πως οι trance djs είναι λίγο πιό χαρούμενοι από τους υπόλοιπους του χώρου, δε θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικοί άλλωστε με τόση μελωδία τριγύρω. Μου άρεσε ιδιαίτερα όταν έκλεινε την ένταση της μουσικής στα vocal tracks και ο κόσμος ανταποκρινόταν τραγουδώντας τους στίχους του τραγουδιού, δείχνοντας πως η σκηνή της progressive trance ναι έχει κοινό. Να σημειώσω πως έπαιξε λίγο παραπάνω από το κανονικό καθώς έδωσε έξτρα λεπτά για να ετοιμαστεί το set up του Hi Profile. Συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό όταν έπαιξε το κλασικό ”3 drives on a vinyl” από τους Greece 2000 δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο του αρέσει να παίζει και στη χώρα μας.

PVD 4

DSC_4351

Η υποδοχή στον Hi Profile και η παρουσίαση που του έκανε στο κοινό ήταν αυτή ενός αντάξιού του καλλιτέχνη και δείχνει το επίπεδο που έχουν και που πρέπει να έχουν όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες και γενικότερα οι leaders σε κάθε τομέα της ζωής. Στάση ζωής η ευγένειά του και δεν ακούγεται τυχαία θεωρώ. Ιδιαίτερη στιγμή όταν έπαιξε το ‘for an Angel’ και πραγματικά το κοινό έδειξε πόσο πολύ αγαπά σε βάθος χρόνου το track αυτό.

Το set του Paul Van Dyk ‘έλυσε’ τα χέρια του Chris Oblivion και του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει κομμάτια επιτυχίες της σκηνής χωρίς να υπάρχει ο φόβος να τα παίξει και ο ίδιος ο Paul Van Dyk, καθώς όπως προείπαμε επρόκειτο για δισκογραφική παρουσίαση. Όμορφο και μή φυλακισμένο warm up set από τον έμπειρο παραγωγό.

DSC_3019

Ο Hi Profile , γνωρίζει την ελληνική πραγαμτικότητα όσο λίγοι, και προσάρμοσε έξυπνα το set του πάνω σε αυτή. Γνωστός για τις μελωδίες του και την πίστη του στη σκηνή.

Εύχομαι να πολλαπλασιαστούν τα events της trance στη χώρα μας γιατί και στόφα υπάρχει αλλά και αγάπη για την σκηνή αυτή.

PVD 6

 

Σχόλια

σχόλια