γράφει ο DJ Menelaos Koutsakos

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους DJs να έχουμε στη διάθεση μας “ετοιμοπόλεμες” playlists, με τα tracks που πραγματικά χρειαζόμαστε και έχουμε ξεχωρίσει από τα χιλιάδες που κατεβάσαμε ή μετατρέψαμε από τα CDs και τους δίσκους μας. Καθώς και να μπορούμε παράλληλα να απολαμβάνουμε τη ψηφιακή μας δισκοθήκη στο σπίτι ως μουσικόφιλοι, όπως και να αντλούμε από αυτήν νέα tracks για τις playlists μας. Για αυτούς τους λόγους θα αναλύσουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της ψηφιακής μας μουσικής, κάνοντας την αρχή με τα δύο πρώτα στάδια, το διαχωρισμό και τη δομή.

Το πρώτο βήμα σχετικά με την οργάνωση της ψηφιακής μουσικής, είναι ο διαχωρισμός της έννοιας “ψηφιακή δισκοθήκη” από την έννοια “playlists”. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ακριβώς ο αντίστοιχος με το διαχωρισμό των ραφιών με τους χιλιάδες δίσκους και CDs που έχουμε στο σπίτι μας, από τις βαλίτσες με τα 100-200 δισκάκια που θα επιλέξουμε για να παίξουμε στα DJ sets μας. Όπως λοιπόν δεν γίνεται να πάρουμε όλη τη δισκοθήκη του σπιτιού μαζί μας, έτσι ακριβώς διαχωρίζουμε την ψηφιακή δισκοθήκη που συλλέγουμε τόσα χρόνια, από τις playlists που έχουμε φτιάξει για τα DJ sets μας.

Ο λόγος που αναφέρουμε αυτόν τον κατά τα άλλα αυτονόητο διαχωρισμό, είναι ο τεράστιος όγκος της ψηφιακής μουσικής, με τους χιλιάδες φακέλους με albums και singles καθώς και τα αμέτρητα original tracks και remixes που πέφτουν στα χέρια μας. Σαφώς και έχει λογική να αποφασίσουμε να συλλέγουμε στοχευμένα μόνο τη μουσική που μας χρησιμεύει τώρα ή στο μέλλον για τα DJ sets μας. Απόφαση που ενδεχομένως θα μας στερήσει τη χαρά μίας ολοκληρωμένης offline ψηφιακής δισκοθήκης στο σπίτι, αλλά θα μας γλυτώσει από δεκάδες ώρες οργάνωσης και “ξεσκαρταρίσματος”. Μην ξεχνάμε άλλωστε τις υπηρεσίες streaming όπως το Spotify, το Apple Music κλπ. που μας προσφέρουν την απόλαυση μιας άρτιας και σχετικά ολοκληρωμένης ψηφιακής δισκοθήκης με αντίτιμο μία μικρή συνδρομή κάθε μήνα.

image

Το δεύτερο βήμα αφορά τη δομή της ψηφιακής δισκοθήκης και των playlists μας. Με ποιο τρόπο δηλαδή θα φτιάξουμε τους φακέλους και τους υποφακέλους μας, ώστε να έχουμε τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση στη μουσική μας.

Στην περίπτωση της ψηφιακής δισκοθήκης στο σπίτι τα πράγματα είναι πιο απλά, μιας και δεν έχουμε την πίεση ούτε της εύρεσης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ούτε της μέγιστης αξιοποίησης της μουσικής μας. Προσωπικά ως ιδανική δομή μίας ψηφιακής δισκοθήκης, θεωρώ τους ξεχωριστούς υποφακέλους για κάθε ένα release (single, album ή compilation), όπως ακριβώς θα ήταν ένα ράφι γεμάτο με δίσκους και CDs. Μαζί με έναν γενικό φάκελο για όλα τα σκόρπια original tracks και τα remixes, που ιδανικά θα διαχωρίζεται σε υποφακέλους ανά είδος μουσικής.

image

Η ιδανική δομή των playlists είναι σαφώς πιο σημαντική, μιας και είναι ένας παράγοντας που έχει άμεση επίπτωση στη δυναμική των DJ sets μας. Μέσα από μία μακροχρόνια διαδρομή έρευνας και πειραματισμών, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ιδανική δομή των playlists σε φακέλους και υποφακέλους είναι κάτι που έρχεται πρακτικά και όχι θεωρητικά. Αναλύοντας τα ιστορικά των προηγούμενων DJ sets μας, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη λογική της ροής της μουσικής που παίζουμε. Αυτή μπορεί να βασίζεται στα είδη μουσικής (genres, subgenres), στην ώρα (warm-up set, main set, after-hours set), στη διάθεση (χαλαρή, ρυθμική, χορευτική), στην δεκαετία κυκλοφορίας, στα bpm, στα κλειδιά, όπως και σε άλλες παραμέτρους. Ανάλογα με το ποιες είναι οι δικές μας παράμετροι, φτιάχνουμε και τις αντίστοιχες κατηγορίες φακέλων και υποφακέλων στις playlists μας.

Εξίσου σημαντικό είναι και το πως θα διαχειριστούμε την προσθήκη νέων tracks στις playlists αυτές, καθώς και την αφαίρεση αυτών που τελικά δεν μας χρησίμευσαν ή ξεπεράστηκαν με το χρόνο. Προσωπικά θεωρώ ότι όσο περισσότερα tracks υπάρχουν σε μία playlist, τόσο πιο δύσκολα διαχειρίσιμη γίνεται. Για αυτό το λόγο μαζί με τις προσθήκες, είναι σημαντικό να γίνονται πάντα και οι αντίστοιχες αφαιρέσεις ή μετακινήσεις, ώστε ιδανικά σε κάθε υποφάκελο να βρίσκονται 50 με 100 tracks. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε άμεσα στα χέρια μας τα καλύτερα μας «όπλα», χωρίς να χάνουμε πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια των DJ sets μας.

Τα tracks που αφαιρέθηκαν (όπως και η επιπλέον μουσική που θα θέλαμε να έχουμε μαζί μας για ώρα ανάγκης αλλά και για εμπνεύσεις της στιγμής), καλό θα ήταν να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό σημείο διαχωρισμένο από τις βασικές μας playlists. Με άλλα λόγια να έχουμε 2 groups μουσικής, τις βασικές μας playlists και τη συμπληρωματική μας μουσική, εξίσου άμεσα προσβάσιμα κατά τη διάρκεια των DJ sets μας.