Έρχεται κάποια στιγμή, για όσους ασχολούνται με το «άθλημά μας», που θέλουμε να στήσουμε το δικό μας προσωπικό dj booth στο σπίτι, στο γραφείο, σε κάποια αποθήκη, οπουδήποτε! Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά, ή ακόμα και την δημιουργία από εμάς τους ίδιους, του πολυπόθητου dj booth…

home-booth-article-1

Η έτοιμη λύση.

Υπάρχουν πλήθος έτοιμων λύσεων για dj booths στην αγορά. Συνήθως οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες από τα απλά γραφεία, γιατί το dj booth έχει άλλο «στάνταρ» ύψος. Όταν πχ. το «εργοστασιακό» ύψος του γραφείου είναι 75cm, του dj booth είναι 90cm. Φυσικά δεν είναι λόγος αυτός να ξεφεύγει η τιμή, αλλά όπως και να έχει είναι κάτι συγκεκριμένο και εξιδεικευμένο. Εν τέλη έχουμε επιλέξει ακριβό «άθλημα»…!

Προσοχή λοιπόν στις έτοιμες λύσεις, μπορεί να δείχνουν ωραίες, αλλά να μην κάνουν για εσάς. Προσοχή στο αν κάνουν για τον δικό σας προσωπικό εξοπλισμό, μηχανήματα, μίκτη, controller κτλ. Μάθετε ή μετρήστε τις ακριβείς διαστάσεις του εξοπλισμού σας, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Πλεονέκτημα πολλών έτοιμων επίπλων για dj’s  είναι ότι έχουν ρυθμιζόμενο ύψος. Πράγμα που μπορεί να φανεί χρήσιμο αν το dj booth το χρησιμοποιούν 2 η περισσότεροι dj’s που έχουν μεγάλη διαφορά στο ύψος τους. Τα έτοιμα έπιπλα λοιπόν ποικίλουν και οι τιμές τους ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ για κάτι απλό μέχρι αρκετές χιλιάδες.

Το… diy!

Η άλλη ίσως πιο βολική λύση με πολλά πλεονεκτήματα και ένα σημαντικό ίσως μειονέκτημα, είναι το diy = do it yourself = φτιάξε το μόνος σου! Το μειονέκτημα είναι μάλλον εμφανέστατο: πιάνουν τα χέρια σου? Τα πλεονεκτήματα πολλά! Μπορείτε να φτιάξετε κάτι που κάνει ακριβώς για τις ανάγκες σας (εξοπλισμός) αλλά ταυτόχρονα να ταιριάζει και απόλυτα στο χώρο που έχετε. Μπορείτε να φτιάξετε το ύψος που βολεύει εσάς προσωπικά, φυσικά πάντα με βάση κάποιους κανόνες εργονομίας. Πχ. το ύψος στο οποίο πρέπει να βρίσκεται το «play» της κονσόλας σας, να είναι περίπου στο 1 μέτρο, αν το ύψος σας είναι μέσα στον μέσο όρο του ανθρώπου, δηλαδή περίπου 170-180cm. Άρα για να υπολογίσετε το τελικό ύψος του έπιπλού σας, πρέπει να αφαιρέσετε από το 1 μέτρο (περίπου), το πάχος της κονσόλας σας! Φροντίστε να μετρήσετε όπως και κατά την αγορά έτοιμου επίπλου, τις διαστάσεις του εξοπλισμού σας, να αφήσετε αρκετό κενό στο πίσω μέρος για τα καλώδια, ή και να τρυπήσετε στα κατάλληλα σημεία ώστε τα καλώδια να κρύβονται από κάτω. Επίσης δείτε τις ανάγκες σας σε χώρο δίπλα από εκεί που θα τοποθετήσετε τον εξοπλισμό σας, για το laptop ή και τον καφέ σας!

home-booth-article-2

Παγίδες κρύβουν έπιπλα όπου ο εξοπλισμός πχ cdj’s κρύβονται μέσα στο έπιπλο, ώστε η επιφάνεια των cdj να είναι ένα με την επιφάνεια του επίπλου. Εκεί χρειάζεται κανείς να υπολογίσει και ένα κενό μπροστά, ώστε να είναι διαθέσιμο το cd-slot, και πίσω να αφήσει αρκετό χώρο ώστε να βγαίνουν εύκολα τα καλώδια, και να μη «βρίσκουν» στο ξύλο. Προσοχή λοιπόν στις ιδιαιτερότητες του κάθε εξοπλισμού, σε σχέση με το έπιπλο που θέλετε να δημιουργήσετε. Επίσης προτιμήστε τα ηχεία να τοποθετούνται σε ξεχωριστές βάσεις έτοιμες της αγοράς ή όχι. Έτσι αποφέυγετε τους κραδασμούς πάνω στο booth και τυχόν ατυχήματα σε περίπτωση που έχετε και πικάπ αλλά και το «φαινόμενο» να μετατραπεί το booth σε woofer.

Μια συμβουλή για τους επίδοξους dj-μάστορες είναι το να αφήσουν κενό ή όχι το κάτω μέρος του dj booth τους. Κάποιοι δε βολεύονται και θέλουν να μην έχει συρτάρια ή οτιδήποτε, ώστε να μη «βρίσκουν» κάπου τα πόδια τους την ώρα που παίζουν. Εγώ προσωπικά δεν είχα τέτοιο θέμα και επέλεξα να φτιάξω (για να λέμε την αλήθεια, εγώ σχεδίασα ο πατέρας μου εκτέλεσε…) αυτό που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

anastasio-home-booth

Καλά μαστορέματα σε όλους!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts