Με αφορμή άπειρες συζητήσεις στα πηγαδάκια των DJ’s, με αφορμή τις ποικίλες απόψεις πάνω στο θέμα, με αφορμή την υγεία δύο εκ των πιο πολύτιμων οργάνων ενός DJ, των αυτιών του, αλλά και όσων τον ακούνε, είναι μάλλον καθήκον να απευθυνθούμε στις… αλλαγές.

Με την λέξη αλλαγές στην ορολογία ενος DJ, φυσικά όλοι ξέρουμε ότι εννοούμε τις αλλαγές μεταξύ των τραγουδιών-κομματιών που επιλέγει να βάλει ο DJ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον τρόπο που γίνονται. Στην κρίση όμως της εκάστοτε αλλαγής δεν υπάρχει ποικιλία, υπάρχει σωστό και λάθος.

Άπειρες λοιπόν συζητήσεις και διαφωνίες μεταξύ DJ’s φίλων μου, γνωστών μου κλπ. Και τις περισσότερες φορές ήμουν μάλλον ο κακός της κουβέντας…Οι αλλαγές μετράνε. Όπως και να το δει κανείς.

mixing2.jpg

Είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ο πιτσιρικάς-DJ, αυτός δηλαδή που θέλει να μάθει πραγματικά. Για τους άλλους υπάρχουν βοηθήματα. Είναι μάλλον η ενέργεια που καθιέρωσε το θεσμό του DJ, που έκανε να ξεχωρίσει ο καλός από τον άσχετο. Πως λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι αλλαγές δε παίζουν τόσο ρόλο? Ποιος είναι ο αντίλογος? Έχω ακούσει «δε μετράνε μωρέ οι αλλαγές, μετράει το τι θα παίξεις». Δε καταλαβαίνω γιατί αναιρεί το «τι θα παίξεις» την αλλαγή…

Πότε πιστεύετε θα γυρίσει ο πελάτης έκπληκτος με γουρλωμένα μάτια να κοιτάξει το DJ με απορία?

Σας πληροφορώ ότι θα το κάνει όταν ακούσει μια χάλια αλλαγή, η οποία όμως δεν κρίνετε μόνο με το beatmatch, όσο βασικό και να είναι αυτό. Δε θα μπω καν στη διαδικασία να μιλήσω για τους παντελώς άσχετους που όταν κάνουν αλλαγή είναι σαν να είσαι στον ιππόδρομο και ακούς 15 άλογα μαζί με τα μαστίγια από τους καβαλάρηδες.

Εδώ μιλάμε για DJ’s. Αν κάνεις σωστές αλλαγές και δεν παίζεις καλά κομμάτια, το πολύ – πολύ να βαρεθεί και να φύγει ο πελάτης-ακροατής. Όχι ότι είναι καλό αυτό, αλλά σε σύγκριση με τα γουρλωμένα μάτια πείτε μου ποιος δε το προτιμάει…?

mixing1.jpg

Φυσικά μετράνε όλα στον καλό DJ. Ο συνδυασμός σωστής τεχνικής, καλής επιλογής μουσικής, όποιο και να είναι το είδος του καθένα, ενέργεια, ζωντάνια στα decks, τα έχουμε πει χίλιες φορές. Αλλά δώστε βάση στην τεχνική σας. Μη κοκκινίζετε τον μίκτη σας! Οι αλλαγές να μην έχουν διαφορά έντασης! Γι’ αυτό υπάρχει το «gain» πχ… Όσοι απορείτε με τα αυτονόητα που διαβάζετε, μην ανησυχείτε, δεν είναι για εσάς τo άρθρο. Πόσους γνωστούς όμως έχετε ακούσει και απορείτε μα πως είναι δυνατόν..?

Οτιδήποτε και αν κάνετε, αν είστε παραγωγοί ή όχι, αν είστε «απλοί» DJ’s, «επώνυμοι» ή «ανώνυμοι», δώστε βάρος στην τεχνική και στις αλλαγές σας. Ακόμα και φτασμένος να είναι κανείς, ποτέ δεν έχει μάθει αρκετά, πάντα υπάρχει και άλλο, πάντα υπάρχει κάτι καινούριο. Έτσι ξεχωρίζεις.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts