Στις 31 Μαρτίου 2014 έφυγε από κοντά μας ένας από τους πρωτοπόρους της Ηλεκτρονικής Dance Μουσικής, ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την ”γέννηση” και την διάδοση του είδους που γνωρίζουμε ως House. Γεννημένος, τον Ιανουάριο του 1955 στο Bronx της Νέας Υόρκης, ο Francis Warren Nicholls Jr. έμελλε να επηρεάσει την παγκόσμια μουσική βιομηχανία με έναν δικό του μοναδικό τρόπο και να δώσει την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να εκφράσουν την δημιουργικότητα τους μέσα από ένα διαφορετικό μουσικό, groovy μονοπάτι. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τον ”Νονό” της house μουσικής, τον κύριο Frankie Knuckles!!

Πρωτού να αναφερθούμε στις τεράστιες επιτυχίες του ως house παραγωγός, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα πρώτα του βήματα ως jockey τα έκανε παίζοντας disco, soul και rnb μουσικές σε δύο από τις πρώτες και ιστορικότερες disco της Νέας Υόρκης, The Continental Baths και The Gallery. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Francis μετακομίζει στο Chicago, όπου γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής παίζοντας στο Warehouse, εξελίσσοντας τις τεχνικές του δεξιότητες και δημιουργώντας ένα δικό του στυλ. Το στυλ αυτό ήταν ένα μείγμα από disco, indie soul, rock, synth disco και κατέληξε αργότερα να ονομαστεί House (από το Warehouse όπου και ουσιαστικά γεννήθηκε)! Ο Κnuckles έμεινε στο Warehouse μέχρι και το 1982 όπου και άνοιξε το δικό του club, το The Power Plant.

frankie-knuckles-770.jpg

O Frankie χρησιμοποίησε πρώτη φορά drum machine με σκοπό να εμπλουτίσει τις μίξεις του στα dj set του. Ο συνδυασμός αυτός του drum beat με ύμνους της disco μουσικής ουσιαστικά καθόρισε το ύφος της περίφημης Chicago House Music. Ένα ύφος το οποίο άρχισαν να χρησιμοποιούν κοντά στο 1985 οι ντόπιοι παραγωγοί στα στούντιο. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί με τον μουσικό Jamie Principle σε βινύλιο τα : ”Your Love” και ”Baby Wants To Ride” , τα οποία έπαιζε ήδη για έναν χρόνο στο Warehouse και έτυχαν τεράστιας αποδοχής από το κοινό.

Αυτός ο καινούριος ήχος έκανε ιδιαίτερα δημοφιλής τους house artists του Chicago και πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το νέο αυτό μουσικό κίνημα δημιούργησε έναν μεγάλο σεβασμό για τα παιδιά από την ”Αποικία”. Mάλιστα όταν το 1987 έκλεισε το Power Plant, ο Knuckles έγινε resident για ένα χρονικό διάστημα στο Delirium, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του recording, ”You Can’t Hide From Your Self” με τον παραγωγό Chip E. και το tears με τον Robert Owens των Fingers Inc.

To 1988 μαζί με μία μεγάλη γκάμα από remixes, original παραγωγές και διάφορες δουλειές , το όνομα του Knuckles συμπεριλαμβάνεται ως co-producer στο κομμάτι : I Want A Dog στο Αlbum Introspective των Pet Shop Boys και το 1991 είναι η χρονιά όπου κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ , το Beyond The Mix, με κομμάτια και remixes που άφησαν εποχή. Eπίσης μαζί με τον πολύ στενό του φίλο και συνεργάτη David Morales, έμελλε να υπογράψουν μερικά από τα πρώτα μεγάλα κομμάτια που είχε να επιδείξει η μουσική βιομηχανία της House και σε συνεργασία με τον sound engineer John Poppo να δημιουργήσουν ένα στρωμένο έδαφος τόσο δισκογραφικά όσο και σε επίπεδο φήμης για τις επερχόμενες γενιές που ήθελαν να εκφραστούν μέσα από αυτό το groove.

frankie-knuckles-waiting-angel.jpg

Ο Godfather κατάφερε στο σύνολο της πορείας του να συμπληρώσει στο βιογραφικό του την συμμετοχή του είτε ως resident είτε ως guest στα μεγαλύτερα clubs του κόσμου αλλά και συνεργασίες με μερικούς θρύλους της μουσικής (όπως ο Michael Jackson, η Diana Ross κ.α.). Η εκτίμηση του κόσμου και οι διακρίσεις δεν έμειναν μέσα στα στενά όρια της Dance σκηνής και πέραν της εισόδου του στο Dance Music Hall Of Fame το 2005, είχε προηγηθεί ένα βραβείο Grammy (1997) καθώς και η ονομασία ενός ολόκληρου δρόμου της πόλης του Chicago ως Frankie Knuckles Way και η ανακήρυξη της 25ης Αυγούστου του 2004 ως Frankie Knuckles Day! Με άλλα λόγια ο άνθρωπος αυτός συγκέντρωσε στο πρόσωπο του κάτι παραπάνω από τον θαυμασμό για την προσφορά του στην Dance μουσική.

Ο Francis Warren Nicholls Jr. ήταν μία προσωπικότητα πολύ ιδιαίτερη και επαναστατική ! Δεν φοβήθηκε ποτέ να δείξει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, δεν κρυβόταν από κανέναν και για τίποτα και κυρίως είχε την δύναμη να κυνηγήσει ένα όραμα. Το όραμα αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο εν έτη 2014 η House (και γενικότερα η Dance μουσική) προσελκύει εκατομμύρια ακροατών παγκοσμίως και δίνει σε ανθρώπους την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την μουσική από μία άλλη οπτική γωνία (του dj / παραγωγού) και να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους ! Τον Μάρτιο που μας πέρασε ο Godfather of House μας άφησε αλλά μας άφησε με μία τεράστια κληρονομιά και μία στάση ζωής που μόνο πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι !!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts