Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την αυξημένη παρουσία των γυναικών djs στο booth. Γιατί όμως άργησε τόσο πολύ να έρθει αυτό; Γιατί μάθαμε πρώτα τον Τiesto και μετά την Κraviz;

Γιατί δεν παίζουν τόσες πολλές γυναίκες μουσική; Γιατί δεν τους δίνονται ίσες ευκαιρίες ως DJ, εφόσον υπάρχουν κορίτσια με ταλέντο; Ισχύει ακόμη η φράση ¨ανδροκρατούμενο επάγγελμα¨;

Γενικότερα, υπάρχει μια δυσαναλογία στα line up πίσω από τα decks. Σε σχέση με τους άνδρες DJs, τα ποσοστό των γυναικών που παίζουν μουσική αγγίζει μόλις το 10%!!!

female dj

Οι γυναίκες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ανδροκρατούμενους χώρους, πρέπει να αποδείξουν την αξία τους στο διπλάσιο, έτσι ώστε να γίνουν αποδεκτές. Αυτό φυσικά συμβαίνει και στο χώρο της μουσικής. Όταν ανακοινωθεί ένα line up με πρωταγωνιστικό ρόλο το ωραίο φύλο, οι κακεντρεχείς μπορεί να σχολιάσουν το γεγονός ότι «Ήρθε η γκόμενα να ¨παίξει¨ μουσική και καλά, να μας δείξει νύχια, βυζιά, μαλλιά και ότι άλλο έχει.». Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτούς, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα ονόματα στο χώρο που γνωρίζουν μεγάλες επιτυχίες.

Ίσως γι’ αυτό το λόγο, αργήσαμε να δούμε τις γυναίκες πίσω από τα booth. Σεξιστικά σχόλια, ταμπού, κόμπλεξ.
Όλα αυτά δημιούργησαν μια “ανασφάλεια” και δεύτερες σκέψεις μήπως δεν γίνουν αποδεκτές ή δεν τα καταφέρουν.

Εδώ και λίγα χρόνια, όμως, οι γυναίκες αποφάσισαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για το «ασθενές φύλο». Γυρνώντας την πλάτη -ευτυχώς- στα ταμπού και στις προκαταλήψεις, πολλές γυναίκες, λόγω της πραγματικής αγάπης για το συγκεκριμένο επάγγελμα, προσπάθησαν και όχι μόνο κατάφεραν να κάνουν αυτό που ήθελαν, αλλά ξεχώρισαν ανάμεσα στους καλούς του είδους τους.

Πλέον, πολύ γνωστά ονόματα όπως Nina Kraviz, Deborah de Luca, Nervo κ.α., ρίσκαραν, άφησαν πίσω τα σεξιστικά σχόλια που πιθανώς άκουσαν, και διέπρεψαν στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ακολούθησε τα όνειρα σου και… NEVER GIVE UP!

ΥΓ. Μην χάσετε το επόμενο GodisaDJ Radioshow με την Pretty Pink από τη Γερμανία.

PRETTY PINK GODISADJ-PIONEERFANS

 

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Evangelia Kostopoulou

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική, αλλά μια των ημερών φιλοδοξεί να αντηχούν οι μουσικές της σε ένα κατάμεστο στάδιο. Ως παιδί, είχε σταθερά καβγάδες με τους γονείς της για να μη μιλάει τόσο πολυ και να χαμηλώσει τα ντεσιμπέλ του CD player. Ασφαλώς, δεν το έκανε ποτέ και για αντίποινα έγινε λογοθεραπεύτρια(!). Στον ελεύθερο χρόνο της, εκτονώνεται με kick boxing, ενώ δε χάνει ευκαιρία να δηλώνει το παρόν σε events και φεστιβάλ electro. Παρόλο που την χαρακτηρίζουν ως αναποφάσιστο ζυγό, η μουσική είναι το σταθερό συστατικό στη ζωή της.

Related Posts