Το σημερινό μας αφιέρωμα είναι γραμμένο για τρεις από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους jockeys του πλανήτη. Το πιο αξιοπερίεργο σε σχέση με αυτούς;;;;; Μα φυσικά το ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο !! Είτε Eric Prydz, είτε Pryda είτε Cirez D πάμε να μάθουμε την ιστορία πίσω από τον Σουηδό jockey με τα… 3 πρόσωπα.

cirez-d-full-stop-pryda-eric-prydz-easylove-records.jpg

Το όνομα Eric Prydz το χρησιμοποιεί κυρίως για τις πιο “εμπορικές” του κυκλοφορίες. Τόσο στην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο τον μάθαμε κάπου στο 2004 όπου και κυκλοφόρησε το track : ”Call On Me” . 2 χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το remix του στο ”Another Brick On The Wall” των Pink Floyd με τίτλο : ”Proper Education”, το οποίο συζητήθηκε πολύ λόγω του ”θάρρους” του Eric να ”πειράξει” ένα τόσο τεράστιο κομμάτι για την ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Παρ’ όλα αυτά ο σεβασμός που έδειξε ο Σουηδός στην original έκδοση, εκτόξευσε το remix στις υψηλές θέσεις των charts σε Ευρώπη και Αμερική. ‘Αλλες μεγάλες του επιτυχίες είναι τα : ” Shadows”, ”Pjanoo”, “Mighty Love”, “Niton (The Reason)” κ.α.
eric prydz paragraph 1.jpg
Ωστόσο πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα σε μουσικό επίπεδο κομμάτια που κυκλοφορεί , ο Prydz είναι εξίσου γνωστός για τον ήχο του και συγκεκριμένα για το snare του (the Pryda Snare). ‘Οσοι έχουν ασχοληθεί με την μουσική παραγωγή αντιλαμβάνονται ίσως λίγο παραπάνω την ευρεία χρήση αυτής της τεχνικής του compressed snare με το μεγάλο sustain(ουρά) σε πολλά είδη της Dance (από bigroom μέχρι Trance).
Όσον αφορά τον καλλιτέχνη που δρα με το όνομα Pryda, θα λέγαμε ότι είναι από τους λίγους που κρατάνε ακόμα ψηλά την σημαία του progressive με τα αυθεντικά του στοιχεία. Από την εποχή του ”Human Behaviour” και του ”Sucker Dj” μέχρι το ”2night” και από το ”Genesis” μέχρι το ”Αxis” η ”underground” progressive φιλοσοφία του Eric μας αποδεικνύει ότι κανένα μουσικό είδος δεν είναι “πεθαμένο¨ κι ούτε πρόκειται να είναι μέχρι να το εγκαταλείψουν οι άνθρωποι που το δημιουργούν.
godisadj-news-N.jpg
Και αν ο Pryda είναι από τους παραγωγούς που δεν δέχονται να θυσιάσουν την δημιουργικότητα τους στον βωμό της εμπορικότητας και της υψηλής θέσης σε κάποιο chart (γενικά μιλώντας πάντα), τότε ο Cirez D είναι ο άνθρωπος που απλά τον νοιάζει να εκφράζει αυτό που θέλει να πει μέσα από την μουσική του ανεξαρτήτως μουσικής κατηγορίας και μόδας. Από progressive μέχρι techno και από electro house μέχρι tech house o Cirez D είναι ο παραγωγός που τον διακρίνεις για το σκοτεινό και groovy ύφος του. Ανεξάρτητος από τις άλλες δύο “φύσεις” του (Prydz, Pryda), o Εric μέσα από το πρόσωπο του Cirez D βγάζει τον παραγωγό που δεν φοβάται να πειραματιστεί και να ανακατέψει τον ήχο του και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.
Μιλώντας για τις Live εμφανίσεις του και τα dj sets του, o Prydz (ή τέλος πάντων οποισδήποτε από τους 3) είναι αυτό που λέμε jockey παλιάς κοπής. Τα sets του ως επί το πλείστον διαρκούν από 2-3 ώρες μέχρι 6 (με εξαίρεση τα φεστιβάλ όπου το μεγάλο line up δεν επιτρέπει συχνά κάτι τέτοιο) και όποτε του δίνεται η ευκαιρία (όπως έγινε και πρόσφατα στο Mau5ville στο back to back set με τον Deadmau5) ξεφεύγει από τα στενά όρια του djing και εμπλουτίζει το live performance του με περισσότερα στοιχεία. Επιπλέον στηρίζει πολύ μεγάλο μέρος της live εμφάνισής του στα visual effects. Το θέαμα που παρακολουθήσαμε στο Madison Square Garden στις 27 Σεπτεμβρίου πέραν του αρτιότατου μουσικού περιεχομένου ήταν κάτι πέρα από τις προσδοκίες του μέσου clubber/raver. Το video wall, τα φώτα, τα lasers, όλα ”δεμένα” σε απόλυτη αρμονία με το μουσικό υπόβαθρο της εκάστοτε στιγμής της βραδιάς, μας θύμησαν τι πάει να πει σωστή οργάνωση και live παραγωγή.
_big_670x378_0199451001395126812-2.jpg
Το τελικό συμπέρασμα για την πολύπλευρη (κυριολεκτικά) αυτή προσωπικότητα παρατηρώντας την πορεία του από το 2004 που μας συστήθηκε, είναι ότι ο Eric Sheridan Prydz έχει διαλέξει τον δύσκολο δρόμο της αργής, σταθερής εξέλιξης του μέσα από μία συγκεκριμένη αυθεντική φιλοσοφία. Επίπονος δρόμος και καθόλου δελεαστικός σε σύγκριση με τον “πειρασμό” της εύκολης πολυ-μασημένης συνταγής και της γρήγορης επιτυχίας, αλλά στην ιστορία ούτως ή άλλως λίγοι ήταν εκείνοι που διακρίθηκαν για την ιδεολογία και την αυθεντικότητα τους !!!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Γνωστός ως Dimi Badger , A & R της 1db Records και μέλος των Medusa ... Τί εννοείτε δεν τον ξέρετε; Κάνει πολλά και τα κάνει όλα εξίσου χάλια. Ηχολήπτης, dj , παραγωγός και τώρα την έχει δει και αρθρογράφος. Σκορπιός με ωροσκόπο Σκορπιό (φυλάχτε τις κόρες σας) και μονίμως έτοιμος να ευτελήσει το οποιοδήποτε σοβαρό θέμα πέσει στο τραπέζι.

Related Posts