EDM: ELECTRONIC DEVIL’S MUSIC OR THE NEW POP TREND?

Πριν κάποια χρόνια βρέθηκα στο Μiami με αφορμή να δω και εγώ απο κοντά το μέρος που τόσα χρόνια έβλεπα σε φωτογραφίες και εντυπωσιαζόμουν. Την άλλη ΜΕΚΚΑ της house και γενικότερα της ηλεκτρονικής μουσικής, μετά απο την Ίμπιζα.

Το ταξίδι εκείνο ήταν η αρχή για μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στο μυαλό μου ,αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια dance μουσική. Το 2010 που έκανα το ταξίδι, ήδη η crossover επιτυχία των SWEDISH HOUSE MAFIA ήταν γεγονός με το κομμάτι ‘‘MIAMI 2 IBIZA” ,μαζί με το ”ONE” με featuring τον PHARRELL WILLIAMS. Στον αντίποδα, η φθίνουσα πορεία του κάποτε κραταιού WMC, ήταν κάτι το οποίο ουσιαστικά άνοιξε μια νέα πόρτα σε ένα καινούριο μουσικό είδος. Και κάπου εδώ ξεκινάμε με την EDM.

EDM στα αυτιά του μέσου Αμερικανού ακροατή είναι αυτό που τόσα χρόνια παιζότανε απο STEVE ANGELLO,DAVID GUETTA,TIESTO,κτλ.

EDMBombs.jpg

Μη έχοντας την επαρκή τεχνογνωσία λοιπόν οι Αμερικανοί κριτικοί μουσικής και βλέποντας να ανπτύσεται ραγδαία μια νέα μουσική για τα δεδομένα των Ηνωμένων πολιτειών,οι μουσικοκριτικοί βαφτίσανε οτιδήποτε ηλεκτρονικό ΕDM! Ναι καλά ακούσατε.

Μάλιστα,τα πρώτα χρόνια αυτού του μουσικού όρου ,έφτασε να θεωρείται EDM από τον Dennis Ferrer και τον Erick Morillo, μέχρι τον Carl Graig και τον Luciano,πέρα απο τα προαναφεθέντα ονόματα όπως GUETTA,STEVE ANGELLO,AXWELL και άλλοι που εκπροσωπούσανε αυτον τον ήχο!

Όλο αυτό το μπέρδεμα έγινε γιατί μια κατεξοχήν χώρα οπως η Αμερική που κινείται δισκογραφικά με την Hip Hop και RNB μουσική, με Ροκ μπάντες (βλέπε απο AEROSMITH μέχρι Maroon 5 και KINGS OF LEON), είχε να δει τέτοιο μουσικό κίνημα απο την εποχή της disco (Οι παλιότεροι θα θυμούνται την μεγάλη εκστρατεία εναντίον της disco με σλόγκαν ”disco sucks” και ”disco is dead”,που σηματοδότησε το τέλος της το 79 και την αρχή της house).

Έτσι για τους μουσικοκριτικούς δεν υπήρχε ευδόκιμος όρος και έπρεπε να δημιουργήσουν έναν.Μόνο που αυτό ήταν απολύτως εσφαλμένο.Ευτυχώς την λύση την δώσανε με την πάροδο του χρόνου, οι ακροατές που ξεχώρισαν την House απο την EDM. Θα μπορούσαμε να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η EDM, ήταν μέχρι τις αρχές του 2012, ενα πιο progressive κομμάτι της House με υπέροχα vocals,pop μελωδίες και αρκετές disco influenced λούπες.

helios festival.jpg

Φυσικά μέσα σε λίγο καιρό άλλαξαν όλα και αυτό μπορούμε να το χρεώσουμε στους πιτσιρικάδες που μπήκανε στην σκηνή με κεκτειμένη ταχύτητα,και με την τεστοστερόνη που είναι στα πολύ πάνω της σε νεαρή ηλικία φέρανε νεα trends στην EDM. Η νέα λοιπόν αυτή μουσική βρήκε επίσης πρόσφορο έδαφος στο ”αδερφάκι” της ,την Ibiza. Όμως εδώ μια ειδοποιός διαφορά έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μην έχει την τόσο μεγάλη τύχη η μουσική αυτή στο νησί,όπως είχε στο Μαιαμι.Και η διαφορά αυτή δεν είναι άλλη απο το μεσογειακό ταπεραμέντο των Ισπανών και Ιταλών που επισκέφτονται το νησί! Η balearic latin αίσθηση του νησιού δεν αφήνει παραπάνω απο το 50% να eξελιχτεί αυτή η μουσική στο ”άσπρο νησί”.

Ο λόγος? Μα φυσικά η σκληράδα που έχει η EDM ,σε αντίθεση με την tech house που έχει στοιχεία latin,rolling grooves και παρα πολύ χορευτική διάθεση και οχι φεστιβαλική.Έτσι βλέπουμε με μιά επιφύλαξη την EDM να ξετυλίγεται δειλά εκτος των Αμερικάνικων συνόρων.

miami-ultra-IDs.jpg

Πρεσβευτές σίγουρα αυτού του ήχου μπορούμε να πούμε οτι ειναι οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί (AXWELL,ALESSO,HARDWELL,TIESTO,INGROSSO,SUNNERY JAMES,RYAN MARCIANO,INGROSSO), κάνοντας και το αντίστοιχο takeover se mainstream σημεία (HAKASSAN,USHUAIA).

Tελειώνοντας το άρθρο ,θα κλείσω με το συμπέρασμα ότι τελικά περισσότερο στα αυτιά μου είναι ένα νεο pop trend αυτή η μουσική (όπως κάποτε ήταν ο JUNIOR VASQUEZ με την Madonna) ,παρά μια μουσική του διαβόλου(for the house fans).

Η πορεία θα δείξει την διαχρονικότητα αυτής της μουσικής φόρμας….

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts