Αν ζούσαμε σε κάποια από τις γνωστές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, σίγουρα αυτό το ερώτημα δε θα μας απασχολούσε. Το γεγονός όμως ότι ζούμε στην Ελλάδα, μια χώρα που παρ’ολα τα καλά της, είναι εδώ και δεκαετίες μπερδεμένη σε πολλά θέματα, μας κάνει να το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όλοι οι γνωστοί Έλληνες DJs είναι ταγμένοι σε ένα συγκεκριμένο genre μουσικής (π.χ. house), είτε ακόμα και σε μία συγκεκριμένη υποκατηγορία (π.χ. deep house). Yπάρχουν όμως και DJs χωρίς κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα, που παίζουν αρκετά, άσχετα μεταξύ τους, είδη μουσικής.

Είναι γεγονός πως όλοι οι επώνυμοι ξένοι και Έλληνες DJs, έχουν μία συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα. Παίζουν και γράφουν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, που τους εκφράζει και τους αντιπροσωπεύει. Και είναι “υποχρεωμένοι” να κινούνται αυστηρά σε αυτό το genre, αλλάζοντας το καλλιτεχνικό τους nickname αν αποφασίσουν να “παραστρατήσουν”. Έχουν εξειδικευτεί και πολλές φορές τελειοποιηθεί στο συγκεκριμένο ήχο που υπηρετούν, και με αυτό τον τρόπο δουλεύοντας σκληρά έχουν γίνει σιγά σιγά γνωστοί στο κοινό που απευθύνονται.

YOUNG DJ10.jpg

Σίγουρα μιας και αναφέραμε το εξωτερικό, όλοι οι clubbers εκεί επιλέγουν να διασκεδάσουν με ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής ανά βραδιά. Ακριβώς όπως επιλέγουν πιο πριν να φάνε σε ένα εστιατόριο π.χ. μόνο με ιταλική ή μόνο με μεξικάνικη κουζίνα. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα, που ένα μεγάλο μέρος του κόσμου είναι λίγο από όλα, όχι μόνο στα μουσικά του γούστα αλλά και σε πολλά άλλα θέματα; Εκ των πραγμάτων λοιπόν αυτή η μερίδα του κόσμου καθιέρωσε και τη λανθασμένη αισθητικά τάση των DJs που θα παίξουν λίγο από όλα την ίδια βραδιά.

Δεν πρέπει από την άλλη να ξεχνάμε ότι κανείς δε μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν, ακόμα και στον ίδιο τον DJ, να έχει ποικίλα μουσικά γούστα και μπορεί μέχρι και να τα περάσει και στη δουλειά του. Για παράδειγμα κάποιοι ηθοποιοί παίζουν δραματικούς ρόλους, κάποιοι κωμικούς, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν παίξει και τους δύο. Αυτό όμως το έκαναν σε διαφορετικές ταινίες, κανείς δεν έχει παίξει ανάμεικτο ρόλο στην ίδια ταινία. Αναφέρουμε αυτό το παράδειγμα για να τονίσουμε ότι το μεγάλο λάθος είναι μόνο το ανακάτεμα διαφορετικών ειδών μουσικής το ίδιο βράδυ, είτε από τον ίδιο τον resident DJ του club, είτε από ένα lineup 2-3 DJs που παίζουν τελείως διαφορετικά πράγματα ο καθένας την ίδια βραδιά.

dj_mixer_.jpg

Είναι λοιπόν τελείως διαφορετικό πράγμα ένας DJ, ώντας καλλιτέχνης αλλά και ακροατής, να τον εκφράζουν και να του αρέσουν περισσότερα από ένα είδη μουσικής, από το να μπερδεύει άσχετους μεταξύ τους ήχους μέσα στο ίδιο βράδυ. Φυσικά στην περίπτωση που ο DJ επιλέξει επαγγελματικά το δρόμο της υποστήριξης διαφορετικών θεματικών events, είναι σχεδόν αδύνατον να “κάνει όνομα”. Μιας που θα του λείπει η συγκεκριμένη ταυτότητα που πάνω εκεί θα χτίσει το brand name του. Όπως επίσης θα χρειαστεί να δουλεύει καθημερινά πολλαπλάσιες ώρες, για να παρακολουθεί τις μουσικές κυκλοφορίες και εξελίξεις αυτών των διαφορετικών μουσικών κατηγοριών.

Η δική μας συμβουλή λοιπόν σε ένα νέο DJ που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα, είναι πάνω από όλα να είναι συνειδητοποιημένος, κάνοντας αυτό που τον εκφράζει και τον ευχαριστεί. Άλλωστε πρώτα είναι ακροατής και clubber και μετά DJ και producer. Αν προτιμάει λοιπόν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, τα πράγματα είναι πολύ απλά για τον ίδιο και για το επαγγελματικό του μέλλον. Αν βρίσκει διαφορετικού είδους ευχαρίστηση με αρκετά είδη μουσικής, καλό είναι πάλι να τα διαχωρίσει από το επαγγελματικό κομμάτι και να επιλέξει αυτό και μόνο το είδος που τον εκφράζει περισσότερο από τα υπόλοιπα. Αν πάλι απολαμβάνει να έχει τη δυνατότητα να παίζει διαφορετικού μουσικού concept βραδιές, σίγουρα θα κάνει αυτό που νοιώθει απλά θα περιοριστεί η αναγνωρισιμότητα και οι επαγγελματικές προοπτικές εξέλιξής του.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts