Έχουν χυθεί τόνοι (ηλεκτρονικού αλλά και αληθινού) μελανιού για το μεγάλο κεφάλαιο του ποιός DJ ανήκει στην κατηγορία του επαγγελματία και ποιός σε αυτή του χομπίστα. Επίσης έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια ουκ ολίγες αντιπαραθέσεις μεταξύ “πιτσιρικάδων” και “παλιών”. Εμείς θα προσπαθήσουμε παρακάτω να προσεγγίσουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση χωρίς φανατισμούς, με γνώμονα πάντα την αγάπη μας και τον έρωτά μας για το DJing.

Kάτι που κατακρίνουν πολλοί, είναι το γεγονός ότι σχεδόν ο καθένας μπορεί να φορέσει ένα ζευγάρι ακουστικά, να γεμίσει ένα usb stick ή ένα laptop με mp3 και παίξει μουσική. Κατ’αρχήν το γεγονός αυτό καθεαυτό δείχνει τη μαγεία και τον έλξη που προκαλεί το ίδιο το DJing, δημιουργώντας αυτή την επιθυμία σε χιλιάδες ανθρώπους. Άλλωστε πλέον έχει καταρρίφθει και η θεωρία “για τα χρήματα και τα γκομενάκια έγινες DJ”, μιας που για κάποιον που είναι στα ξεκινήματά του και τα χρήματα είναι ελάχιστα και καμιά κοπέλα δεν θα εντυπωσιαστεί από μία ιδιότητα που την έχουν πλέον και χιλιάδες άλλοι.

Σίγουρα όμως τα νέα δεδομένα του χώρου (sync mode, laptops, mp3) κάνουν αυτό το μικρό μεροκάμματο να κερδίζεται εύκολα και φυσικά ευχάριστα, γι’αυτό και ο αριθμός των DJs ολοένα και μεγαλώνει. Πλέον μπορεί να παίξει μουσική σχεδόν ο καθένας με πολύ λίγη προσπάθεια και γνώσεις και να νιώσει ένα μικρό μέρος από το μαγικό συναίσθημα του να βρίσκεται πίσω από τα decks και να βλέπει τον κόσμο να διασκεδάζει με τις μουσικές που επιλέγει και συγχρονίζει. Φυσικά συναντάμε κατα καιρούς πίσω από κονσόλες και άτομα που δεν είναι καν χομπίστες DJs. Μοντέλα και ηθοποιοι πουλάνε ουσιαστικά την εμφάνισή τους και την παρουσία τους στο χώρο, βάζοντας παράλληλα και κάποια τραγούδια ή ένα μιξαρισμένο cd να παίζει, με αποτέλεσμα να βγάζουν ένα μεροκάμματο σαφώς μεγαλύτερο από ένα χομπίστα. Οι τελευταίοι φυσικά δεν ανήκουν καν στο χώρο μας και προφανώς δεν μπορεί να τους κατατάξει κάποιος σε καμία κατηγορία DJs.

how to start DJing

 

Για να επαλέλθουμε στους αληθινούς DJs που είναι στα ξεκινήματά τους, το θέμα είναι πόσοι από αυτούς είναι διατεθημένοι να μεγαλώσουν την προσπάθεια και να μην περιοριστούν σε λίγα και μόνο βράδια πίσω από μία κονσόλα. Είναι λάθος λοιπόν να κατακρίνει κάποιος έναν χομπίστα, μιας και κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη που θα έχει τα επόμενα χρόνια. Όλοι μας άλλωστε κάπως έτσι ξεκινήσαμε, το θέμα είναι μέχρι που είμασταν διατεθημένοι να φτάσουμε. Γιατί μπορεί κάποιος να πέσει με τα μούτρα, να κυνηγήσει τη δουλειά, να εξελιχθει τρομερά και να φτάσει στο σημείο μετά από 5 και 10 χρόνια προϋπηρεσίας να ΖΕΙ κυριολεκτικά από το DJing. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που εδώ στο site ενθαρρύνουμε τόσο πολύ τα νέα ταλέντα, γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη αυτών των παιδιών.

Από τα παραπάνω, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πότε κάποιος συνάδελφος περνάει από το στάδιο του χομπίστα στο στάδιο του επαγγελματία. Επίσης είναι άδικο να κριτικάρονται κάποιοι επειδή αναγκάζονται ή ακόμα και επέλεξαν να κάνουν κάποια άλλη δουλειά παράλληλα με το DJing, δηλαδή να είναι part-time επαγγελματίες και όχι full-time. Πιστέψτε με τότε είναι πιο δύσκολα για αυτούς τα πράγματα, ειδικά για τους παλιούς που έχουν χάσει και το τρένο της τεχνολογίας. Το αναφέρουμε αυτό γιατί είναι λογικό τα περιθώρια εξέλιξης κάποιου που ασχολείται full-time επαγγελματικά είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με έναν part-time, σκεφτείτε μόνο ότι από τη στιγμή που δεν έχει κάποια άλλη πρωινή δουλειά έχει τη δυνατότητα να βγαίνει τα βράδια συστηματικά για clubbing και επαφές με συναδέλφους. Κυρίως όμως έχει τη δυνατότητα να έχει χρόνο και δυνάμεις να κυνηγήσει σοβαρά και το κεφάλαιο “producing”, που τα τελευταία χρόνια έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του επιτυχημένου DJ.

how to start DJing2

 

Θεωρούμε λοιπόν πως τα πράγματα είναι απλά και ο καθένας λίγο ή πολύ παίρνει σε βάθος χρόνου ό,τι δίνει. Ο full-time επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται πάντα “ένα βήμα μπροστά” μουσικά αλλά και συνθετικά με τις παραγωγές του, ώστε με υπομονή και επιμονή να προτιμάται στα (πολύ λιγοτερα με πριν λίγα χρόνια) μαγαζία απαιτήσεων που μπορούν να τον καλύψουν οικονομικά. Τέτοια μαγαζιά υπάρχουν στην Ελλάδα και φιλοξενούν όλους τους επαγγελματίες έλληνες DJs που έχουν περάσει και από τα άρθρα του site μας.
Επίσης λόγω του ότι θα βρίσκεται και εκ των πραγμάτων “πολλά βήματα μπροστά” (λόγω των χρόνων ενασχόλησής του) σε σχέση με τους χομπίστες, αυτονόητο είναι ότι στα μάτια του δεν θα είναι αντίπαλοι, αλλά άνθρωποι που τώρα ξεκινούν το μαγικό αυτό ταξίδι στο χώρο του DJing με όνειρα και δίψα αντίστοιχη με τη δική του και που θα εκτιμήσουν ακόμα και τη πιο μικρή συμβουλή ή βοήθεια.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts