Σαν συνέχεια του προηγούμενου άρθρου που αναφερόταν στο τι πρέπει να κάνει κάποιος για να ξεκινήσει να ασχολείται με το djing, σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα πάνω στο αντικείμενο που ο κόσμος γενικότερα δεν γνωρίζει. Η άποψη που κυριαρχεί είναι, του ακριβοπληρωμένου, ή έστω καλοπληρωμένου μεροκάματου του dj ο οποίος έρχεται, μας το παίζει κάποιος, «δουλεύει» λιγότερες ώρες και πιο ξεκούραστα από οποιονδήποτε μέσα στο εκάστοτε «μαγαζί» και τι κάνει στην τελική? Αλλάζει τραγούδια, δηλαδή το χόμπι, την πλάκα του και …οκ. Δυστυχώς για τον άμοιρο αυτόν άνθρωπο-καλλιτέχνη-εργάτη, όπως θέλετε πείτε το, δεν είναι έτσι και λίγο πολύ όσοι ασχολούνται το ξέρουν καλά.

Όντας λοιπόν στο ξεκίνημα κάποιος πρέπει να έχει υπόψη του κάποιους βασικότατους «άγραφους» (αν θέλετε) νόμους, που θα πρέπει να ακολουθεί ή να του ριζώσουν στο υποσυνείδητο, ώστε να βαδίζει στο σωστό μονοπάτι και να ξεχωρίζει σιγά σιγά με τις δημιουργίες του (σετ) πάνω στα decks. Μιας και οι περισσότεροι ξεκινούν αρχικά να παίζουν μουσική από χόμπι, θεωρούμε δεδομένο ότι είναι λάτρεις της μουσικής και ότι την έχουν ακολουθήσει μεγαλώνοντας σε όλο το φάσμα της. Θεωρούμε δεδομένο ότι έχουν τα μουσικά κανάλια σε περίοπτη θέση στην τηλεόρασή τους και τα επισκέπτονται συχνά. Θεωρούμε δεδομένο ότι στο ράδιο του αυτοκινήτου τους έχουν σταθμούς που παίζουν μουσική διαφόρων ειδών, και τις ειδήσεις τις έχουν στην επόμενη εξάδα σταθμών.. θεωρούμε δεδομένο ότι το… shazam είναι από τις βασικές εφαρμογές που έχουν στο κινητό τους και τρέχει μόνιμα ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτό.

Με δεδομένα λοιπόν αυτά που αναφέραμε παραπάνω αποκτούνται σιγά – σιγά γνώσεις πάνω στη μουσική που ξεφεύγουν από τη γενιά του εκάστοτε επίδοξου dj. Οι γνώσεις μουσικής καθίστανται απαραίτητη προϋπόθεση στην επιτυχία κάποιου, γνώσεις που δεν παύουν να αυξάνονται ποτέ και που πρέπει να έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες δεκαετίες που ήταν τρομερά πιο δημιουργικές από τις τελευταίες δύο που διανύουμε. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη συνεχή ενημέρωση και ανανέωση της προσωπικής δισκοθήκης του καθενός. Πράγμα που χρειάζεται αρκετές εργατοώρες εβδομαδιαίως για να γίνει. Ανατρέπεται έτσι ο μύθος του ότι ο dj«δουλεύει» 5 ωρίτσες χαλαρά και αυτό ήταν..

Η οργάνωση είναι μια λέξη παγίδα για τον άπειρο dj. Το πώς θα οργανώσει κανείς τη μουσική του, είτε πρόκειται για cd είτε πλέον mp3 με playlist’s ή φακέλους, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο liveset του, στο πόσο ξεκούραστα θα παίξει, που συνεπάγεται πόσο καλύτερα και πιο δημιουργικά θα παίξει. Το θέμα της οργάνωσης είναι τόσο μεγάλο που σίγουρα θα αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο μελλοντικά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να οργανώσει κανείς τη μουσική του που είναι πολύ εύκολο να χάσει το «παιχνίδι». Εξαρτάται από πολλά πράγματα, από χρονολογίες, από είδος, από ρυθμούς, από αίσθηση, από νότες-κλειδιά κτλ. Προσωπικά λόγω σπουδών έχω ασχοληθεί με την ευχρηστία και τον εργονομικό σχεδιασμό, έννοιες που βρίσκουν εφαρμογή ακόμα και στην οργάνωση ενός dj. Ένας απλός κανόνας αυτών των εννοιών που σχετίζεται άμεσα με τον dj είναι για παράδειγμα ο εξής: μέσα στο βασικό μας φάκελο δεν έχουμε ποτέ πάνω από δύο (το πολύ τρείς σε λίγες περιπτώσεις) υποφακέλους στην διάταξη των playlist’sμας. Η οργάνωση φυσικά δε σταματάει μόλις περάσουμε και το τελευταίο μας mp3.. Συνέχεια απαιτούνται αναδιοργανώσεις, δημιουργία προσωρινών λιστών με νέα ή παλιότερα τραγούδια (για αποφυγή του φαινομένου της …κασέτας), ορισμός cue’s, hotcue’s, loops και ότι άλλο μπορεί ο καθένας ώστε να δηλώνει το προσωπικό του στυλ.

Η «δισκοθήκη» ή πλέον «mp3-θήκη» του καθενός αποτελεί ίσως «πνευματική ιδιοκτησία» του. Προσοχή, μη παρεξηγηθεί ο χαρακτηρισμός, δεν αναφερόμαστε φυσικά στους χιλιάδες καλλιτέχνες που εμπεριέχονται και στη δική τους πνευματική ιδιοκτησία, της μουσικής τους. Επειδή χτίζεται δύσκολα, οργανώνεται και διατηρείται ακόμα πιο δύσκολα και χρησιμοποιείται στην δημιουργία του προσωπικού σετ του καθενός, γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε η έκφραση πνευματική ιδιοκτησία.. Χτίζεται δύσκολα γιατί ο καθένας επιλέγει από άπειρα τραγούδια, τι θα βάλει στη δισκοθήκη του και αυτά είναι που θα τον χαρακτηρίζουν και θα τον καθορίζουν ως dj. Δεν υπάρχει κάτι πιο απαράδεκτο από το να αγοράσει κάποιος σκληρούς δίσκους με μουσική όλων των δεκαετιών έτοιμη και ταξινομημένη (όπως νομίζει φυσικά ο πωλητής..), που κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ανά καιρούς..

DJ Tasos P

Ένα εξίσου βασικότατο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξει ο κάθε djείναι η ποιότητα της μουσικής του. Ανεξάρτητα το είδος που έχει επιλέξει ο καθένας να παίζει, ανεξάρτητα το μαγαζί, αν είναι κλαμπ, καφετέρια, οτιδήποτε, η καλή ποιότητα του ήχου που θα βγει από τα decksτην ώρα που θα παίζεται πάντα θα κάνει εντύπωση και θα εκτιμηθεί έστω και υποσυνείδητα από όλους. Γι’ αυτό θα το πω όσο πιο απλά και όμορφα μπορώ: ΜΗΝ κατεβάζετε μουσική από το YouTube.. Οκ το παραδεχόμαστε, έχουμε κατεβάσει και εμείς. Η διαφορά είναι ότι ακούσαμε και τα «δέκα» αποτελέσματα που μας έβγαλε, κατεβάσαμε φυσικά το καλύτερο, το περάσαμε από πρόγραμμα που αναλύει την κυματομορφή του ώστε να δούμε ότι είναι καθαρό κτλ. και σημειώσαμε τον τίτλο του, ώστε όταν κυκλοφορήσει ή όταν το βρούμε να το αγοράσουμε-κατεβάσουμε πεντακάθαρο.

Δυστυχώς η πλειοψηφία όσων παίζουν μουσική (dj’s) δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του ήχου τους. Και μιλάμε για συντριπτικό ποσοστό. Φυσικά εκτός από το εκάστοτε τραγούδι η ποιότητα αυτή εξαρτάται και από το από πού βγαίνει ο ήχος σας. Αν βγαίνει για παράδειγμα από το lineoutτου laptop σας, θα σας απογοητεύσουμε με το να σας πούμε ότι δεν υπάρχει κάτι χειρότερο.. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι και να ασχοληθούν με την ποιότητα αυτή, δεν εργάζονται σε μαγαζί με καλό ήχο οπότε μάταιος ο κόπος.. Αν παίξει το ίδιο τραγούδι σε κακή και σε καλή ποιότητα από ίδιας (κακής) ποιότητας ηχεία, η διαφορά θα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάτε ποτέ σε μαγαζί με καλό ήχο (τουλάχιστον με την αξία σας) αν δεν έχετε φροντίσει για τον δικό σας ήχο.

DJ_Booth_by_a1future

Με όλα όσα είπαμε, αντιλαμβάνεστε ότι ο dj δεν «δουλεύει» μόνο τις ώρες που είναι στο μαγαζί. Εκεί βασικά είναι που δεν «δουλεύει». Εκεί παίζει, ξεσπάει, ξεχνιέται, διασκεδάζει, δημιουργεί. Γιατί αν δουλεύει μόνο εκεί, τότε δεν είναι επιτυχημένος..

 

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts