Dj, παραγωγός, ή και τα δύο…?

Δύο έννοιες πολύ μπερδεμένες μεταξύ τους, στον χώρο της μουσικής, είναι αυτές του DJ και του μουσικού παραγωγού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια όπως στον χώρο των DJ, έτσι και σε αυτόν της μουσικής παραγωγής, εμφανίζονται ανεξέλεγκτα όλο και περισσότεροι νέοι επίδοξοι «καλλιτέχνες» με σκοπό να κατακτήσουν τα club’sαλλά και τα charts.. Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι η κάθε μία από αυτές τις έννοιες ξεχωριστά.

DJ είναι ένας τύπος που αλλάζει το ένα τραγούδι με το επόμενο σε ένα μαγαζί. Τέλος. Δυστυχώς στη χώρα μας, αυτό και μόνο τείνει να είναι ο DJ. Σε μια χώρα όμως που ότι και να δηλώσεις, αυτό θα είσαι, δε μπορεί η παραπάνω πρόταση παρά να είναι λάθος.

ableton.jpg

Dj είναι μάλλον αυτός που ευθύνεται αν κάποια μέρα δεν πάει καλά το ταμείο. Είναι αυτός που δεν ευθύνεται αν πάει καλά το ταμείο. Είναι αυτός που προσπαθεί με την όποια παιδεία έχει, να περάσει τη μουσική του στον κόσμο στο εκάστοτε μαγαζί που παίζει. Δεν είναι αυτός στο μεγάλο club που ακούς τι παίζει και νομίζεις ότι είσαι σε ιππόδρομο. Είναι αυτός σε κάποιο συνοικιακό μαγαζί που ενώ πίνεις τον καφέ ή το ποτό σου, ακούς κάτι πολύ ευχάριστο και πριν φύγεις πας να τον συγχαρείς. Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε τι είναι ένας DJ. Έχει άμεση σχέση με τη μουσική, με το συναίσθημα. Ότι είδος και να παίζει κάποιοςDJ, εκφράζει κάτι, είτε είναι χαρά-διασκέδαση, αγάπη, θυμός, οτιδήποτε. Το κατά πόσο μπορεί κανείς να συνδυάσει με σωστό τρόπο μουσική ενός ή διαφόρων ειδών ώστε το αποτέλεσμα (set) να είναι ένα ωραίο ταξίδι συναισθημάτων, αυτό είναι DJing.

Ότι κάνει ο DJμε το setτου, κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει ο μουσικός παραγωγός με το κομμάτι που θα «παράγει». Η διαφορά είναι προφανές. Live set ο DJ, στούντιο «μίξη» ο παραγωγός. Το liveset συνεπάγεται ενέργεια, αντίληψη, καθοδήγηση, δε σηκώνει λάθη και πολλά άλλα, ενώ η μίξη στο στούντιο θέλει γνώσεις πέρα από αυτές ενός απλού DJ. Θέλει μουσικές γνώσεις, θέλει να ξέρει κάποιος ένα ή παραπάνω μουσικά όργανα, θέλει νότες, θέλει τεχνογνωσία μουσικής και ήχου. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι είναι κάτι παραπάνω από πάρα πολύ δύσκολο και δε γίνεται απλά με έναν υπολογιστή!

dj producer.jpg

Παρόλο που οι δύο έννοιες που εξετάζουμε έχουν το απόλυτο κοινό που ονομάζεται μουσική, διαφέρουν ριζικά. Ωστόσο και οι δύο χρειάζονται έμπνευση, παιδεία αλλά και τεχνικές γνώσεις στο τομέα τους. Αν κάποιος τα καταφέρνει στους δύο αυτούς τομείς θα έχει μάλλον τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Πόσο δύσκολο είναι όμως να πετύχει αυτός ο συνδυασμός; Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα ελάχιστους πραγματικούς DJs/παραγωγούς, τότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι πραγματικά δύσκολο.

Γενικότερα δυστυχώς επικρατεί μια άποψη, ότι ο DJγια να «πάει μπροστά» πρέπει να γίνει και παραγωγός. Και αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει παγκοσμίως πλέον. Δεν είναι δυνατόν να ακούει κανείς χιλιάδες κομμάτια τον μήνα και να κατορθώνει να ενσωματώνει στη «δισκοθήκη» του ελάχιστες… δεκάδες… Είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τις παραγωγές. Πρόσφατα ο μεγάλος David Morales έκανε μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook που σας παραθέτουμε:

david morales.jpg

«Why are NON PRODUCER DJ’s forcing themselves to make records? Why??? It’s the reason why there’s so much mediocre crap out there! It’s funny how a new DJ calls himself a remixer/producer w/o even making a record. But unfortunately DJ’s are “required” to have a record charting in order to get recognized and get gigs. WHAT A FARCE! There’s so many nnDJ’s getting paid just bc they made a record. NOT bctheir a good DJ. The majority are crap! Can’t play beyond their programmed set. DUH!! And the REAL DJ that doesn’t care or doesn’t need to make a record is the one suffering. What has happened to THE ART???!!!! Does anyone care? Obviously NOT! Shame.»

Όταν αυτά τα λέει κάποιος τέτοιου μεγέθους στον χώρο, ότι και να πούμε είναι περιττό. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί και με τα δύο, πολύ καλά θα κάνει, αρκεί να τα κάνει σωστά. Πρόσφατα σε άρθρο μας είδαμε πώς να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με το DJiing. Κάποιος πιο ειδικός από εμένα θα γράψει κάτι αντίστοιχο για την μουσική παραγωγή. Εγώ θα πω το πιο απλό πράγμα. Όταν αρχίζουμε να μιλάμε στην παιδική μας ηλικία, μαθαίνουμε το αλφάβητο. Μάθετέ τις νότες, για να μάθετε σιγά σιγά να «μιλάτε» στη μουσική..!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts