Φέτος πριν λίγους μήνες είδαμε να αναβαθμίζεται η γνώριμη σειρά nexus της pioneer (cdj2000 και djm900) σε nxs2 με αρκετές και όμορφες μεν, «πανάκριβες» δε προσθήκες. Σήμερα η pioneer ανακοίνωσε ένα «βελτιωμένο» πακέτο της σειράς nxs2 αποκλειστικά για φεστιβάλ, φωτογραφίες του οποίου είχαμε δει και στην έκθεση NAMM 2016! Τα νέα μηχανήματα με τα ονόματα cdj-tour1 και djm-tour1 φέρνουν κάποιες ίσως σημαντικές για φεστιβάλ αλλαγές, αλλά και … μεγάλες οθόνες.

_set1.png

Συγκεκριμένα το cdj-tour1 είναι λειτουργικά μάλλον ολόιδιο με το cdj2000nxs, είναι όμως πιο φαρδύ, πιθανώς για να μπορέσει να κολλήσει πάνω του η μεγάλη οθόνη με τη μορφή που βλέπουμε στη φωτογραφία. Η οθόνη λοιπόν είναι 13’’ full color touch που λειτουργεί όπως και η ενσωματωμένη οθόνη του cdj, αλλά όντας μεγαλύτερη είναι πιο λειτουργική και «χρήσιμη». Έχει επιπλέον δικό της επεξεργαστή για μελλοντική αναβάθμιση λειτουργιών μέσω του software της και του rekordbox. Tο βύσμα του lan στο πίσω μέρος του cdj-tour1 με ονομασία NEUTRIK etherCON κλειδώνει πλέον και δεν υπάρχει κίνδυνος αποσύνδεσης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Λογικό για «φεστιβαλική έκδοση» μηχανημάτων. Επίσης τα «ποδαράκια» που πατάει το cdj μπορούν να ρυθμιστούν, ώστε να υπάρχει σταθερότητα σε οποιαδήποτε επιφάνεια τα τοποθετήσουμε (χρήσιμο, πιστέψτε με και μεγάλη έλλειψη από τα nxs2). Επιπλέον υπάρχει και δυνατότητα προσθήκης σκεπάσματος (βλέπε φωτογραφία) ώστε να παραμένει καλή η ορατότητα σε συνθήκες ημέρας.

_set2.png_set3.png

Ο μίκτης djm-tour1 είναι και αυτός σχεδιασμένος και «βελτιωμένος» djm900nxs2 για τις ανάγκες των φεστιβάλ. Οι σημαντικές «φεστιβαλικές» βελτιώσεις που φέρνει στο πίσω μέρος του (εισόδους-εξόδους) είναι 2. Το AES/EBU digital output που επιτρέπει (με απλά λόγια) μεγάλα σε μήκος καλώδια με μηδενικές απώλειες ποιότητας ήχου και το high-res word clock που εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας ψηφιακό σήμα για καλύτερο συγχρονισμό του ηχοσυστήματος και φυσικά την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου. Επιπλέον διακρίνουμε εκτός των 4 κλασικών εισόδων lan που έχουμε δει και στον djm2000 ώστε να μη χρειάζεται router για τη σύνδεση των cdj, άλλα 2 βύσματα lan, ένα εκ των οποίων είναι για σύνδεση με rekordbox, και το άλλο που γράφει δίπλα του “internet” για τη σύνδεση με Kuvo. Ένα σύστημα της pioneer που συνδέει όλο το booth online στην υπηρεσία Kuvo ώστε να ξέρεις τι παίζει ο κάθε καλλιτέχνης στο εκάστοτε φεστιβάλ σε πραγματικό χρόνο.

_set4.png_set5.png

Η touch οθόνη του μίκτη djm-tour1 δείχνει σαφώς άλλο περιεχόμενο από αυτό των οθονών των cdj. Βλέπουμε πληροφορίες σχετικές με τον μίκτη (πληροφορίες εξόδων, έντασης μικροφώνου, master με ένδειξη db!) αλλά και μια γενική εικόνα του τι παίζει στο κάθε cdj με τις κυματομορφές σε κάθετη ή οριζόντια θέση.

Στην μπροστά πάνω όψη του βλέπουμε στην αριστερή πλευρά, ένα επιπλέον κανάλι με δικό του gain, χωρίς τα eq και παίρνει ήχο από τις L-R XLR/TRS εισόδους που βρίσκονται ακριβώς από πάνω του (AUX) στις οποίες μπορεί να συνδέσει κανείς οποιαδήποτε συσκευή, όπως effectos, samplers, drum machines κτλ. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει μια επιπλέον ανεξάρτητη είσοδος για ακουστικά, έτσι ώστε τα back2back set να γίνονται πλέον ανενόχλητα και ο κάθε dj να ακούει αυτό που θέλει εκείνος και μόνο.

Είμαστε fan σε βαθμό «θύματος» της τεχνολογίας και δε μπορούμε να μη δηλώσουμε εντυπωσιασμένοι από αυτή την φεστιβαλική έκδοση booth της pioneer που μοιάζει με άρμα μάχης! Ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που η ίδια η εταιρία έχει κάνει, ότι δε θέλει να βλέπει τον dj πίσω από οθόνες (laptop), γιαυτό άλλωστε προωθεί και τις χωρίς laptop εκδόσεις της σε stand alone controllers και επιμένει (και καλά κάνει) στα cdj (nxs2). Τώρα λοιπόν τι επιχείρημα υπάρχει που ο dj έχει κρυφτεί ουσιαστικά πίσω από 5(!) οθόνες 13’’ ? Προσωπικά θα μου άρεσε να τα δουλέψω σε κάποιο στούντιο, αλλά όχι μπροστά σε κόσμο, είτε είναι φεστιβάλ ή άλλου, γιατί όπως και να το κάνουμε, χάνεται η ουσία(?).

Και το καλύτερο για το τέλος! Τιμές: Cdj-Tour1 – 4999$ , Djm-Tour1 – 5999$ !

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts