Ασκεί το επάγγελμα του dj από την εφηβεία του. ΄Ενας από τους μεγαλύτερους τεχνίτες και μία πραγματικά εμβληματική μορφή για την Dance μουσική με μία καριέρα παραπάνω από ζηλευτή ! Από την hip – hop , την soul και την disco (μουσικές που πρωτοκίνησαν το ενδιαφέρον του) μέχρι την acid house του Chicago και την techno, ο άνθρωπος που ακούει στο όνομα Carl Cox ανήκει αναμφισβήτητα στο Hall Of Fame του DJing !!

carl-cox-Spaxce-closing-2014-3.jpg

Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1962 στο Lancashire της Βρεττανίας και σε ηλικία 15 χρονών, αφότου του είχανε δωρίσει τα πρώτα του turntables άρχισε να εργάζεται σε διάφορα μαγαζιά της Αγγλίας ως dj. Την περίοδο όπου η house μουσική είχε αρχίσει να εμφανίζεται για πρώτη φορά στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, ο νεαρός Carl ήταν αδύνατον να μην επηρεαστεί από αυτόν τον φρέσκο και πρωτάγνουστο ήχο. Το 1987 όταν έφτασε στα αυτιά του το θρυλικό μέχρι και σήμερα : ”Αcid Trax” του Phuture, o Cox αποφάσισε πώς αυτό το είδος μουσικής ήταν που ήθελε να ακολουθήσει στην από εκεί και έπειτα πορεία του ως jockey. Η συμβολή του στην εξάπλωση της rave μουσικής στην Μεγάλη Βρεττανία ήταν καθοριστική. Σε συνεργασία με πολλούς μεγάλους djs-πρωτοπόρους της εποχής εκείνης (όπως ο Paul Oakenfold) συμμετείχε σε μερικά από τα πρώτα θρυλικά πάρτυ στα clubs του Νησιού και μάλιστα το 1988 στο Sunrise rave party κερδίζει ακόμα περισσότερο την εκτίμηση του κοινού , προσθέτοντας ένα επιπλέον turntable στο booth και γίνεται ο πρώτος jockey που χρησιμοποίησε παραπάνω από 2 μηχανήματα αναπαραγωγής στο dj set του!!

Όπως ήταν φυσικό, ο Carl δεν ήθελε να είναι απλά ενας disc jockey. Είχε την ανάγκη να περάσει στο επόμενο βήμα, την παραγωγή. Το πρώτο του single κυκλοφόρησε το 1991 στην δισκογραφική εταιρία : ”Perfecto” (του Oakenfold) με τίτλο : ” I Want You”. Ακολούθησαν άλλα δύο singles τα οποία μαζί με την παρθενική δισκογραφική του δουλεία, εδραίωσαν τον Carl στην Dance σκηνή ως ένας από τους πιο αγαπητούς και διάσημους παραγωγούς. Μετά από λίγο καιρό, πηγαίνοντας κόντρα στο κίνημα της house και της trance μόδας της εποχής εκείνης, ο Cox φέρνει στα dancefloors τον ήχο της techno. ‘Ενα από τα πιο κλασικά releases της techno μουσικής ήταν το δικό του : ”F.A.C.T.” όπου κυκλοφόρησε πάνω από 250,000 αντίτυπα παγκοσμίως. Μέτα από αυτό ακολούθησαν πολλά singles, remixes και mixtapes όπου αγαπήθηκαν από το κοινό της Dance μουσικής και έκαναν την techno ένα από τα αγαπημένα είδη των ravers.

Carl-Cox-mayday-2013.jpg

Το 1999 ανοίγει την δική του δισκογραφική εταιρία (Ιntec Records) , την οποία έκλεισε 8 χρόνια αργότερα. Το 2010 όμως, πλημμυρισμένος από promos και κυκλοφορίες ανερχόμενων καλλιτεχνών της techno, επαναφέρει την δισκογραφική του εταιρία , αυτή την φορά με την επωνυμία : ”Ιntec Digital” και μέχρι και σήμερα , έχοντας εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα των releases μερικών εκ των σημαντικότερων αντιπροσώπων της techno παραγωγής, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Η Intec Digital επίσης, κυκλοφόρησε και το 6ο studio album του Carl με τίτλο : “All Roads Lead To The Dancefloor” το 2011.

Το να αναφερθούμε στα residencies του στην Ιbiza (Amnesia, Pacha, Space κ.α.) , τα προσωπικά του stage κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου όπως : Miami (Ultra Music Festival), Tomorrowland , Electric Daisy Carnival ((Carl Cox and Friends) κ.α. , είναι νομίζω περιττό. Το ίδιο ισχύει και για την μονιμότητα του στην λίστα του dj Mag Top 100. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε για την εμβληματική αυτή προσωπικότητα είναι πως ακόμα και σήμερα , σε ηλικία 52 χρονών, η ενέργεια που βγάζει στα sets του, η αγάπη του για την μουσική και το μεράκι του πάνω σε αυτό που έχει χτίσει από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης της Dance μουσικής μέχρι τις μέρες μας, είναι κάτι που είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς ακόμα και στην αφρόκρεμα των Djs σε όλο τον κόσμο!!

carl-cox-mixmag-.jpg

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts