Με αφορμή τα 20 χρόνια των cdj’s στο χώρο και τα βίντεο που δημοσίευσε η pioneer για αυτά, ας δούμε την ιστορία των δυνατότερων cdj’s μέσα από τη δική μας οπτική γωνία!

1994, Cdj 500

cdj500series.jpg

cdj 500 cdj 500 II cdj 500s

Όποιος έχει ζήσει εκείνη την εποχή ως ενεργός dj, δε μπορεί να αρνηθεί τη δυσαρέσκειά του την πρώτη φορά που αντίκρυσε τα πρώτα cdj. Όλοι λέγανε «ναι, τι ωραίο!» και από μέσα τους σκεφτόταν «που είναι τα πικάπ??». Ήταν φυσικά η πρώτη απόπειρα δημιουργίας επαγγελματικού cd player που δεν είχε την κλασική μορφή «φέτας», η οποία έχει αποδειχτεί πολύ δύσχρηστη για το djing. Δεν ήταν και τόσο άσχημα όμως για πρώτα. Το καπάκι των cd’s άνοιγε από πάνω, μονό κουμπί για loop, πατούσες για loop in, ξαναπατούσες για να «πιάσεις» τη loopα σου και ξαναπατούσες για loop out! Η ρόδα (jogwheel) μικρή όπως στα 100άρια, υπερευαίσθητη θα έλεγα… Δεν υπήρχε τρόπος να τη ρυθμίσεις. Ναι οκ! Ήταν 1994! Μαγική εποχή… Το master tempo ακόμα και τότε στην πρώτη του μορφή ήταν που έκανε σε όλους εντύπωση, το να ανεβάζεις tempo στο κομμάτι σου χωρίς να παραμορφώνει φωνές και μουσική από το pitch-άρισμα ήταν τρομερό! Στα επόμενα cdj 500 mk2 προστέθηκε και δεύτερο κουμπί για loop και λίγο αργότερα είδαμε και την έκδοση 500s (τα πρώτα ιδιόκτητα cdj’s μου!) που απλά μικρύνανε στο μισό μέγεθος.

2001, Cdj 1000

1000 .jpg

cdj 1000 cdj 1000 mk2 cdj 1000 mk3

Νέα χιλιετία και είχαμε μείνει με τα 500άρια. Αμ δε! Η επανάσταση στο djing έχει όνομα και λέγεται cdj 1000. To νέο jogwheel με ευαισθησία αφής ήρθε και τους άφησε όλους με ανοιχτό το στόμα. Επιτέλους ήταν στο σωστό μέγεθος και έκανε πολλά παραπάνω από τα προηγούμενα. Ρύθμιση cdj ή vinyl mode, ρύθμιση ευαισθησίας brake ή release vinyl, ρύθμιση «βάρους» της ρόδας, απλά ήρθαν και άφησαν πίσω τον οποιοδήποτε ανταγωνισμό. Από μόνη της η νέα εμφάνιση έκανε αίσθηση αφού μοιάζανε με… ούφο! Το cd πλέον έμπαινε συρτό από το πλάι! Τέρμα τα χαλασμένα καπάκια από τα 500άρια (έλα μεταξύ μας, όποιος πει ότι δε το κοπάναγε για να κλείσει λέει ψέματα!). Anti Vibration τεχνολογία που πραγματικά έκανε τη δουλειά της (δείτε από μέσα το drive που μπαίνει το cd στην ακόλουθη φωτογραφία, εντυπωσιακό!).

isolation.jpg

εσωτερικά του cdj, αποσβεστήρας κραδασμών

Παρόλα τα πρώτα προβλήματα (Bugs) των πρώτων μοντέλων, το mk3 που ήρθε αργότερα έχει παραμείνει ως ένα από τα καλύτερα player όλων των εποχών. Πολύ πιο γρήγορο «διάβασμα» των cd’s, ανάγνωση mp3, ανάλυση κυματομορφής(!), έξοδος digital και χρήση sd κάρτας για αποθήκευση hot cues είναι μερικές από τις βελτιώσεις…

2009, Cdj 2000

cdj2ks.jpg

cdj 2000 cdj 2000 nexus

Ο βασιλιάς πέθανε, να ζήσει ο νέος βασιλιάς! Ή κάπως έτσι τέλος πάντων το λένε στο εξωτερικό. Ο νέος βασιλιάς ήρθε για να μείνει (μέχρι τον νεότερο). Έχει το όνομα cdj 2000, κάνει όσα ο προηγούμενος αλλά βελτιωμένα, και του έχουν προσθέσει κάτι λεπτομέρειες όπως θύρες usb, θύρες lan, θύρες sd (για ανάγνωση αρχείων, όχι απλά αποθήκευση cues), βελτιωμένο jogwheel, βελτιωμένους αλγόριθμους master tempo, μεγαλύτερη έγχρωμη οθόνη 6 σειρών, ενσωματωμένη κάρτα ήχου, firmware που αναβαθμίζεται πανεύκολα μέσω usb stick και ένα software που όσο περνάει ο καιρός και αναβαθμίζεται τόσο καθιστά αχρείαστα τα laptop στον χώρο του djing. Η τελευταία έκδοση του 2000 με προσθήκη του nexus στο όνομά του, έχει καλύτερο επεξεργαστή, slip mode, καλύτερα υλικά κατασκευής και διάφορα άλλα που τα έχουμε ξαναπεί σε άρθρο μας εδώ.

Όλοι μας λέμε: «καλά, μετά από αυτό τι?». Και όμως το μέλλον είδαμε πως θα μοιάζει εδώ, θα έχει μια αίσθηση … touch παραπάνω, απλά ελπίζουμε να είναι όσο χρειάζεται για να μη χαθεί η μαγεία που λέγεται djing, που βασική πηγή της είναι το πικάπ και η pioneer έχει κρατήσει όσο μπορεί με τα cdj’s της.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts