Σε πόσες συζητήσεις δεν θα έχετε πάρει μέρος σχετικά με το πιο ήταν καλύτερο DJing και κατ’ επέκταση ποιοι ήταν καλύτεροι οι DJs στο χτες ή στο σήμερα; Το God is DJ.gr παρουσιάζει 10 σημεία ταύτισης του DJ από το χτες στο σήμερα, σε κοινές ενέργειες … άλλου τρόπου εκτέλεσης!

Γιατί πάνω από όλα υπάρχει το πάθος για τα decks και το μοναδικό feeling να απογειώνεις το κοινό σου!

O DJ στο χτες!

Ο DJ στο σήμερα!

Έπρεπε να πηγαίνει στα δισκάδικα για να ακούει νέα μουσική και να την επιλέγει, αγοράζοντας την κυρίως σε βινύλια!

To Ipogio Record Shop 3.jpg

Συλλέγει τεράστιο υλικό μουσική πληροφορίας/κυκλοφορίας μέσω του διαδικτύου το οποίο αφού ακούσει, θα πρέπει να το επιλέξει ανάμεσα από μια πολύ μεγάλη γκάμα.

beatport 1.jpg

O DJ στο χτες!

Η επιλογή της μουσικής ήταν πιο γενική σε μουσικές κατηγορίες και συνήθως οι DJs ξεχώριζαν σε κούτες την διαφορετικοτητα των μουσικών τους κατηγοριών / επιλογών, που στο παρελθόν ήταν συγκριτικά ελάχιστες σχετικά με τα σημερινά genres.

80s dj.jpg

Ο DJ στο σήμερα!

H επιλογή τους γίνεται εύκολα, αφού η εύρεση τους ανά κατηγοριοποίηση είναι εύκολη μέσω διαδικτύου και digital download sites. O DJ επιλέγει συνήθως τον ήχο που εξειδικευμένα τον ενδιαφέρει για την παρουσία του πίσω από τα decks και δεν ασχολείται γενικότερα με υπόλοιπα genres.

DDJT-Digital-Pool.jpg

O DJ στο χτες!

Η κατηγοριοποίηση γινόταν με βάση το είδος της μουσικής π.χ. Disco, Funk, Pop, Rock, την τακτοποίηση των βινυλίων ανά σχετική σειρά επιτυχίας, chart position και αντίδρασης του κοινού και λιγότερο σύμφωνα με τα bpm που μάθαινε ο DJ να τα μετρά συμβατικά.

vinyls box.jpg

Ο DJ στο σήμερα!

Στο σήμερα ο DJ έχει αυτόματο beatmatching, ανάλυση των κομματιών σύμφωνα με μουσικά αρμονικά κλειδιά και αυτόματο ID αναγνώρισης της μουσικής κατηγορίας που ανήκει το κομμάτι για εύχρηστη καταχώρηση/χρησιμοποίηση του στα πολλαπλά dj software.

rekordboxdj-main.jpg

O DJ στο χτες!

Η ενημέρωση των τότε DJs γινόταν από περιοδικά εξωτερικού που κυκλοφορούσαν σε συγκεκριμένα περίπτερα – βιβλιοπωλεία, από το ραδιόφωνο και ειδικές ψαγμένες εκπομπές των FM, και από τα δισκάδικα που έφερναν σε λίγα αντίτυπα μεγάλες επιτυχίες, «φτιάχνοντας» και τότε συγκεκριμένο αριθμό επιβεβλημένων djs.

billboard.jpg

Ο DJ στο σήμερα!

H ενημέρωση στο σήμερα έχει πολλαπλή και συνεχόμενη ανανέωση και προέρχεται από το διαδίκτυο, επιλεγμένα music sites, όπως το GodisaDJ.gr, FTP που παρέχουν
βάση συνδρομητικής μουσικής και φυσικά promo κανάλια από labels.

GOD-PROMO-freedownload.png

O DJ στο χτες!

Η καλυτέρευση στην τεχνική του ή η αγορά καλύτερων μηχανημάτων πέρναγε από το DJ booth όπου εκεί περνούσαν τα πικάπ κυρίως με το Technics 1200 MK2 να παραμένει μέχρι και σήμερα το πιο κλασσικό μηχάνημα δίπλα στη φιγούρα του. Oι πολλές ώρες χρήσης τους – και εκτός δουλειάς – έδινε τη δυνατότητα υπεροχής, μιας που τότε ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις – πόσο να αγοράσεις – προσωπικά για τον εαυτό σου ΜΚ στο σπίτι. Αυτό που έκανε τον DJ να υπερέχει σε ήχο στο χτες, ήταν οι καλές κεφαλές για τα πικάπς του, η χρήση εισαγόμενων βινυλίων (καλύτερης ηχητικής ποιότητας) και στη πορεία οι καλοί μείκτες με προ ενίσχυση (π.χ. Αμερικάνικος NUMARK). Η έλευση των CDs έφεραν και τα αντίστοιχα players τη δεκαετία του 90!

technics sl1200gae3.jpg

Ο DJ στο σήμερα!

Η πολλαπλή εξέλιξη στον χώρο του DJing έχει φέρει απίστευτα μηχανήματα εξέλιξης στον χώρο και πολλαπλές επιλογές από minimum budget σε ακριβά αλλά απίστευτα μηχανήματα. Στο σήμερα ένας dj έχει την επιλογή να παίξει με πικάπ, CDJ και το νέο πολυμηχάνημα που ονομάζεται CONTROLLER, συνδυάζοντας 2 decks και εσωτερικό μείκτη σε ένα μηχάνημα. Τέλος πολλαπλά software δίνουν πλεονεκτήματα αποθήκευσης, tracklist, ευκολίας αναγνώρισης και ευρέσεως στα κομμάτια χρήσης και πολλαπλά εφφέ που απογειώνουν τη τεχνική προδιαγραφή ενός ατόμου πίσω από τα decks. Η χαμηλότερη τιμή απόκτησης ειδικά των dj controllers δίνει την δυνατότητα οικιακής χρήσης, άρα και την ευκαιρία περισσότερης εξάσκησης σε σχέση με τον DJ 2 δεκαετιών πριν.

pioneer-history.png

O DJ στο χτες!

Ο DJ στο χτες διαφημιζόταν μέσω καταχωρήσεων του μαγαζιού που έπαιζε με γραφιστικές πρόχειρες αφίσες στον τοπικό τύπο, τα περιοδικά και μετά την άνθιση της Ιδιωτικής ραδιοφωνίας, με ραδιοφωνικές διαφημίσεις.

radio mic2.jpg

Ο DJ στο σήμερα!

Η διαφήμιση του DJ στο παρών, περνά με πολλαπλούς εντυπωσιακούς τρόπους από τα social media, με εκπληκτικά flyers, videos και προωθητικές καμπάνιες events κυρίως στο facebook.

facebookgroupsdjs-coverimage.jpg

O DJ στο χτες!

O πιο συνηθισμένος τρόπος ο DJ για να διαφημίσει το πρόγραμμα του και να «επιδοτήσει» με ένα ακόμη σημαντικό budget την αμοιβή του ήταν η εγγραφή του προγράμματος (συνήθως LIVE στο μαγαζί που έπαιζε) σε κασέτα (αργότερα σε CD στα 90s). Tα προγράμματα γινόντουσαν ανάρπαστα, όπως και τα πολυγραφικά μηχανήματα αντιγραφής!

mixtape_main-520x3291.jpg

Ο DJ στο σήμερα!

O πιο συνηθισμένος τρόπος ο DJ για να διαφημίσει το πρόγραμμα του στο σήμερα, είναι η μέθοδος των πολλαπλών σε updates ηχογράφηση και δωρεάν παρουσίαση των DJ Sets τους σε πασίγνωστα sites uploading όπως τα mixcloud, soundcloud & YouTube! H διάθεση του set για online download δίνει credits στον DJ για να προωθήσει τη δουλειά του, όχι όμως και επιπλέον αμοιβή!

godisadj_podcasts2.jpg

O DJ στο χτες!

Η εμφάνιση στον DJ και ο εξωτερικός του καλλωπισμός, μάλλον ήταν σε δεύτερη ή και Τρίτη μοίρα σε σχέση με το σήμερα! Μακρυά μαλλιά, χαίτη, πουκάμισα, κουστούμια και φαρδιά ρούχα μονοπωλούσαν την εμφάνιση του!

Σκουλαρίκια και tattoo έκαναν την εμφάνιση τους – σε πολύ μικρό βαθμό – στα μέση της δεκαετίας του 90 και κυρίως σε Rock & Rap DJs!
nicola leo2.jpg

Ο DJ στο σήμερα!

H εμφάνιση για τον DJ στο σήμερα ίσως είναι σημαντικότερη και από την τεχνική του παρουσία στο booth! Απίστευτο και όμως πέρα για πέρα αληθινό τα πολλαπλά περίεργα κουρέματα ή και flat εμφανίσεις στο κεφάλι έκαναν μαζικές παρουσίες μαζί με εκατοντάδες tattoo και αξεσουάρ όπως σκουλαρίκια, δακτυλίδια και βραχιόλια! Τα μαύρα στενά ρούχα και τα όσο πιο γίνεται ψαγμένα tshirts με Djίστικες στάμπες δίνουν και παίρνουν στις εμφανίσεις!
dj_tiesto_club_life_img389.jpg

O DJ στο χτες!

Η αμοιβή του DJ στις προηγούμενες δεκαετίες πέρασε από πολλά κύματα, κατά γενική ομολογία όμως ήταν από καλή – ως και πολύ καλή – λόγω του μικρότερου αριθμού που
ασχολούνταν με το επάγγελμα, όσο και της μεγαλύτερης και πιο επιβλητικής δημοσιότητας όταν κάποιος γινόταν … πολύ γνωστός στη πιάτσα!

Από τα αρνητικά του επαγγέλματος στις προηγούμενες δεκαετίας η έλλειψη ασφάλισης και αναγνώρισης του κλάδου με ένσημο ΙΚΑ, πράγμα που οδήγησε πολλά αστέρια των 80s DJs σε σημερινή δυσκολία επιβίωσης.

PAYTHEDJ.png

Ο DJ στο σήμερα!

Η αμοιβή του DJ στο σήμερα έχει δύο διαφορετικές συναρτήσεις. Λόγω του ότι ο DJ έχει αντικαταστήσει κατά πολύ τα LIVE ACTS, τις μπάντες και τους τραγουδιστές και έχει καταφέρει να βγει από τον φυσικό του χώρο τα clubs σε πιο φεστιβαλικές εκτάσεις, οι αμοιβές και ειδικά στο εξωτερικό έχουν «ξεφύγει» με τους DJs να αμείβονται ως stars!

Στα τα του οίκου μας, υπάρχουν δυσκολίες και συχνότητα δύο ταχυτήτων στη ροή αμοιβών! Υπάρχει ο μέσος όρος 30€ – 50€ που επικρατεί κατά κράτος σε όλη τη χώρα και μια ομάδα 20 – 30 πιο γνωστών – επίλεκτων Ελλήνων DJs που στο ενεργητικό τους μπορούν και καβατζάρουν ποσά εμφάνισης με δύο και τρία μηδενικά!

Η ασφάλιση και το ένσημο έχει μπει σημαντικά στη ζωή του DJ όπως και η τιμολόγηση της υπηρεσίας τους από μεγάλο αριθμό του κλάδου.
Highest-Paid-DJs.jpg

O DJ στο χτες!

Η δυνατότητα παραγωγικής προσαρμογής στον DJ του χτες μπήκε αργά και με μέτρια αποτελέσματα εκτέλεσης στα τέλη των 80s/ αρχές 90s όπου DJs με synths, drum machines και PCs άρχισαν να παράγουν remixes και ηλεκτρονικό ήχο, χωρίς όμως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

80s-house-music.png

Ο DJ στο σήμερα!

Ο DJ στο σήμερα δεν πάει πουθενά αν δεν παράγει δικό του ήχο, μουσική, tracks, επιτυχίες, κυκλοφορίες. Ο DJ παραμένει στο προσωπικό του Studio που για πολλούς είναι ορόσημο καταξίωσης και ο χώρος δημιουργίας εξαντλητικών εργατοωρών. Το producing είναι το οξυγόνο και ο τρόπος επικοινωνίας του DJ με το κοινό του δημιουργώντας δικά του ιδιαίτερα remixes & original tracks.

dj producer.jpg

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts