Ζούμε στην εποχή που ο καθένας μπορεί να φορέσει ένα ζευγάρι ακουστικά, να αγοράσει έναν controller και αυτόματα να δηλώσει ότι είναι DJ ή επαγγελματίας DJ. Μπορεί να είναι αυτονόητο ότι όλοι ξεκινήσαμε από το μηδέν, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς τους χιλιάδες επίδοξους DJs θα βρίσκονται πίσω από μία κονσόλα και θα αμοίβονται από αυτό για 2-3 δεκαετίες. Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους χιλιάδες DJs που μας περιτριγυρίζουν, έχουν μία περιστασιακή σχέση με “το άθλημα”. Είτε είναι μαθητές-φοιτητές που παίζουν μουσική επειδή τους αρέσει, είτε εργαζόμενοι σε πρωινή δουλειά άσχετη με το αντικείμενο που κάθε Σάββατο βράδυ ασκούν αυτό που ίσως θα ήθελαν πάντα να κάνουν και την υπόλοιπη εβδομάδα.

Για να μην παρεξηγηθούμε, προς θεού δεν κατακρίνουμε τις παραπάνω περιπτώσεις. Ο καθένας έχει δικαίωμα και επιλογή να ασκεί το λειτούργημα του DJ στο βαθμό που αυτός επιθυμεί. Αυτό που κατακρίνουμε όμως και είμαστε 100% αντίθετοι, είναι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να θεωρούν ότι είναι ίσα και όμοια με καταξιωμένους επί δεκαετίες DJs, με “βαριά” βιογραφικά και δισκοθήκες και το κυριότερο: Ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και έχουν δώσει και τη ψυχή τους για να μπορούν να ζουν αυτοί και οι οικογένειες τους από το DJing.

Pioneer-DJ-01

 

Είναι σαν ένας ποδοσφαιριστής της 3ης-4ης εθνικής, που είναι άλλη η βασική του δουλειά και απλώς κλοτσάει το τόπι κάθε Κυριακή, να αυτό-πλασάρεται ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και να θεωρεί τον εαυτό του ίσο και όμοιο με τον Μήτρογλου και τον Κλάους Αθανασιάδη. Γράφουμε το παράδειγμα αυτό, γιατί ανοίγοντας το ελληνικό Facebook, θα παρατηρήσουμε εκατοντάδες –ή μάλλον χιλιάδες- προφίλ που έχουν τα αρχικά “DJ” στο όνομα και ένα ζευγάρι ακουστικά στη φωτογραφία. Kαι πάλι τονίζουμε για να μην παρεξηγηθούμε, ότι όσοι αγαπούν αληθινά το DJing και είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν ΣΟΒΑΡΑ και να προσφέρουν έστω και ένα λιθαράκι στο επάγγελμα, κάνουν πολύ καλά να πλασάρουν έτσι τον εαυτό τους γιατί σε τελική ανάλυση αυτό είναι πραγματικά.

Αυτό όμως που δεν μπορούμε να δεκτούμε είναι αυτοί που παίζουν μόνο για την “τρέλα” τους (κάτι άλλο ήθελα να γράψω εδώ που όλοι το καταλάβατε), για τη μόστρα και το εύκολο μεροκάματο, να θεωρούν ότι είναι ίσα και όμοια με επαγγελματίες DJs. Μην ξεχνάμε ότι με μαθηματική ακρίβεια, ότι όλοι αυτοί μετά από 2-3 χρόνια θα σταματήσουν να ασχολούνται με το DJing και θα επιστρέψουν στην κανονική τους δουλειά. Ο λόγος: για να προχωρήσεις σοβαρά στο χώρο αυτό, όπως και σε κάθε άλλη δουλειά, θέλει επένδυση χρόνου και χρήματος. Αναβάθμιση εξοπλισμού, δισκοθήκη, hardware και software για producing, χρόνος για συνεχή βελτίωση σε DJing και παραγωγή και ακροάσεις χιλιάδων τραγουδιών κάθε μήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι DJs κατάφεραν είτε να ξεχωρίσουν από τους πολλούς ή να αντέξουν επί δεκαετίες ενεργοί, δουλεύουν σκληρά (είτε στο producing είτε στο DJing είτε ακόμα και στις δημόσιες σχέσεις) και συνεχώς εξελίσσονται.

YOUNG DJ10

 

Επομένως εσύ που βιάστηκες να δηλώσεις επαγγελματίας DJ, χωρίς να είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις και να επενδύσεις χρόνο και χρήμα, σκέψου ότι κάποιοι “συνάδελφοι” σου ζουν κυριολεκτικά από το DJing, πληρώνουν το ενοίκιο, τους λογαριασμούς τους από αυτή τη δουλειά. Μπορεί εσύ να το κάνεις απλά ως χόμπι επειδή σου αρέσει, αλλά είναι κάποιοι “συνάδελφοί” σου που συνεχώς εξελίσσονται, επενδύουν και κάνουν βήματα μπροστά στο χώρο. Φυσικά και έχεις κάθε δικαίωμα να βλέπεις το DJing όπως εσύ θέλεις και κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει για αυτό. Η ισοπέδωση όμως και η εξομοίωση πρέπει να σταματήσει, γι’αυτό ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, κράτα ένα πιο χαμηλό προφίλ.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts