Όσοι από τους συναδέλφους DJs αγαπούν πραγματικά τη μουσική, σίγουρα έχουν το μέσο του ραδιοφώνου σε πολύ ξεχωριστή θέση μεσα τους. Ένα μέσο που αλλιώς άρχισε, αλλιώς εξελίχθηκε και αλλιώς έχει καταλήξει στη σημερινή εποχή. Μιλάμε φυσικά για το μουσικό ραδιόφωνο, που οι παλιότεροι το γνώρισαν μέσα από τους πειρατικούς και ερασιτεχνικούς σταθμούς, στη συνέχεια ήρθε η επαγγελματική εποχή στα FM με όλα τα κακά τα οποιά έφερε και πλέον σήμερα η συνύπαρξη με όλους αυτούς τους χιλιάδες ιντερνετικούς σταθμούς. Όσοι έχουν περάσει αμέτρητες ώρες με τα ακουστικά στα αυτιά, συντονισμένοι σε κάποια “ξεχασμένη” συχνότητα των FM και πλέον του διαδικτύου, σίγουρα έχουν βελτιώσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις μουσικές τους γνώσεις, αλλά κυριώς έχουν νοιώσει ιδιαίτερα συναισθήματα μέσα από μουσικές εκπομπές που άκουσαν.

radio2.jpg

Κατ’αρχήν το γεγονός ότι δεν βλέπουμε τον παραγωγό αλλά μόνο τον ακούμε, δίνει από μόνο του μία δόση μαγείας στο όλο θέμα. Το πιο σημαντικό είναι όμως, ο παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος τα τραγούδια που παίζουν στην εκπομπή του και να μην είναι αναγκασμένος να ακολουθεί κάποιο “καταραμένο” playlist. Σε αυτή την περίπτωση οι ακροατές έχουν την πολυτέλεια μέσω των τραγουδιών αλλά και της σειράς που τα επιλέγει, να λαμβάνουν ένα μέρος των μουσικών του γνώσεων, των ανακαλύψεων ή απλά του mood που βρίσκεται ο συγκεκριμένος παραγωγός. Αν τώρα τα τραγούδια συνοδεύονται και από μουσικές πληροφορίες που εκφωνεί ο παραγωγός για τον artist, το album κλπ. τότε μιλάμε για κανονική λήψη ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Αν συμβαίνει το ακόμα πιο μαγικό, ο παραγωγός εκτός από πληροφορίες να μοιράζεται τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ που του προκαλούν κάποια από τα τραγούδια που παίζει, τότε μιλάμε για κανονική λήψη ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ.

Ίσως οι νεότεροι αναγνώστες μας διαβάζοντας τα παραπάνω, να νομίζουν ότι είμαστε ρομαντικοί, ονειροπόλοι και ότι δεν έχουμε καμία επαφή με την πραγματικότητα. Όντως η κατάσταση που περιγράψαμε, απέχει πάρα πολύ από τη λειτουργία των περισσότερων FM ραδιοφωνικών σταθμών στην εποχή μας. Οι μουσικές επιλογές των παραγωγών είναι προκαθορισμένες από το γενικό playlist του σταθμού, που κι αυτό με τη σειρά του καθορίζεται περισσότερο από οικονομικά κριτήρια δισκογραφικών εταιριών, γνωριμιών κλπ. και λιγότερο από μουσικά. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί πάλι, τις περισσότερες φορές περιορίζονται σε χιουμοριστικές ατάκες ή ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Λίγοι είναι οι σταθμοί που υπάρχει η ελευθερία και στην επιλογή της μουσικής, αλλά και στην μετάδοση μουσικών γνώσεων και συναισθημάτων από τον παραγωγό.

radio1.jpg

Κάτι που οι παλιότεροι φανατικοί του ραδιοφώνου αναγνώστες μας, το είχαν απολαύσει σε όλο του το μεγαλείο μέσα από τους πειρατικούς και ερασιτεχνικούς σταθμούς. Ο παραγωγός διάλεγε μόνος του τους δίσκους που θα έπαιζε και άνοιγε το μικρόφωνο για να μιλήσει χωρίς κατευθυντήριες γραμμές και περιορισμούς. Υπήρχε άμεση επαφή με τους ακροατές, με τηλεφωνήματα και αφιερώσεις τραγουδιών (ένα δάκρυ κύλησε). Και το κυριότερο, υπήρχε πάντα το αίσθημα του απρόβλεπτου για το επόμενο τραγούδι, γιατί πολύ απλά ο παραγωγός δεν διάλεγε τραγούδια από το playlist του σταθμού αλλά από τη δισκοθήκη του. Τραγούδια που του ΑΡΕΣΑΝ και όχι τραγούδια που ΕΠΡΕΠΕ να παίξει. Και εκεί ήταν όλο το μυστικό.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μέσω του internet, πλέον έχουμε πρόσβαση σε εκατοντάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, όπως και σε χιλιάδες διεθνείς. Οι περισσότεροι εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από αυτόν τον καλώς εννοούμενο ερασιτεχνισμό που περιγράψαμε, με αποτέλεσμα να βγάζουν και μεράκι αλλά και ένα προσεγμένο αποτέλεσμα. Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν αρκετά διαφημιστικά έσοδα στους σταθμούς, ώστε οι παραγωγοί να πληρώνονταν έστω συμβολικά για αυτό το άρτιο αλλά και παιδαγωγικό τους έργο. Παρ’όλα αυτά όμως, το βασικό κίνητρο για να κάτσει κάποιος πίσω από ένα μικρόφωνο, δεν είναι άλλο από αυτή την ιδιαίτερη επαφή με τους ακροατές, που μόνο όσοι την έχουν ζήσει μπορούν να καταλάβουν πόσο μοναδικά συναισθήματα προκαλεί και στις δύο πλευρές.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts