Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου σαν dj, είναι να παίζεις αρκετά συχνά μπροστά σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Πως θα το καταφέρεις αυτό; Με το να γίνεις resident dj σε ένα bar – club.

Πλέον στην εποχή μας, λόγω οικονομικής κρίσης, τα μαγαζιά που μπορούν να στηρίξουν resident dj, με σχετικά ικανοποιητικά χρήματα είναι λίγα, όπως και οι ημέρες που είναι ανοιχτά. Όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να αποκτήσεις εμπειρία και το “feeling” που χρειάζεται ο dj, για να διασκεδάσει τον κόσμο.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρω επιγραμματικά, μερικές συμβουλές αλλά και λάθη που κάνουν πολλοί djs.

Μία βασική αρχή (και ένα λάθος που κάνουν πολλοί νέοι djs), είναι το εξής: Δίνουν cds ή στέλνουν mixes μέσω Διαδικτύου σε επιχειρηματίες, για να τους ακούσουν και να τους προσλάβουν. Λάθος. Στην πλειονότητα τους, οι επιχειρηματίες δεν έχουν χρόνο να ακούσουν αυτά που τους δίνεις. Πρέπει να βρεις έναν πιο άμεσο τρόπο για να κερδίσεις, τουλάχιστον προσωρινά, το ενδιαφέρον ενός επιχειρηματία.

DJ-Equipment-hire-pic2.jpg

Μερικοί έξυπνοι τρόποι είναι οι εξής:

Αν κλείσεις ραντεβού με κάποιον ιδιοκτήτη club – bar, να έχεις υπόψιν σου πως έχεις 5-10 λεπτά το πολύ, για να του κερδίσεις το ενδιαφέρον και την προσοχή του. Οπότε μη μακρηγορείς, μπες κατευθείαν στο «ψητό» και πούλησε έξυπνα τον εαυτό σου.

Μπορείς να προσφερθείς ώστε να παίξεις ένα βράδυ πριν από έναν άλλον dj στο club, απλά κερνώντας σου τα ποτά. Ειδικά αν είναι γνωστός ή φίλος ο dj, μπορεί να σε προωθήσει πιο εύκολα.

Μπορείς να το πας και ένα βήμα παραπέρα. Να παίξεις ένα βράδυ δωρεάν, σε μία μέρα που είναι «νεκρή».

Το όλο θέμα είναι να μπεις στο dj booth και να σε ακούσουν. Αν το καταφέρεις, έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Το δεύτερο, είναι να δώσεις τα δυνατά σου και να σε ξεχωρίσουν για την μουσική και τον τρόπο που παίζεις.

Αν πήγες να παίξεις σε μαγαζί, όπου δεν έχει ένα συγκεκριμένο ύφος και παίζουν τα πάντα, η ερώτηση είναι «τι θα παίξω εγώ για να ξεχωρίσω;» Η απάντηση απλή. Να είσαι ο εαυτός σου. Να παίξεις την μουσική που εσύ θα ήθελες να ακούσεις. Μη προσπαθήσεις να αντιγράψεις στυλ από άλλον dj, από κάποιο πετυχημένο μαγαζί, γιατί θα χάσεις.

Επίσης, πρέπει από την στιγμή που θα μπεις στο club, μέχρι και που θα φύγεις, να είσαι επαγγελματίας.

Να κάνεις αυτό που θα λες. Να πας λίγο νωρίτερα στο bar – club για να προετοιμαστείς, όχι τελευταία στιγμή.

drunk-dj-300x225.jpg

Μη πιεις την ώρα που θα παίξεις! (Τουλάχιστον την πρώτη φορά.) Αλλά και αν γίνεις resident dj, μη κάνεις κατάχρηση του bar, πιες με μέτρο. Σκέψου πως η κάβα δεν φτάνει εκεί δωρεάν… Επίσης, μη ζητήσεις κεράσματα για φίλους.

Εάν κάνεις warm up πρόγραμμα για έναν άλλον dj, κάνε warm up πρόγραμμα, όχι το βασικό! Είναι πολύ βασικό δεδομένο, η μουσική που παίζει ένα club από νωρίς, να είναι η σωστή.

Να είσαι ευέλικτος. Να δώσεις να καταλάβουν πως είσαι εύκολος άνθρωπος για να δουλέψουν μαζί σου. Στην μέση ενός προγράμματος, μάθε από τον επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο αν όλα πάνε καλά.

Να προσφερθείς να στήσεις πχ τα μηχανήματα. Να προωθήσεις με όποιον τρόπο μπορείς, το event ή το μαγαζί. Και φυσικά να είσαι ευχάριστος και επικοινωνιακός με τους άλλους djs του μαγαζιού.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν να κάνει ο dj και λίγο pr. Εκεί υπάρχει μία λεπτή γραμμή. Ο dj δεν κάνει την δουλειά του pr, απλά αν μπορεί να φέρει και κάποιες παρέες, σίγουρα αυτό θα μετρήσει στα υπέρ του.

dj_2.jpg

Τελευταίο και ίσως το πιο βασικό.

Αν παίξεις ένα βράδυ στο club ή bar που ήθελες και πήγαν όλα καλά, μη γυρίσεις σπίτι και περιμένεις εναγωνίως μέρες να σε πάρουν τηλέφωνο για να ξαναπάς! Όπως έγραψα και πιο πάνω, οι επιχειρηματίες και οι υπεύθυνοι, έχουν συνήθως πολλές δουλειές μέσα στην ημέρα που πρέπει να διευθετήσουν. Αν έπαιξες πχ το Σάββατο, πήγαινε μία βόλτα πάλι την Δευτέρα ή την Τρίτη για ένα ποτό να σε δουν.

Στο marketing, όταν οι διαφημιστές θέλουν πολύ να προωθήσουν ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, βάζουν τόσες διαφημίσεις στην τηλεόραση, στο internet ή το ραδιόφωνο, ώστε αναγκαστικά να μη μπορείς να ξεφύγεις και να την ακούσεις (βλέπε τα αγαπημένα μας Jumbo!) Έτσι πρέπει να κάνεις και με τον εαυτό σου. Να μην αφήσεις να σε ξεχάσουν. Όσο καλός και αν ήσουν, εσύ πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα.

Αν ακολουθήσεις όλες αυτές τις γενικές αρχές, τ
ότε έχεις αρκετές πιθανότητες να γίνεις resident dj στο club ή bar της αρεσκείας σου, ξεκινώντας και χτίζοντας μία καριέρα που δεν την περίμενες. Το μόνο που θέλει είναι επαγγελματισμό, υπομονή, δουλειά… και λίγο τύχη!

by Chris Kaltsas http://djchriskaltsas.gr/

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts