Πέρσι σας είχαμε παρουσιάσει το δεκάλογο του DJ, μαζεύοντας 10 χρήσιμα συμπεράσματα που μάθαμε είτε από μεγαλύτερους σε ηλικία DJs είτε από προσωπικά παθήματα όλα αυτά τα χρόνια πίσω από τα decks. Φέτος είπαμε να εμπλουτίσουμε αυτή τη λίστα με ακόμα 10 πρακτικές συμβουλές. Τις συγκεντρώσαμε λοιπόν όλες μαζί σε μία λίστα, που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη καθώς όλοι (ακόμα και οι πιο έμπειροι) μπορεί να την πατήσουμε σε τέτοια θέματα.

screen-shot-2013-01-17-at-7-33-34-pm

1. Αν ένα είδος μουσικής δεν το αγαπάς και δεν σου βγαίνει να το παίζεις, μην ασχοληθείς ποτέ. Αν πάλι είσαι αναγκασμένος να το κάνεις, τουλάχιστον κάν’το όσο πιο σωστά μπορείς, σεβόμενος το κοινό της συγκεκριμένης βραδιάς.

2. Ο πολύς κόσμος ειλικρινά δε νοιάζεται αν ο DJ παίζει με Traktor ή Serato, με CD δισκάκια ή USB. Να περάσει καλά θέλει και να μην πονέσουν τα αυτιά του από κακό σε ποιότητα ήχο.

3. Αγχώσου για να έχεις τα σωστά tracks και τις κατάλληλες playlists, μέχρι να αναχωρήσεις για το event. Μετά ξέχασέ τα όλα και κοίτα να περάσεις εσύ πρώτα όσο πιο τέλεια γίνεται. Τα καλύτερα parties ξεκίνησαν από την καλή ψυχολογία του DJ που τη μετέδωσε στον κόσμο.

4. Όταν ανέβεις στο booth, τα οικογενειακά, αισθηματικά, ψυχολογικά και πάσης φύσης άλλα προβλήματα πρέπει να μένουν πίσω. Show must go on! Αν δεν μπορείς να το ελέγξεις, καλύτερα να σε καλύψει κάποιος συνάδελφος για να γλυτώσεις τις συνέπειες ενός κακού παιξίματος.

5. Αν το requested track δεν κολλάει στη ροή του set σου και πιστεύεις ότι θα ξενερώσει το dancefloor, δεν πρέπει να το βάλεις ακόμα και αν στο ζήτησε με νάζι μια πανέμορφη clubber που κατά τα άλλα δύσκολα της αντιστέκεσαι.

6. Ακόμα και ένας κακός DJ, όλο και κάποιο δυνατό -άγνωστο για σένα- track θα παίξει. Βγες για ποτό, άκου μουσικές και παρατήρησε τον κόσμο. Το Shazam δεν είναι ντροπή, κανείς δεν μπορεί να ξέρει όλα τα tracks απ’έξω.

7. Το dancefloor ακόμα κι αν έχει μόλις 20 άτομα, εσύ παίξε κανονικά και μην τα στείλεις για ύπνο. Ποτέ δεν ξέρεις ποιοί είναι αυτοί οι 20 και αν κάποιος από αυτούς εφόσον διασκεδάσει μπορεί να γίνει το κονέ που θα σου αλλάξει την επαγγελματική σου ζωή.

8. Οι μόνοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που γνωρίζουν τα releases και τα βιογραφικά των DJs, είναι αυτοί που παίζουν παράλληλα και ως DJs. Επομένως σε δουλειές 9 στις 10 φορές οι DJs θα σε συστήσουν, επομένως κοίτα να τα έχεις καλά με τους συναδέλφους σου.

9. Άλλο ο καλλιτέχνης DJ και άλλο ο διασκεδαστής DJ. Από τον πρώτο περιμένεις να ακούσεις κυρίως διαφορετικά tracks, από τον δεύτερο κυρίως οικεία tracks. Ξεκαθάρισε μέσα σου σε ποιά από τις δύο κατηγορίες ανήκεις ή θέλεις να ανήκεις και κινήσου ανάλογα.

10. Ένα back2back με έναν κακό DJ θα σε χαντακώσει, ένα back2back με έναν καλό DJ θα σε απογειώσει. Όταν άνθρωποι με παράλληλες πορείες, γνώσεις και ικανότητες τα βρουν και δουλέψουν ομαδικά, το αποτέλεσμα μόνο νικηφόρο μπορεί να είναι.

11. Διάλεξε τη μουσική σου ταυτότητα, όποια και αν είναι αυτή, όμως δείξε συνέπεια. Όποιοι σε άκουσαν και έχουν σκοπό να το ξανακάνουν, θα το κάνουν γιατί τους άρεσε αυτό που άκουσαν. Επομένως ένας βασικός κορμός από tracks αντιπροσωπευτικά του ήχου σου, καλό είναι να βρίσκεται πάντα στα sets σου.

12. Συνειδητοποίησε μέχρι που μπορεί να σε ακολουθήσει μουσικά ο κόσμος σου και πάντα πήγαινέ τον λίγα κλικ πιο μπροστά. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουν και κάτι διαφορετικό ή πιο προχωρημένο από εσένα, και σε επίπεδο tracks αλλά και σε επίπεδο τεχνικής. Μην το παρακάνεις όμως αν καταλάβεις ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν, γιατί τότε θα έρθουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

13. Όσο κι αν θέλεις να εντυπωσιάσεις τους συναδέλφους DJs που ήρθαν να σε ακούσουν, μην ξεχνάς ότι παίζεις για τον υπόλοιπο κόσμο που βρίσκεται από κάτω και όχι για αυτούς. Άλλωστε τις περισσότερες φορές τα πολύ ψαγμένα tracks ή τα περίτεχνα κόλπα, ένας DJ θα καταλάβει αλλά ο υπόλοιπος κόσμος θα κοιταχτεί απορημένα.

14. Μην κρίνεις έναν συνάδελφο DJ από μία και μόνο κακή βραδιά. Μπορεί να αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά θέματα, ή να δεχόταν έντονες πιέσεις και παρεμβάσεις από αφεντικά ή υπεύθυνους.

15. Μπορεί να έχεις αφιερώσει πολλές ώρες για να στήσεις μία δυνατή playlist με έτοιμα cues και όχι μόνο, αλλά την ώρα του παιξήματος όσο τέλεια και αν είναι η μουσική που βγαίνει από τα ηχεία, χτυπάει άσχημα στο μάτι ο DJ να μην είναι προσηλωμένος στα decks αλλά στο κινητό του, στους φίλους του ή στο μωρό μπροστά του.

16. Υπάρχει όμως και το άλλο άκρο που είναι εξίσου κακό, να μη λες ούτε γειά όταν παίζεις, να μην απαντάς σε ερωτήσεις που λαμβάνεις και γενικά να μην είσαι φιλικός με τον κόσμο και με τους συναδέλφους σου.

17. Ένα προσεγμένο στυλ και ντύσιμο, είναι απαραίτητο για να καλύψει ένα αγύμναστο σώμα ή μια μέτρια εμφάνιση. Δε γεννηθήκαμε όλοι μοντέλα, καλό είναι και το γυμναστήριο αλλά ακόμα καλύτερα είναι τα mixing skills.

18. Δεν έχει σημασία πόσα TΒ μουσικής έχεις στο σπίτι ή πόσα GB έχεις στο στικάκι ή στον σκληρό σου. Σημασία έχει πόσα από αυτά τα tracks τα έχεις ακούσει και τοποθετήσει σε εύκολα προσβάσιμες λίστες ώστε να μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις. Ένα μυαλό έχουμε και είναι δύσκολο το ψάξιμο σε μία λίστα με 1000 και 1500 tracks κατά τη διάρκεια του set.

19. Το ένα ή τα δύο ποτά θα σε χαλαρώσουν, τα περισσότερα ποτά θα σε μεθύσουν. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει επίδραση και στο mix σου αλλά και στη συμπεριφορά σου.

20. Η βραδιά τελειώνει και εσύ ξαναπαίζεις στο συγκεκριμένο μέρος την επόμενη ή ακόμα και κάθε βράδυ. Όσο βαρετό και αν είναι, καλό είναι να μαζεύεις τον εξοπλισμό σου και να τον παίρνεις μαζί σου. Κλοπές, πυρκαγιές και απώλειες, είναι δυστυχώς περιστατικά που συμβαίνουν κατά καιρούς σε μαγαζιά και σίγουρα για 5 λεπτά μαζέματος δεν αξίζει κάποιος DJ να ρισκάρει τον εξοπλισμό του και τη μουσική του.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts